local-stats-pixel fb-conv-api

Akrostiha rotas3

48 0

Simbolisko rotu veids - akrostiha rotas - mūsdienās ir gandrīz izzudis un aizmirsts.Nosaukums cēlies no literatūras žanra akrostiha jeb dzejoļa, kuru rindu pirmie burti veido vārdu vai izteicienu, lasot tos uz leju. Akrostiha rotās dārgakmeņi patiešām runā, taču nevis ar simbolisko nozīmi, bet gan ar izvietojumu rotaslietās - tā, ka, lasot katra dārgakmeņa sākuma burtu, veidojas vārds vai frāze.

Šis īpatnējais rotu veids, lielākoties gredzeni un aproces, radās 18./19. gadsimtā Francijā un kļuva populārs arī Anglijā un Amerikā. Visizplatītākaiss akrostiha rotu vārds bija cieņa un mīļā/mīļais vai dārgā/dārgais. Piemēram, cieņas ( angliski - regard) gredzenā varēja būt šada dārgakmeņu virkne: rubīns- ruby, smaragds - emerald, granāts - garnet, ametists - amethyst, rubīns - ruby, briljants - diamond. Mazliet retāk bija sastopamas rotas ar šifrētiem vārdiem dievinu un mīlu vai franču variantā arī mīlu tevi - Je t`aime.

Šīs mīklainās rotas radās un bija populāras laikā, kad sabiedrībā pastāvēja sentimentalais kults un liela interese par akrosiha dzeju un citām valodas mīklu un šifrētu ziņu formām literatūrā. Viktorijas laikmeta Anglijā akrostiha dzeja bija plaši izplatīta; dzejoļi slēpa ievērojamu cilvēku un vietu vārdus, tomēr vairums šo darbu bija mīlas lirika ar slēptām kvēlāko simpātiju norādēm.

Akrostiha rotas bija modē visu 19.gadsimtu, sevišķi popularitāti saglabājot Francijā. Franču modes dāmas kādu laiku pat aizrāvās ar nedēļas dienu akrostihu rotām. Pat imerātors Napoleons pasūtija savam juvilierim dažas īpašas akrostiha rotas, lai iemūžinātu nozīmīgus sentimentālus notikumus, dzimšanas dienas, laulības. Viņš pasūtija trīs dārgakmeņu aproces - ar savu vārdu un dzimšanas dienu, otrās sievas Marijas Luīzes vārdu un dzimšanas dienu un abu pirmās tikšanās un laulību datumiem. Līdzīgu aproci viņš iepriekš bija uzdāvinājis māsai Elīzai ar iekodētu viņas meitas dzimšanas datumu. 1812. gadā Napoleons uzdāvināja Marijai Luīzei akrostiha aproci ar savu vārdu un tajā iestrādātu dēla matu cirtu. Vārdā Napoleons bija ietverts arī liels briljants.

Akrostiha rotas pat ieguva nozīmi politisko cīņu arēnā, kļūstot par interesantu protesta formu. Piemēram Anglijā nēsāja rotas ar vārdu anulēt, tā uzstājoties pret parlamenta pieņemtajiem labības likumiem 1815. un 1846. gadā.

48 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Interesanti, paldies par rakstu :)

2 0 atbildēt

labs raksts bplus no manis

1 0 atbildēt

nice. nice.

0 0 atbildēt