local-stats-pixel fb-conv-api

8 iemesli, kāpēc izvairīties no ziņām51

188 4

Mēs esam tik labi informēti un tomēr zinām tik maz. Kādēļ tā? Tādēļ, ka pirms 200 gadiem tika izdomāta indīga zināšanu ieguves forma – ziņas. Ir pienācis laiks apzināt kaitīgo ziņu iedarbību un pieņemt mērus, lai pasargātu sevi no briesmām.

Pēc savas būtības esam kā alu cilvēki ieģērbti kostīmos un kleitās. Mūsu smadzenes ir piemērotas medīšanai un vākšanai, dzīvošanai nelielās grupās un izdzīvošanai ierobežotā pārtikas un informācijas daudzumā. Šodien mūsu smadzenes un ķermeņi dzīvo pasaulē, kurai nemaz nav pielāgoti. Tas noved pie lieliem riskiem un bīstamas rīcības.

Pēdējās desmitgadēs daži veiksmīgākie no mums ir apzinājušies dzīves briesmas ēdiena pārpilnības apstākļos (aptaukošanās, diabēts) un ir sākuši mainīt savu diētu. Tomēr vairākums pat nevar iedomāties, ka ziņas smadzenēm ir kā cukurs ķermenim. Ziņas var viegli norīt. Mūs baro ar vienkāršas informācijas maziem kumosiem, kas neskar mūsu dzīvi un neprasa prāta piepūli. Tāpēc mēs gandrīz nemaz nejūtam sāta sajūtu. Atšķirībā no grāmatu lasīšanas un gariem rakstiem, kas prasa prāta piepūli, mēs varam uzsūkt bezgalīgi daudz spilgtu ziņu, kas ir tikpat spožas kā mazas konfektes mūsu prātam.

Šodien esam sasnieguši informācijas pārmērību tieši tāpat, kā sasniedzām ēdiena pārmērību pirms 20 gadiem. Mēs sākam saprast, ka ziņas var būt toksiskas un speram pirmos soļus pretī informācijas diētai.

Šis ir mans mēģinājums izgaismot ziņu negatīvo pusi un rekomendēt iespējamos veidus, lai ar to cīnītos. Dzīvojot gadu bez ziņām, varu ieraudzīt un aprakstīt šīs brīvības rezultātu: mazāk novēršanās, vairāk laika, mazāk nervozitātes, dziļākas domas, vairāk atklājumu. To nav viegli izdarīt, bet tas noteikti ir tā vērts.

Tālāk minēti iemesli, kādēļ būtu vērts atteikties no ziņām

188 4 51 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 51

0/2000
Zinas nekad nav ipasi saistijusas. Labi pa TV filmas vai sovi. Avizes tikai tas, kas ieinterese un pat tas ir reti. Sava zina tam sakars ir ar vienu manu ipatnibu-nespeju ciest neko saistitu ar asinim. Bet tiesi tas parsvara saista citus. Un nav piedavajuma, ja nav pieprasijuma. Nekad nevar zinat, kas sekos nakosaja sizeta. Tiesa, tas boja manu dzivi, bet pamazam cinos ar to. Un jau ir mazi rezultati. Lai nu ka, gramatas vienmer saistijusas un laiku prieks tam vienmer atradisu. Isti nesekosana jaunumiem retu reizi ir minuss, bet ja vajadzes uzzinasu.
1 0 atbildēt

Labāk ir atteikties no televizora, tad nebūs arī ziņu. Tikai kura pasaule būs reālāka - mans mazais burbulis vai ziņu ziepju burbuļi?

1 0 atbildēt

savs cilvēks, Marek emotion .

raksts lielisks. pateicos.

1 0 atbildēt

Es TV izmantoju kā otro monitoru datoram. emotion Pilnībā nesaskatu jēgu no TV. 

1 0 atbildēt

Nemetīšu TV ārā, jo skatos futbolu, bet citādi +

1 0 atbildēt
Labi ir nezināt neko un neņemt neko vērā! Es- nepilnvērtīgs sabiedrības loceklis!
2 1 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Un vēl viens fakts-visas ziņas tiek producētas, tā ļoooti reti ir informācija pa tiešo. Bilde varbūt pat nav no turienes, par kuru tiek stāstīts-tā reiz atzinās kāds liela ārzemju tv ziņu kanāla ilggadējs vadītājs, jo stāstītajam jāizskatās un jāizklausās pietiekoši dramatiski. 

Man ir kāds paziņa, kurš nekad neskatās tv, nelasa avīzes un par pasauli rod priekšstatu, lasot ezotērisku literatūru. Tas ir otrs grāvis manuprāt. 

0 0 atbildēt
You high? emotion
0 0 atbildēt
Nelasu ziņas , neskatos ziņas tikai tapēc lai man nav jāklausās kā sūdzās cik sūdīgi ir tas un tas. Laika ziņas un sporta ziņas gan nav nekas kaitīgs. Agrāk lasīju ikdienā bet izmaiņas neredzu , kautgan tv neskatos jau gadus divus ;D es nejūtos brīvāks emotion
0 1 atbildēt