local-stats-pixel fb-conv-api

Acteki5

Acteku pirmsvēsture:

Acteki bija pēdējā no septiņām nauatlu indiāņu ciltīm - čičimekiem , kas ieradās Meksikā. Tie ieradās no mītiskās senču dzimtenes Actlānas („Baltās vietas"austrumos. Actlāna asociējas ar skaitli septiņi: reizēm to aprakstīja ar septiņām alām, reizēm kā septiņu zikurātu zemi – lielāku piramīdu centrā un sešām mazākām apkārt. Boturīni kodeksā atainota acteku senču četru totēmu cilšu pārceļošana neatminamos laikos: iesākumā tie iziet no septiņu tempļu vietas, šķērso jūru ar laivām un izsēžas krastā alu zemē. Ap 1160.gadu actekiem – Dzērves tautai, viņu dievs Uicilipočtls lika pamest savas apmetnes tālu uz ziemeļiem no Kolorado upes, un doties uz apsolīto zemi dienvidos.

74 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Baigi saraustīti....Pieļauju domu, ka tiem, kas par actekiem neko gandrīz nezina, ir šo grūti lasīt. 

Bez tam Kortesa vienības sagrāva Tenočtitlanu un arī acteku valsti 1521.gadā (nevis 1520.g.kā rakstā) pēc aplenkuma kura laikā Tenočtitlana tika sagrauta kvartālu pēc kvartāla, jo acteki turpināja izmisīgi cīnīties līdz pēdējam. Šai uzvarai ļoti palīdzēja pieminētā baku epidēmija, kas skāra acteku valsti tieši pirms šī pēdējā aplenkuma.

P.S. Acteki pastāv arī mūsdienās. To skaits tiek rēķināts ap 1.5 miljoniem cilvēku. Tā ka nevar teikt, ka acteku mūsdienās nav, jo tad arī latviešu nav.

3 0 atbildēt

Nez kāpēc, bet man rāda tikai vienu attēlu šajā rakstā!?

1 0 atbildēt
Labs raksts.
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt