Regulārs gaileņu patēriņš pārtikā veicina daudzu procesu normalizēšanu, ķermeņa detoksikāciju, kā arī palēnina novecošanās procesu un veicina svara zudumu.
Kādas ir gaileņu labās īpašības?3
Vērtīgās īpašības
Gailenes ir ļoti bagātas ar vitamīniem un minerālvielām, ko nevar teikt par visām sēnēm. Tās satur kāliju un nātriju, kas nepieciešami pareizam ūdens - sāļu līdzsvaram organismā: nātrijs regulē starpšūnu šķidruma līdzsvaru un kālijs regulē šķidruma līdzsvaru šūnās. Turklāt kālijs ir iesaistīts arī normālas sirdsdarbības uzturēšanā, regulē asinsspiedienu un pārvieto šūnās barības vielas.
Sēnes savu košo krāsu ir ieguvušas, pateicoties spēcīgiem antioksidantiem - karotinoīdiem. Tie aizsargā ķermeni no brīvo radikāļu bojājumiem, samazina iekaisumu, stiprina imūnsistēmu un var palēnināt novecošanās procesu. Brīvo radikāļu ietekmē āda zaudē tvirtumu un veselīgu mirdzumu, palielinās grumbu risks.
Papildus karotinoīdiem gailenes satur E vitamīnu, kas ir atbildīgs arī par ādas un visa ķermeņa skaistumu un jaunību.
Daudzos veidos gaileņu labvēlīgās īpašības izskaidro ar īpašām aktīvajām vielām - ergosterolu un trametonolskābi. Tās aktīvi cīnās ar iekaisumiem, ieskaitot pūtītes, uzlabo aknu un nieru darbību un veicina ķermeņa detoksikāciju.
Vēl viena būtiska gaileņu priekšrocība ir to zemā kaloritāte un spēja novērst aptaukošanos. 100 g produkta ir tikai 19 kcal, un to sastāvā esošās aktīvās vielas novērš tauku uzkrāšanos, arī uz iekšējiem orgāniem.