local-stats-pixel fb-conv-api

Gaismas ātrums13

103 2

Lai ko juus arii dariitu sobriid, jums ir paleenaam jaapzinaas, ka pasaule, un viss mums apkart, ir tikai mums taads baazeets uz zemeslodi, un taas aatrumu saules orbiitaa, kaa arii visa piena cela aatrums, ir atbildigs par to, ko mees redzam, un kaa mees so pasauli redzam.

Pirms vairak ka simts gadiem, viena eksperimenta norites laikaa, divi fizikji A.Maiklsons, un E.Mollijs uzduuraas uz loti savaada atklaajuma.

Vini izgatavoja ieriici, ar kuras paliidziibu ir iespejams meeriit gaismas aatrumu.Sii ieriice baazeeta uz loti daudz spogulisiem, un reflektoriem.

BET!Meerot gaismas stara aatrumu, vini konstateeja savaadu fenomenu-meeriitais aatrums bija vienmeer taads pats-konstants.

Toreiz ar tadu eksperimenta rezultaatu, sie divi fiziki nespeja sagroziit vispaarpienemtos fizikas likumus, par aatruma raksturu.

Vairakus gadu desmitus veelaak, par so atklaajumu loti ieintereseejaas Alberts Einsteins, un saaka to peetiit taalaak, juutot sajaa atklaajumaa logiku.

Einsteins centaas apgaazt teoriju, kura bija vispaarpienemta fizikaa, un valda lielaakajai tiesai sabiedriibas veel shobaldien.

Shis uzskats ir shaads:"ja mees staavam cela malaa, un mums pabrauc garaam auto ar 100km/h", tad mees to registreejam kaa aatru auto, kursh tikko panesaas garaam.

Tagad sis auto muus apdzen braucot ar 100km/h, bet mees braucam ar auto taja pasa virzienaa ar piem. 50km/h-tad mees redzam autombili, kursh mums pabrauc garaam ar apm 50km/h, jo mees pasi jau virzamies taja pasa virzienaa." To pieneema par stabilu dabas konstanti.

Einsteins savos eksperimentos konstateeja, ka: " ja mees virzamies vienaa noteiktaa virzienaa ar apm. pusi no gaismas aatruma, tad gaismas stars, kuru staro ´virzienaa, kuraa mees (lidojam) muus apdzen ar konstantu gaismas aatrumu!!!Ne leenaak....ne aatraak......Tiesi sis fakts toreiz agraak likaas nepienemams!Un ziniet kaapeec?

Fizikaa pastaav formula aatruma apreikinaasanai! Taa baazeeta uz nobrauktaa celja, un laika, kurs mums lauj sareikinaat aatrumu!

BET! Ja mees uztveram nopietni Einsteina apgalvojumus, par to ka Dabaa sastopams konstants aatrums,TAD abaam paareejaam vieniibaam CELAM, un LAIKAM jaabuut variabliem!Un tas taa arii ir!

Einsteina teoriju paarbaudija 1950mitajos gados-un konstateeja ka taa ir patiesa.Einsteins uzdrosinaajaas apgalvot ka: Pulkstenja aatrums, jeb pagajusais laiks ir atkariigs no taa, ar kadu atrumu si telpa kuraa tiek meeriits laiks, ir kusteejusies, jeb vienkarshaak-ar kaadu aatrumu taa ir bijusi celaa.

Vel vienkarsak-Tavs rokas pulkstenis skaitiis sekundes,minuutes, un stundas jo leenaak, jo tu aatraak kusteesies, jeb buusi celaa.

Lai mees mirstiigie cilveki tam speetu ticeet, tika izgudrotas vairakas ieriices, kuras so faktu apstiprinaatu.

Sho ieriici sauc par atompulksteni.Atom pulkstenis ir uzbuuveets rupji izsakoties no diviem spoguliem-pretii viens otram, un so spogulu starpaa tiek integrets gaismas starins, kurs pamatojoties uz savu vienmeez muuzhiigi nemainiigo aatrumu, izdara taktis-loti loti nemainiigi-pret vienu spoguliti lidz otram,un atpakal...Tik..tak..un jo sii kustiiba ir loti preciiza, no taa uzbuuveeja atompulksteni.Tas skaita laiku kodolaa-kur nepastaav matematisku kluudu.Pasaules laiks ari tiek turets zem atompulkstena!

Eksperimentaa, kuraa tika paarbaudiita Einsteina teorija, tika izmantoti divi atompulksteni.To taksts tika nostadita uz vienu momentu-tie skaitija laiku identiski.

Tagad vienu no tiem pulksteniem iesedinaja kravas lidmashiinaa, un ar to paceelaas vairaaku stundu ilgam lidojumam virs savienotajaam valstiim.

Peec atgriezhsanaas lidostaa, so pulksteni izceela, un vinus nolika blakus vienu otram-un cilvekiem tur apkart paarmetaas zosene no redzamaa, nepienemamaa....tiktieshaam pulkstenis kursh bija vairakas stundas celaa, bija atpalicis par vairaakaam miljonajam dalam sekundes.

