local-stats-pixel fb-conv-api

Cēsīs grib celt mēslu pārstrādes rūpnīcu33

128 5

Šodien tikai uzzināju, ka Cēsīs grib celt biogāzes ražotni. Kā zināms, tad biogāzi ražo no kūts mēsliem, vircas un tamlīdzīgas masas. Tas nozīmē mēslus vest iekšā pilsētā nepārtraukti un pēc tam, protams, tie arī jādabūn prom. Labi visi zinām teicienu par sūda kustināšanu un tā izpausmēm.

Ar šo informēju cēsiniekus un aicinu visus izteikt viedokli. Kā jau bieži ar šāda veida pasākumiem, oficiāli izziņots netika, visi uzzina tikai caur paziņām. Droši vien lieki pieminēt, ka Cēsis ir tīra, skaista tūrisma pilsēta.

Te var izteikt pretenzijas http://www.cesis.lv/?p=216&sub_id=1&sub=1&i=2087

Papildinājums: Biju uz publisko apspriešanu. Īsi rezumēšu. Pamatā bija sanākuši daudz speciālistu, nedaudz "vienkāršo" cilvēku. Arī būvvalde esot pret (tā vismaz teica), bet juridiski nevarot aizliegt, tāpēc sabiedriskā apspriešana. Prezentācija jau bija skaista, bet praktiski viss esot citādi. Bija arī kāds zemnieks, kas pats tādu pašu projektu virza, bet saskaras ar vairāk problēmām nekā labu. Uzskaitīšu būtiskākos iebildumus:

1) ģeoloģiskie trūkumi. Minētajā vietā ir ļoti augsts gruntsūdens līmenis, mēdz pat applūst. Apkārtnējās mājas joprojām lieto akas, nav pilsētas ūdensvada.

2) infrastruktūras trūkumi. Nav atbilstoši ceļi smagai tehnikai piegāžu laikos.

3) tehniski ekonomiskie trūkumi. Speciālisti minēja, ka projekts diezvai ir ļoti izdevīgs, jo nepieciešamo kukurūzu, bez zemniecības pārkārtošanas, apkārtnē vajadzīgā daudzumā iegūt nevar, tā jāved ļoti tālu. Bez tam modificēto kukurūzu apkārtnējos novados aizliegts audzēt un vispār kukurūzu pēc eiropas regulām neskaitās atjaunojamais resurss, līdz ar to nevar pretendēt uz paaugstinātu energotarifu.

4) diskomforts un bīstamība. Speciālisti ar daudzu gadu pieredzi pie šāda veida būvēm izteica, ka smakas esot visur vairāk vai mazāk un lai nestāstot pasakas, ka smaku nav. Tāpat tuvējām mājām var traucēt troksnis. Sprādziena risks pastāv vienēr.

5) Projekta prezentācijas trūkumi. Daībnieki, kas bija detalizēti iepazinušies ar projektu, uzsvēra, ka projekts ir copy-paste no kaut kurienes un ir ļoti vājā līmēni. Prezentētājs nevarēja nosaukt nevienu konkrētu ciparu, kas, cik, kad un kur. Pat aptuvenus nē. Tāpat nevarēja apstāstīt precīzu darba organizāciju, kas zinātājiem lika spriest, ka smakas tomēr būs, jo tiek lietota atklāta pārstrādātu izejvielu glabātuve, nav rezerves glabātuves vai atbilstošas novadīšanas vai pārstrādes iekārtas. Tāpat risku rada civlēciskais faktors - darbinieku neizdarības, kas tika pieminētas.

6) Pilsētas ieguvumi. Netika minēts neviens pilsētas iegumus, kā vien 4-6 darba vietas. Netika teikts, kas būvēs, tikpat tā var būt forma no kaimiņu novada.

Mans subjektīvais viedoklis: Pilsētai ir pavisam neizdevīgi šāda veida būve, jo tā nedod nekādu būtisku ekonomisko pienesumu (nodokļus, darba vietas, lētu siltumenerģiju) pret to risku, ko tā uzliek.

Sanākušie faktiski jau noraka šo projektu. Protams, gala lēmumu pieņems deputāti balsošanā. Savukārt projekta iesniedzējiem jau esot alternatīva vieta blakus novadā, kur pat esot izsniegts Arhitektūras un Plānošanas uzdevums.

128 5 33 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 33

0/2000

Pašiem cēsiniekiem ieteiktu nevis noraidīt , bet apspriesties , kur būtu iespējami labāk celt šo ražotni , savādāk notiek kā vienmēr;  tauta bļauj ka nav darbavietu , bet kad ceļ kādu rūpnīcu vai pārstrādes cehu tad vietējās bābas  ceļ traci un tik sauc savus bez tabu un citus mēslus... šādi gadijumi ir bijuši ļoti daudz.

17 2 atbildēt

nejēgas! labāk nopērk kādu zemes pleķīti attālāk no pilsētas, un tur varēs sūdoties un neviens pretenzijas necels!

14 1 atbildēt

Man po*uj! Es no laukiem emotion

12 5 atbildēt

Kautkur mēsli ir jāliek, kpc lai tās nebūtu Cēsis?

11 7 atbildēt

Es buveju biogazes stacijas pa visu eiropu vairakus gadus,varu teikt vienu nekas nesmird ....jo ar mesliem vien nepietiek lai rastos biogaze, tai liek klat kadus 70% kukuruzas ,kas izdegot iet ara pa smagas automosinas izputeju un ne cik lielaku,pie tam smaka ir pat patikama.... un no biogazes padarisanas beigas razo elektribu kas letaka nepaliek ....+ cesu pasvaldibai naks nodokli ,jaunas darbavietas ...atbalstu biogazes stacijas...

 

http://www.youtube.com/watch?v=G1LPY3EDjLU

3 0 atbildēt

jaunmārupē arī ir biogāzes ražotne, ja nemaldos tad atklāja 2011. vai 2012. gadā, tur tiek vesta no apkārtējiem laukiem saražotā kukurūza, ik pa laikam atved arī cisternās kko [ ko?, nezinu, iekšā nelīdu] , neteiktu, ka pizģets, apgrozos tur blakus katru dienu, bet nu tikai kkādās svelmainās vasaras dienās jūt tādu nedaudz salkanu smaku, bet pie tās arī pierod ar laiku, neteiktu, ka viss ir sūdos un  nu neviens tur nedzīvos, ja uzceļ visu kārtīgi pēc visim normatīviem, nav tik traki, tā ka nemīžat, cerams, ka būs labi, vismaz pašvaldībai ienākumi kkādi, moš pilsētai kko uzlabos ;) kaut gan maz ticams..

3 0 atbildēt

Pag pag, ja izmanto kūtsmēslus, tad ceļ blakus fermai koģenerācijas staciju. Biogāzi jau var ražot no da jebkā. kanalizācija, sadzives atkritumi, pūstošas netīrās zeķes. Ātrumā apskatot avotu nepamaniju ka būs tieši kūtsmēsli.

2 0 atbildēt

es vairakus menesus stradaju italija un biogazes razotnem es monteju jumtus un varu sacit ka ir loti liela bistamiba. it ipasi kad noplust gaze kas viegli uzliesmo.un ari protams nezeliga smaka kad tiek sakta razota gaze.

2 0 atbildēt

un šo to varēs arī karjerā nopludināt, jo pavisam tuvu. Un beigās varēs ne tikai ostīt, bet arī papeldēties.

2 0 atbildēt

Gan jau ka kādam atkal samaksāts, vai kāds procentiņš no celtniecības izmaksām atvēlēts, tāpē arī bīda tādu projektu.

2 0 atbildēt

Nevajag neko celt! 

4 2 atbildēt

Es zinu ka Nākotnē arī ir tāda rāžotne. vismaz darba vietas ir, un neka traka jau tur nav.

1 0 atbildēt

Es jau 10 gadus apsildu savu māju no "biogāzes", kas plūst pa logu iekšā no vietējās "Sūdupītes". emotion

1 0 atbildēt

labi ka es dzīvoju tālu no centra moš pie manīm nevoņīs :D

1 0 atbildēt

Vis jau ok bet kur ir mineta konkreta adrese kur to taisas celt? Neredzu tad moz taisas to celt tur kur jau pietiekosi smird un cesis tadu vietu ir pietiekosi....Latviesa daba blaut neko isti nezinot un protams galvenais jau protestet pret jaunam darba vietam... Tadas stacijas ir visas eiropas valstis bet tur neviens neblauj ...

4 3 atbildēt

Cēsu rajons vispār par miseni tiks pārvērsts, Daibē izgāstuve Cēsīs būs sūdu čupa... kas tālāk? :(

1 0 atbildēt

cēsīs? mēslu pārstrādes? fuck this epic bullshit  Man ir šoks par šādām lietām. Kurš mudaks par to iedomājās?

0 0 atbildēt

Digestāts (tas kas paliek pēc biogāzes iegūšanas) nesmird...  emotion

http://www.balticbiogas.ee/cms/lv/biogas/raoanas-process

0 0 atbildēt

idioti esat? sēžat tālāk bez darba emotion

0 2 atbildēt

Ceesis jau taa ir suudu bedre. uzcels shito suudu, tad buus vel lielaaka suudu bedre- Ceesis emotion

1 4 atbildēt