local-stats-pixel fb-conv-api

8 iemesli, kāpēc izvairīties no ziņām51

188 4

Mēs esam tik labi informēti un tomēr zinām tik maz. Kādēļ tā? Tādēļ, ka pirms 200 gadiem tika izdomāta indīga zināšanu ieguves forma – ziņas. Ir pienācis laiks apzināt kaitīgo ziņu iedarbību un pieņemt mērus, lai pasargātu sevi no briesmām.

Pēc savas būtības esam kā alu cilvēki ieģērbti kostīmos un kleitās. Mūsu smadzenes ir piemērotas medīšanai un vākšanai, dzīvošanai nelielās grupās un izdzīvošanai ierobežotā pārtikas un informācijas daudzumā. Šodien mūsu smadzenes un ķermeņi dzīvo pasaulē, kurai nemaz nav pielāgoti. Tas noved pie lieliem riskiem un bīstamas rīcības.

Pēdējās desmitgadēs daži veiksmīgākie no mums ir apzinājušies dzīves briesmas ēdiena pārpilnības apstākļos (aptaukošanās, diabēts) un ir sākuši mainīt savu diētu. Tomēr vairākums pat nevar iedomāties, ka ziņas smadzenēm ir kā cukurs ķermenim. Ziņas var viegli norīt. Mūs baro ar vienkāršas informācijas maziem kumosiem, kas neskar mūsu dzīvi un neprasa prāta piepūli. Tāpēc mēs gandrīz nemaz nejūtam sāta sajūtu. Atšķirībā no grāmatu lasīšanas un gariem rakstiem, kas prasa prāta piepūli, mēs varam uzsūkt bezgalīgi daudz spilgtu ziņu, kas ir tikpat spožas kā mazas konfektes mūsu prātam.

Šodien esam sasnieguši informācijas pārmērību tieši tāpat, kā sasniedzām ēdiena pārmērību pirms 20 gadiem. Mēs sākam saprast, ka ziņas var būt toksiskas un speram pirmos soļus pretī informācijas diētai.

Šis ir mans mēģinājums izgaismot ziņu negatīvo pusi un rekomendēt iespējamos veidus, lai ar to cīnītos. Dzīvojot gadu bez ziņām, varu ieraudzīt un aprakstīt šīs brīvības rezultātu: mazāk novēršanās, vairāk laika, mazāk nervozitātes, dziļākas domas, vairāk atklājumu. To nav viegli izdarīt, bet tas noteikti ir tā vērts.

Tālāk minēti iemesli, kādēļ būtu vērts atteikties no ziņām

188 4 51 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 51

0/2000

pats tv neskatos kkādus gadus 10. pa retam kādu filmu, Varētu būt reizi mēnesī vidēji. Sākumā neapzināti-aiz laika trūkuma. Ievēroju,ka tas mani ir izmainījis. Un man sīs izmaiņas bija patīkamas. Tapēc arī vēlāk uzrodoties vairāk brīvam laikam izvairījos no tv.

  No ziņu portāliem izvairos jau kādu gadu,un varu tikai piekrist visam seit rakstītajam.

 Tas ir vis īstākais zombēsanas mehānisms.

braucot pat nogriežu skaņu radio ziņu un reklāmu laikā.

Tas ko jums būs jāuzzin tā pat pie jums nonāks,bez masu saziņu palīdzības.

14 0 atbildēt
Bravo, esmu spokos vairāk par 5 gadiem un šis raksts mani šokēja, jo negaidīju neko tik saprātīgu un sulīgi uzrakstītu, jo šeit vadību pārņēmuši atsaldētie komiksu mīlētāji un pārējie negudire, kuriem domāšana balstās pēc, tavā rakstā minētā, citāta " cilvēkam vislabāk padodas noliegt informāciju, kas neatbilst iepriekšējajiem uzskatiem" Protams arī es emu viens no tiem cilvēkiem, jo īstenībā es varētu uztaisīt rakstu , vērstu tieši pret tavējo, kāpēc ir vērts skatīties ziņas, bet es pieņemu arī tavu domu, kas bija ļoti labi argumentēta. Ja es varētu, iedotu tev medaļu. Prieks, ka spokos parādās gaiši prāti un ļoti ceru sagaidīt no tevis vēl rakstus. Trekns plus no manis un gaidi medaļu🙂
10 0 atbildēt
Jo mazāk lasa ziņas, jo mazāk tu izproti, kas apkārt notiek. Piekrītu, ka lielu daļu ziņu ir no mušas izpusti ziloņi. Bet kādreiz, kad nelasija ziņas cilvēkus bija vieglāk pakļaut, jo tie neko nezināja un dzivoja savā radītāja pasaulē.
11 3 atbildēt

Interesants ieteikums - nelasīt ziņas, neinteresēties par pasaulē notiekošo un augt kā mucā, nezinot neko par apkārtējā pasaulē notiekošo.

Ziņas IR jālasa, ir tikai jāliek lietā loģiskā domāšana, izvēloties to avotus un analizējot pašu materiālu. Citādi kļūsiet par kārtējo amerikāņu paaudzi, kurai pat nav ne jausmas, kas ir viņu valsts prezidents.

8 1 atbildēt
Ļoti ieteiktu izlasīt grāmatu "Masu apziņas manipulācija" Autors Jānis Sils
7 0 atbildēt

Es arī nelasu ziņas un lielākoties piekrītu rakstā paustajai idejai. Tomēr domāju,  ka pretēji tam, kā te komentāros daži grib to darīt, ir svarīgi nemest vienā katlā ziņu lasīšanu vai nelasīšanu ar neinteresēšanos par pasaulē notiekošo. Cilvēkam tik un tā ir jābūt informētam par svarīgām norisēm viņam apkārt, taču tikpat svarīgi ir saprast, ka ziņu portālu tekstiem nav jābūt (un nevajadzētu būt) par līdzekli, lai to informētību panāktu. 

