Diēta
Paasinājuma laikā pareiza diēta saudzē skarto orgānu, bet remisijas laikā, pie samazinātas žultspūšļa funkcijas, stimulē žultspūšļa saraušanos un žults atteci.
Pareiza ēšana var nodrošināt ilgstošu remisiju (mierīgo periodu), un otrādi – diētas pārkāpumi – pārmērīga treknu un asu ēdienu lietošana, alkohola, aukstu ēdienu, gāzētu dzērienu lietošana var radīt paasinājumu.
Ēdienreižu skaits 5-6 reizes dienā. Svarīga ir ēšanas ritma ievērošana. Ēdienreizēm jābūt biežām. Biežas ēdienreizes vienā un tajā pašā laikā, stimulē labāku žults atteci, tā neaiztur žulti žultspūslī. Taču, ja ēd daudz vienā reizē, žults tiek ražota tik intensīvi, ka rodas sastrēgums, kā rezultātā savukārt rodas sāpes un citi nepatīkami traucējumi.
Ieteicamie produkti:
liesa gaļa un zivis, olas, piens, biezpiens, siers; piena produkti satur daudz kalcija, kas ir ļoti vajadzīgi pie šīs slimības;
graudaugi – īpaši auzas un griķi;
sviests (tas labāk pārstrādājas un labāk uzsūcas), augu tauki. Ja sviests rada rūgtumu mutē, to pievieno gatavojot putru vai kādu citu ēdienu. Dažreiz šādi var „apmānīt” žultspūsli un nepatīkamā reakcija neseko. Sviestu vajag pievienot pirms ēdiena pasniegšanas. Tomēr priekšroku vajadzētu dot augu taukiem, kam piemīt lieliskas žultsdzinēja īpašības. Ja arī pēc augu tauku lietošanas parādās nepatīkamas sajūtas, tad jāmēģina citi tauku veidi, jo katram cilvēkam ir individuāla produktu panesība.
dārzeņi (burkāni, ķirbji, kabači, puķukāposti), augļi un ogas (vīnogas, arbūzs, zemenes, āboli, plūmes), kā arī to sulas, zaļumi. Dārzeņi, augļi un ogas stimulē žultspūšļa darbību, novērš aizcietējumus, samazina spēju radīt akmeņus. Ja slimība noris ar caureju, augļus, ogas un dārzeņus var lietot atšķaidītu sulu vai saspiestā veidā.
melleņu, granātābolu, ķiršu u.c. sulas.
Produktu, kuri nav ieteicami:
speķis, trekna gaļa un zivis, konservi, subprodukti (nieres, aknas, plaušas, smadzenes) utt.;
dārzeņi, kas bagāti ar ēteriskajām eļļām (redīsi, rāceņi, sīpoli, ķiploki) un skābeņskābi (skābenes, spināti);
ja ir palielināts svars, būtu jāizslēdz no ēdienkartes maize, graudaugi, makaroni, konditorejas izstrādājumi.