Protams lidmashiinas aatrums bija neliels ap. 1100km/h.

Jau ieveerojami manaamaaka laika nobiide ir sateliitiem, kuri rinkjo ap zemeslodi-tajos esosíe pulksteni uz zemes atpaliktu, jo tie ir speciaali izgatavoti apreikinaatajai leenaakai darbiibai.

IR OFICIALI APREIKINATA laika nobide objektam, kurs ir kustiibaa ar gaismas aatrumu, un fizikaa ir visparzinams lielums.

Sis objekts meeriis savaa iekseejaa struktuuraa laika paleeninaajumu par 20:1 !!!

Tas noziimee ka muusu pienemtais laika skaitisanas atrums sim objektam ka process notiktu divdesmit reizhu leenaak!!!

JA cilveks,kurs speziali (fantazesim) izgatavotaa kapsulaa, uznemtu celojumu, viena gada garumaa, ar gaismas aatrumu visumaa, tad atgriezoties uz zemeslodes, vins peec gada sastaptu muus divdesmit gadus vecaakus!!!

Prieks mums-uz zemes palikusajiem, vins vnk iegaja citaa laika skaitishanas dimensija, kur vinsh kustejas neredzami leeni-kaa zieds, kas aug no zemes....aug itkaa spariigi, bet pasu procesu nesaskatiisi.

Tas bija tikai viens fenomens!To sauc par laika Dilataciju.

Veelviens fakts palika neaizskarts-telpas lieluma mainja!

Telpa nebuut nav meeraama peec muusu izpauztaas vieniibas cm, jo telpas lielumu nosaka taas aatrums, un kada lielaka objekta tuvums-zeme!!

Siiks piemeers: Tu, jaa tiesi tu! Iedomaajies savu zemi Latviju...peec silueta...Jau noteikti zini, ka taa savaa garumaa sasniedz apm 500 kilometru....

Tagad peeksni tev ir iespeeja, pacelties virs eiropas kosmosaa....un tu izveelies pacelties no Riigas centra..tieshi 500 kilometru augstumaa virs latvijas...

Un tad....un tad tu to redzi...!!!Tu redzi ka Latvija ir loti mazins plekitis tur ieksaa Eiropaa, un ja to mazo plekiiti, taa kaa moneetu uzceltu uz kants, vina nebuut nesasniegtu Tevi....lai gan esi tikai 500 kilometru augstumaa.....

To visu kopaa velkot, varam saciit, ka cilveecei bez kariem arii shis tas interesants priekshaa gaidaams, jo zinaatnieki jau tagad straadaa pie gaismas tuneljiem, ar kuriem buutu iespeejams imiteet gaismas aatrumu cilveekiem, utt...

Liidz sim drosvien katrs no jums uzskatija, ka fantastikas filmaas redzeetaas laika masiinas, un kapsulas, ir vnk forsa fantaazija.....

Kad Zhils Verns sarakstija fantastikas romanu 80 000 judzes pa juras dzelmi, tad ari nevienam praataa nenaaca, ka zemuudenes vareetu tiesaam eksisteet emotion

Ja interese buus liela, tad es paleenaam sagatavosu vel interesantakas lietas.

Starpcitu gaismas aatrums sasniedz 299 792 kilometru sekundee...sis atrums izmaina visparejo realitati,virzoties tajaa.

103 2 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000

Secinājums: CSDD reklāmas melo!!! Ātrums nevis nogalina, bet samazina laiku, līdz ar to paildzinot mūžu emotion

5 0 atbildēt

VēlVēlVēl.!

4 0 atbildēt

labs raksts +

bet nākamreiz lūgums rakstīt ar garumzīmēm, nevis aa ee ii 

4 0 atbildēt

rakst labs, bet lūdzu lieto garumzīmes.

4 0 atbildēt

Raksts labs, bet jau vairāk kā 50 gadus datoros lieto nacionālos simbolus, ne tikai latīņu alfabētu  tas saucās paplašinātā kodu tabula, no 127 uz 256 baitiem, attiecīgi varēja izmantot arī garumzīmes un citus nacionālos simbolus , tajā skaitā kirlicu..   

 IZMANTO GARUMZĪMES

tapēc ka bez garumzīmēm lieku - , ja būtu ar tad būtu +

4 0 atbildēt

Where's Your God Now? Favorītos ++

2 0 atbildēt

patika

2 0 atbildēt
Raksts labs bet buutu interesanti ja tu tgd uztaisiitu rakstu par quantum mechanics Kas pilniibaa apgaazh gaismas aatruma teoriju kaa maksimalo aatrumu visuma
2 0 atbildēt

Viss labi, tik varēji ar garumzīmēm ..

1 0 atbildēt
Hmm avatarsHmm

vairāk tādus rakstuschoms: choms:

1 0 atbildēt

Mhmm... emotion

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt