local-stats-pixel

Gēnu dopings7

56 8

Berlīnē 2000.gadā piedzima zēns ar piebriedušiem muskuļiem,kas bija gandrīz divtik lieli kā citiem jaundzimušajiem.Zēns bija neparasti stiprs,un jau četru gadu vecumā viņš izstieptās rokās spēja noturēt divas 3 kg svaru bumbas.

Sim zēnam un vēl vairākiem cilvēkiem jau gēnos ir iekodētas unikālas fiziskās spējas.Fenomenālais spēks skaidrojams ar gēna MSTN mutāciju.Minētais gēns kodē proteīnu miostatīnu,kas regulē muskuļu masu,bremzējot to augšanu,tiklīdz tie ir pietiekami lieli.Vācu zēnam miostatīns tikpat kā neveidojas,tāpēc viņa muskuļi turpina nepārtraukti augt.

Sadu īpatnību tīkotu iegūt daudzi svarcēlāji.Trenēties,trenēties un velreiz trenēties-ar to mūsu dienās ir krietni par maz,lai plūktu laurus profesionālaja sportā.Optimālais sniegums ir atkarīgs no atlēta ģenētiskā mantojuma,jo gēni nosprauž dabiskas robežas organisma spējai sasniegt maksimālu rezultātu.Tāpēc,izrādās,vislabākie sportisti bieži vien kopš dzimšanas ir apveltīti ar īpašiem gēnu variantiem,kas sniedz tiem milzīgu priekšrocību,sacenšoties tieši savā disciplīnā.

Piemēram-Loka šāvējam traucē jebkādas ķermeņa vibrācijas,arī paša sirdspuksti un muskuļu trīce.Gēna GRK5 mutācija samazina asinspiedienu,palēlina sirds ritmu un novērš loka šāvēja roku muskuļu trīci un saspringumu.Lietojot mutējuša GRK5 gēna dopingu ,loka šāvējs var panākt tādu pašu efektu kā ar aizliegtajiem beta blokatoriem.

Zinātnieki rada superpeles-Gēnu dopingā tiek izmantots tas pats princips kā gēnu terapijā,kad ārsti cenšas novērst defektīva gēna izraisītas slimības,piemēram cistiskās fibrozes,sekas.Sādā gadijumā pacienta slimajās šūnās tiek ievietots funkcionējošs gēna variants.Liekot lietā gēnu dopingu,jaunais gēns nevis izārstē slimnieku,bet gan veselu sportistu padara ātrāku,izturīgāku vai stiprāku.

Pret gēnu dopingu cīnīsies trīs frontēs-Gēnu dopingu nevar atklāt parastā dopinga kontrolē,jo ievadītie gēni kodē tādus pašus hormonus un augšanas faktorus kā organisms.Tāpēc pārbaudītājiem jāķeras klāt pašiem gēniem,nosakot:

1)vai tie ir organismā

2)kā tie ietekmē organismu

3)kā tie darbojas organismā

Dopinga izmantotie gēni pēc sekvences bieži atšķiras no dabiskajiem.Novirzi var atklāt,no audu parauga izdalot un sekvenējot gēnus.

P.S šis ir mans pirmais raksts...



56 8 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000

Un tā drīz radīsies X- cilvēki emotion

4 0 atbildēt

Lieku savu metamo [lingu] ķīlā, ka norakstīji no Ilustrētās Zinātnes. Šitie brīnumi baigo naudu maksā, bet efekts iespaidīgs, piemēram  svarcēlājiem ir 2 dopingi, kas četrkāršo muskuļu masu. Ko Dievs nav devis, to ar biezpienu neaizpildīsi, bet drīz ar gēnu dopingu gan ;D

2 0 atbildēt

Raksts un video ir par atšķirīgām tēmām. Raksts ir par gēnu čakarēšanu, bet video par sintolu, kam nav nekāda sakara ar gēniem.

2 0 atbildēt

video galīgi neatbilstošs.. 

un vecis tiešām idiots.. labi, ka vismaz pats to atdzīst..

0 0 atbildēt
SIRRUS velasepēds arī man noderētu!emotion
0 0 atbildēt