local-stats-pixel fb-conv-api

Ja jau klāt Pūpolsvētdiena, tas nozīmē, ka pēc nedēļas — Lieldienas!6

1 57 0

emotion Pūpolu svētdiena ir Lieldienu laika kristiešu svētki, kas saistīti ar Kristus augšāmcelšanos laiku. Tieši šajā dienā kristieši atzīmē Jēzus Kristus ierašanos Jeruzalemē uz ēzeļa.emotion Pūpolsvētdienas apsveikumi un nosaukums ir radies no tā, ka pirms Kristus Jeruzalemē tika kaisīti palmu zari. emotion Ņemot vērā, ka Latvijā un citur Eiropā palmu nav, pie mums šie svētki ir pielāgoti vietējai situācijai un tiek saukti par Pūpolsvētdienu.

emotion Kristīgajās tradīcijās šajā dienā baznīcā tiek rīkotas palmu eļļas, koka lapu vai pūpolu procesijas. Tie tiek iesvētīti un vēlāk izdalīti dievkalpojuma dalībniekiem. Kristīgā tradīcija vēsta, ka šādi zari pasargā no ļaunuma un nelaimēm.

emotion Neskatoties uz to, ka Pūpolsvētdiena nav ne latviešu gadskārtu, ne citi tradicionālie svētki, latvieši tāpat piedēvē šai dienai savas tradīcijas un ticējumus. Populārākais latviešu Pūpolu svētdienas ticējums ir par pēršanos ar pūpoliem. Ja Pūpolu svētdienā kārtīgi nopērsies ar pūpoliem, nākamais gads nesīs veselību un bagātību.

emotion No šīs dienas latviešu tautas leksikā ir ienākuši daudzi populāri pantiņi un Pūpolsvētdienas apsveikumi. Iespējams, atpazīstamākais ir “Apaļš kā pūpols, vesels kā rutks”. Šādi Pūpolsvētdienas pantiņi reizē kalpo kā ticējumi, jo šos Pūpolsvētdienas vārdus parasti piesauc laikā, kad viens otru per ar pūpoliem.

emotion Pūpolsvētdiena Latviešu tradīcijās ir savā ziņā unikāli svētki, jo grūti atrast ticējumus, kuri nav saistīti ar pūpoliem. Parasti latviešu tautas tradicionālie svētki ir vispārīgi un saistīti ar tā brīža darāmajiem darbiem mājās vai uz lauka, kā arī ar procesiem dabā, taču Pūpolu svētdienas apsveikumi un ticējumi ir saistīti tikai un vienīgi ar pūpoliem. Netrūkst arī klasisku ticējumu, kas ir saistīti ar darbu, bet folklorā ir iegājušies tieši tie, kuros tiek piesaukti paši pūpoli.

emotion Mūsdienās Pūpolu svētdiena Latvijā tiek atzīmēta diezgan plaši. To reliģiskās procesijas piekopj gan kristīgās katoļu, luterāņu un pareizticīgo kopienas. Šajās dienās notiek pasākumi arī nekristīgajiem gan lieliem, gan maziem. emotion Bieži šajā dienā sākas Lieldienu tematiskie pasākumi, kuros cilvēki mēģina piekopt tautas tradīcijas. Pēdējā laikā populāri kļūst sūtīt viens otram Pūpolu svētdienas apsveikumus internetā

57 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 2010
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Viņiem tādas lietas te neinteresē. Atnāks tie trīs GUDRIE, piedirsīs te visu ar TESTIEM un aizies TĀLĀK.

20 0 atbildēt

👌

6 0 atbildēt

👍😎😍

3 0 atbildēt