Piederot pie visuresošās un visurizdzīvotāju nezāļu pasugas, grūti iedomāties kā ar 100 eiro mēnesī nevarētu izdzīvot. Dzīvot gribās, bet ēst arī. Katrā ziņā inflācija ir darījusi savu. Pirms 15 gadiem ar 100 Ls mēnesī pietika, bet vai tagad ar 140 eiro varētu to pašu atļauties? Tomēr priekšnosacījums visam šim projektam ir zemas īres izmaksas, jo pretējā gadījumā nekas nesanāks. Savulaik šim nosacījumam atbilda dzīve kopmītnēs. Samaksā 8 Ls un viss. Tagad var būt, ka nāksies meklēt dzīvokli, ko dalīt ar citiem, bet, ja 100 eiro tiek tērēti tikai pārtikai, protams, alus, saldie vīni, tie jau mūsu vitamīni, ar to var dzīvot. Katrā ziņā nāksies pielietot iztēli, bet tas nebūs grūti, jo izsalkuma sajūta krietni vien rosinās pelēkās šūnas darboties lietas labā. Papildus bonuss provianta sagādē ir tiem, kas dzīvo kopmītnēs, jo te paveras iespējas bartera darījumiem, kas ļauj nomināli iekļauties 100 eiro kritērijā, bet realitātē to var tādā veidā apiet. Patiesībā 100 eiro ir šķērslis, kam vajag atrast apkārtceļu, kas ved uz labu dzīvi.
100 eiro mēnesī? Nospļauties! (LU)10
Tātad, kas notiek 1. septembrī? Skolnieks/students uzsāk mācību gaitas. Kļūstot par studentu, it īpaši pirmajā gadā, nozīmē radikālas pārmaiņas dzīvē. Protams, tā ir neaprakstāma brīvības sajūta, kas rodas pārceļoties uz dzīvi Rīgā no lauku pilsētiņas, kur Dievs zina visu, bet kaimiņi vēl vairāk. Taču dzīvei Rīgā ir arī vēl cits blakusefekts. Vajag gatavot ēst! Diemžēl ēdiens brīnumainā kārtā uz galda vairs neparādās, un visdrīzāk students bez ēdiena gatavošanas elementārām iemaņām ķersies pie kartupeļiem. Tas ir vienkārši, lēti un garšīgi. It īpaši, ja vajag pāriet no māju daudzveidīgā ēdiena uz kaut ko vienveidīgo. Pirmā nedēļa var droši paiet zem ceptu kartupeļu zīmes. Turklāt katru dienu cepot kartupeļus, raisās arī domas par to, vai tiešām, vienkārši nomizojot un sagriežot kartupeļus, ir vienīgais veids kā tos uzcept. Nē! Kartupeļus ir iespējams sarīvēt un uzcept kā milzīgu pankūku, ļoti garšīgi, var sagriezt lielākos gabalos uz likt krāsnī. Pavisam cita garšas dimensija. Taču nevajag aizmirst, ka ir septembris un var doties uz mežu, lai salasītu sēnes, ko pielikt pie tiem pašiem nelaimīgajiem kartupeļiem. Turklāt sēnes būs par velti!
Nākamajā nedēļā ir ieteicams nomainīt ceptos kartupeļus. Lai gan tie paliks pamatēdiens Nr 1 uz ilgāku laiku, vajag pamēģināt arī kaut ko citu. Makaroni ir lieliska alternatīva, tāpat tie ir lēti, turklāt ieteicams tos iepirkt vairumā tādā vietā kā Buļļu bāze vai līdzīgā iestādē, jo tad ir iespējams nopirkt labākus makaronus par Optima līnijas makaronu cenu. Makaronus var uzvārīt un pēc sacept. Šajā posmā sākam aktīvi izmantot papildvielas, lai atklātu jaunus garšas horizontus. Cepot pieliekam klāt sīpolus. Ja turpinām vazāties pa mežu un atrodam sēnes, pie ceptiem makaroniem sēnes garšos lieliski. Ar vai bez sīpoliem, tas jau gaumes jautājums, kā arī nedēļā ir septiņas dienas. Visiem variantiem pienāks laiks.
Divas nedēļas ir nodzīvotas. Trešajā var ķerties klāt pie kaut kā nopietnāka, jo ir apgūtas elementārās izdzīvošanas iemaņas gatavošanā. Mans ieteikums ir ķerties klāt pie pankūku gatavošanas. Šis varētu būt pēc izmaksām atbildīgāks pasākums, jo ir nepieciešamas olas, bet ar vienu kārbu var pietikt veselai nedēļai. Tāpat pankūkas nebūs garšīgas bez cukura. Tomēr finansiālais ieguldījums ir tā vērts, jo, redz, lai pagatavotu pankūkas, eļļu, kas varētu būt beigusies pēc iepriekšējo nedēļu cepšanas maratona, var aizņemties apmaiņā pret uzceptajām pankūkām. Vai šāds darījums būtu iespējams cepot kartupeļus un makaronus? Kaut kā grūti iedomāties. Pankūkas var cept lielas un mazas. Katrai nedēļas dienai savs izmērs, bet ar lielajām plānajām pankūkām var iegūt papildus prasmes ēdiena gatavošanā. No sākuma vajag prast pagatavot mīklu bez kunkuļiem, pēc tam uzcept. Pankūka no vienas puses neizcepsies, to vajag apgriezt. Pats atraktīvākais veids ir pankūku apgriezt to uzmetot gaisā. Šova elements, kura pielietošanas iespējas ir atkarīgas no bezkaunības līmeņa un mēles veiklības. Atcerēsimies, ka no tā visa ir jēga, ja dzīvo kojās.
Ceturtā nedēļā var ķerties pie jauniem ēdieniem. Vai ir vērts mēģināt roltonu? No ātri pagatavojamo zupiņu piedāvājuma tas ir labākais kas ir, bet līdzīgi kā ar Britnijas Spīrsas dziesmām, pēc tam iestāsies ilgstošs un noturīgs riebums. Ja ceptus kartupeļus es tagad varu ieēst, tad roltonus noteikti nē. Tomēr no roltoniem var pagatavot sliņķu salātus. Pieliet nedaudz mazāk ūdeni. Kad uzbrieduši pieliekt majonēzi un ķiplokus. Maximā nocenoto kieģelīti var sacept un apēst kopā ar šiem salātiem. Pēc taupībā pavadīta mēneša var sevi atalgot ar pelmeņiem, tikai ūdeni, kurā pelmeņi ir vārījušies, nevajag izliet. No tā var uztaisīt mērci, sīpoli un milti no iepriekšējām nedēļām noteikti būs palikuši, kā arī gatavošanas prasmes ir augušas, līdz ar to visu vajag likt lietā. Pēc tam var uzvārīt kartupeļus, ko apēst kopā ar "gaļas garšas" mērci no pelmeņu ūdens.
Ir daudzi veidi kā dzīvot pa lēto, tomēr visa pamatā ir ēdiena gatavošana pašam no lētām izejvielām, kuras var atrast dažādos lielveikalos starp nocenotajām precēm, vai dodoties uz tirgu un liekot lietā kaulēšanās prasmes var iekļauties 100 eiro robežās, bet galvenais ir atcerēties, ka tas ir iespējams un tas ir pārejoši. Tas bija manas dzīves lielākais izaicinājums, izdzīvot pa lēto un iemācīties gatavot ēst. Tagad man sanāk perfektas plānās pankūkas! Protams, ka šajā ierobežotajā budžetā tika iekļauti arī ikdienišķie tusiņi kojās un kartupeļu cepšanas 2.00 naktī pēc tusēšanas.