Jāpānā un Norvēģijā iedzīvotāju vidējais mūža ilgums ir 80 gadu. Ko par to saka zinātnieki? Viņi uzskata, ka iemesls tam ir šīm tautām raksturīgās uztura īpatnības.
Palūkosimies ilgdzīvotāju ēdienkartē8
Vairumam iedzīvotāju Japānā nav nekādu problēmu ar vairogdziedzeri
Japāņu virtuves galvenais komponents ir bijis , ir un droši vien arī nākotnē būs rīsi. To sastāvā ir daudz kālija. Rīsi samazinot arī holesterīna daudzumu asinīs. Tā kā rīsu šķirņu ir ļoti daudz, tad dietologi iesaka savvaļas un brūnos rīsus.
Japāņu ēdienkartē neiztrūkstoši ir jūras produkti, kas satur daudz joda. Viņu iecienītajās zivīs ( tuncis, makrele, lasis ) esot daudz nepiesātināto taukskābju, kas pazemina sliktā holesterīna daudzumu asinīs.
Obligāta japāņu ēdienkartes sastāvdaļa ir dārzeņi; vairāku šķirņu sīpoli un kāposti, gurķi, salāti , bambuss, lotoss un rutki.
Bet dzer japāņi tikai zaļo tēju.
Speciālisti kā uztura mīnusu min: * tehnoloģiskā procesa neievērošana ēdiena gatavošanā no zivīm draud ar saindēšanos un pārāk bieži lietotās marinādes varot paaugstināt kuņģa vēža iespējamības risku.
Norvēģi pret ēdienu izturas kā pret dzīvības uzturēšanas līdzekli. Viņiem lielā cieņā zivju ēdieni ( menca), kas ir bagāti ar omega tauksskābēm un aizsargā sirdi un asinsvadus no aterosklerozes.
Norvēģijā parasti saldumus lieto brīvdienās.
Norvēģi bez kurnēšanas pusdienās varot apēst ūdenī vārītu auzu putru ar karoti krējuma un būšot paēduši un apmierināti. Dažādas putras ir iekļautas pat augstas klases resorānos.
Saldumus norvēģi ēd maz - ne biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā, parasti brīvdienās. Tieši tāpēc viņi ir pati slaidākā nācija Eiropā.
Taču dietologi sakata arī trūkumus norvēģu ēdienkartē. * Pārāk maz dārzeņu un augļu - cilvēki nereti cieš no C vitamīna deficīta. * Gaļas ēdienus mēdz papildināt ar piena mērcēm un sviestu, kas padara ēdienu smagu un organismam grūti tos uzsūkt.
Sirdij der nedaudz laba vīna - tā uzskata šveicieši.
Šveicieši izvairās pirkt pusfabrikātus, saldētus produktus un koncentrātus. Šeit priekšroka tiek dota nos svaigiem produktiem gatavotam ēdienam.