local-stats-pixel

Ultimate Frisbee6

21 2
Noteikumi

Altimet-frisbijs (turpmāk tekstā – frisbijs) ir komandu sporta veids, kurā uzvar komanda, kas spēles beigās gūst visvairāk punktu. Spēlē piedalās divas komandas, kur katrā ir 7 spēlētāji un spēle notiek uz taisnstūrveida laukuma, kam abos galos ir gala zonas. Komanda gūst punktu, kad spēlētājs (metējs) piespēlē disku savas komandas biedram, kurš to noķer gala zonā, uz kuru komanda uzbrūk. Disks uz laukuma drīkst tikt piespēlēts no viena spēlētāja otram. Spēlētājs nedrīkst pārvietoties ar disku rokās. Kamēr komanda, kurai ir disks, virzās uz priekšu pretim gala zonai, uz kuru tā uzbrūk, pretinieku komanda cenšas aizkavēt pirmās komandas virzīšanos uz priekšu un iegūt disku sev. Komanda iegūst disku, ja uzbrūkošās komandas spēlētāja piespēle ir nesekmīga, ja disku noķer vai notriec zemē pretinieku komandas spēlētājs, ja disks pieskaras zemei vai arī, ja uzbrūkošās komandas spēlētājs to noķer ārpus spēles laukuma. Ķermeņu saskarsme (fizisks kontakts) vai bloķēšana nav atļauta. Spēli spēlē uz pašregulēšanas pamata, bez tiesnešiem. Visus līniju pārkāpumus, diska piederības vai soda paziņojumus izdara paši spēlētāji spēles laukumā.

Spēles gars

Frisbijs tradicionāli ir ticis balstīts uz sportiskuma garu, kas atbildību par godīgu spēli uzliek katram spēlētājam individuāli. Sīva sāncensība tiek atbalstīta, bet tas nekad nenotiek uz spēlētāju savstarpējās cieņas, savstarpēji pieņemtu noteikumu vai spēles prieka rēķina. Frisbija noteikumu mērķis ir noteikt vadlīnijas, pēc kurām spēle jāspēlē. Tiek pieņemts, ka neviens frisbija spēlētājs tīši nepārkāps šos noteikumus; stingri sodi par nejaušiem pārkāpumiem nav paredzēti, bet gan veicināts tāds spēles turpināšanas veids, kas atbilstu situācijai, kas visticamāk būtu radusies, ja nebūtu bijis šī pārkāpuma.
Spēles laukums
Izmēri
Spēles laukums sastāv no 64x37 m taisnstūra un diviem 18x37 m taisnstūriem, ko sauc par gala zonām, kas novietoti abos spēles laukuma galos gar 37 m garajām malām.
Frisbiju spēlē arī telpās, bet laukums ir atkarīgs no sporta zāles lieluma.
Segums

Spēles laukumam var būt jebkāds segums, lai gan visieteicamākais ir pēc iespējas līdzenāks labi nopļautas zāles laukums bez izciļņiem un bedrēm un kas sniedz spēlētājiem saprātīgu drošību.
Zonas līnijas
Zonas līnijas ir līnijas, kas atdala spēles laukuma viduszonu no gala zonām un ir spēles laukuma viduszonas sastāvdaļa.
Perimetra līnijas

Perimetra līnijas (sānu līnijas un gala līnijas) ir līnijas, kas atdala spēles laukumu no auta teritorijas un nav spēles laukuma sastāvdaļas.
Marķējums

Spēles laukuma viduszonas un gala zonu stūri tiek marķēti ar konusiem, kas izgatavoti no spilgtas krāsas elastīga materiāla.
Norobežojošā līnija
5 metru attālumā apkārt spēles laukumam jānovelk norobežojoša līnija, lai nodrošinātu, ka nekas/ neviens neatrodas uz spēles laukuma sānu līnijas spēles laikā.
Disks

Var izmantot jebkādu disku, ja vien tas ir pieņemams abu komandu kapteiņiem un atbilst PFF noteikumu 1.pantā noteiktajām prasībām. Ja kapteiņi nevar vienoties, jāizmanto disks, ko PFF Altimet-frisbija komiteja ir pasludinājusi par oficiālo sacensību disku. Ja šādi pasludināta diska nav, jāspēlē ar kādu no PFF Altimet-frisbija komitejas apstiprinātajiem diskiem. Ja abas komandas nevar vienoties par konkrētu PFF Altimet-frisbija komitejas apstiprināta diska izmantošanu, pastāv divas iespējas: (1) katra komanda nodrošina ar apstiprinātu(-iem) disku(-iem) vienu spēles puslaiku, disku izmantošanas secības noteikšanai izmantojot diska izlozes metodi (104.03.punkts), vai (2) ja šis risinājums abām komandām nav pieņemams, tām jāatrisina radušās domstarpības ar diska izlozes metodi. Uzvarējusī komanda tad nodrošina apstiprinātu(-us) disku(-us) visai spēlei. (3) Sacensību organizatori var nodrošināt rezerves diskus (izraudzītus saskaņā ar šo pantu), ko uzbrūkošā komanda var izvēlēties izmantot, aizstājot autā izgājušu vai bojātu disku. � o iespēju var izmantot tikai sekojošās situācijās: disks izgājis autā no pārmetiena, starp punktiem, pārtraukuma gadījumā vai, ja spēle apturēta soda vai pārkāpuma dēļ.
Latvijā arī nodarbojas ar frisbiju. Pašlaik Latvijā frisbiju spēlē apmēram 12 komandas. Šeit notiek arī ikgadēji, starptautiski turnīri, piemēram "Rīgas Rudens" un "Jūrmalas Bite", kuros piedalās komandas no Baltijas, Krievijas, Skandināvijas un citām Eiropas valstīm.

Reklāma
Reklāma
Reklāma




21 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 6

0/2000
kā tu navigator var spriest? pats esi kādreiz uzkapājs? pats tu i tizls! dauns! un spēle ir tiešam interesanta ātra un aizraujoša! karoch pizdātij ritīg!
3 0 atbildēt
kuš.! tu nekā nezini.! ;D
1 0 atbildēt
nu paldies, paldies!! es ar taa domaaju ka speele ir interesanta un aizraujosha!
1 0 atbildēt
Speleju jau 2 gadu
0 0 atbildēt

Mīksto sportaveids!

0 3 atbildēt
tizla spele ;D
0 5 atbildēt