7 0 atbildēt

Vienīgās ziņas ko lasu ir laika ziņas! teļļuku neskatos! Uztaisi nākošo rakstu par reklāmām!

6 0 atbildēt

  Viss ir ļoti labi!Bet 1000reiz kaitīgāgas ir uzbāzīgās reklāmas!VISAS reklāmas mums rāda un pierunā pirkt/iegādāties pilnīgi un galīgi nevajadzīgas lietas.

  Mans personīgais teiciens:-"Jo vairāk reklamē,

                                                   Jo lielāks mēsls!"

Par rakstu ++

6 0 atbildēt

Ja gribam īsāk:Ziņas ir Iluminatī veids, kā kontrolēt mūsu prātus, un pārņemt pasauli :3

7 1 atbildēt

Tikai muļķis nelasa ziņas- tikai muļķis klausās un tic visam ko tajās stāsta....

8 2 atbildēt
Gudrs cilveks. Godig sakot - ja, ziņs chakare smadzen.
4 0 atbildēt

Koks ar diviem galiem. Pats ziņas kā pa TV neskatos, vienīgi ja kāds cits ģimenes loceklis to dara, taču pasekoju līdzi gan pasaulē notiekošajam, palasot vairākus resursus, ne tikai Latvijas populārākos, bet arī Krievijas(jā jā, lai apmēram saprastu kas viņiem galvā maisās), ASV, Anglijas un citu Eiropas valstu ziņas. Puse, protams, galīgi neinteresanti un nevajadzīgi, bet šis tas pa vidu gadās. Principā, ja ieinteresē virsraksts, palasu. Un mani tieši nepiesaistīs tie skandalozie virsraksti. Savu pilsētas avīzi arī pāršķirstu, ja mājās stāv. Neteikšu, ka manu prātu tas baigi nodarbinātu, tīri informācijas pēc, jo nespēju ilgstoši dzīvot pilnīgā informācijas vakuumā.

Reklāmas, reklāmrakstus utt. neciešu kā pasugu, tāpēc parasti mūziku klausos Youtube, Soundcloud vai kādā ārzemju stacijā vai PieciLV.

Zinot, ka esmu ļoti skeptisks pret jeb ko ko man saka, tad domāju, ka tāpat manu dzīvi nemainītu pilnīga atteikšanāš no ziņām...

4 0 atbildēt
Draugi, kas svarīgs notiek pasaulē? Aizstāj ziņas ar Spoki.lv!!!
3 0 atbildēt

es priecājos, ka neskatos tās ziņas. ja ne internets, domātu, ka viss ir tik maigi šai pasaulē. jo ziņās DAUDZ KAS tiek noklusēts.  emotion

3 0 atbildēt

 Tieši šī dēļ komunikācijas zinātnē ir izstrādātas vairākas teorijas par ziņu ietekmi uz cilvēku. 

3 0 atbildēt
Vidēja izmēra (tāpat kā mans loceklis) pluss!
3 0 atbildēt

Paldies par rakstu, ļoti tieši un patiesi.

Pazīstu pāris cilvēkus, kas tiešām neseko līdzi ziņām, un sākumā gribētos bļaut - "bet tu tak nezini, kas notiek pasaulē!!!" un ir gadījies, ka jāizskaidro, kas īsti notiek Ukrainas austrumos, bet tad saprotu - nu un? Kāda šim cilvēkam daļa? Viņš / viņa dzīvo, cenšas sevi pilnveidot, nestreso.. kad tiešām kaut kas būs jāzina, to kāds pateiks (piemēram, es). Viss, dzīve ir skaista. 

Pats pēdējā laikā cenšos apmeklēt tikai tos portālus, kuros ir ziņas, kas mani interesē, piemēram http://news.ycombinator.com/ vai http://www.arterritory.com/lv/ , un tur reizēm ieslīd arī daļa no globālajiem, nopietnajiem notikumiem, tikai attiecīgi tehnoloģiju vai mākslas prizmā. Ar to arī pietiek.

3 0 atbildēt
Labs raksts , Redziet , nekas nenāk par velti , itin nekas , viss ir bizness , ticiet man .Ziņās rāda to ko kāds grib lai jūs redzat. ja grib kads patiesību , tad parukājieties deep web un parliecinieties , ka jūsu IP nav saredzams .
2 0 atbildēt

Es savu televizoru atdevu nabadzīgai ģimenei, jo pats viņu nelietoju. Pa TV galīgi nav ko redzēt un viss ko tur rāda ir neinteresants.  emotion 

2 0 atbildēt

Ja godīgi, galvenais un vienīgais iemesls kāpēc izvairīties no ziņām ir, jo TĀS IR PROPAGANDA. Nav svarīgi vai Krievu propaganda, Rietumu propaganda. Vispār ziņu mērķis ir pasniegt informāciju detalizēti, kas un kur noticis, bet mūsdienās medijos cenšās ieskaidrot kādu viedokli. Piemēram 'Ļaunais topošais Turcijas diktators' (tas ir tikai viens piemērs).

Manuprāt ziņās būtu jāraksta vienkārši fakti, kas, kur notiis, kad, kādos apstākļos, bez nekādiem saviem 'opinion'. Lai cilvēki paši domā, kurš ir labais vai ļaunais.

2 0 atbildēt