local-stats-pixel fb-conv-api

Dāzi fakti par futbolu! :)1

18 8

Sveiki visiem! Šajā rakstā uzzināsiet daudz jaunu faktu par futbolu. Ja gribēsiet otro daļu, nekautrējaties rakstat komentāros, vai arī PM, vai ja latviski pasaka uzrakstat man vēstuli :)

Futbola vēsture


Par futbola „tēviem” vienprātīgi uzskata angļus, kuri pirmie izstrādāja noteikumus šai kolektīvajai bumbas spēlei. Futbols mūsdienās ir visvairāk spēlētā un arī skatītā spēle pasaulē. Tomēr attiecībā uz to, kur futbolu sākuši spēlēt vispirms, viedokļi dalās: tādu bumbas spēļu, kas līdzinājās mūsdienu futbolam, bija daudz.
Cita starpā, visvairāk kopīga futbolam noteikti ir ar florenciešu futbolu, pirmo bumbas spēli, kurai jau no 15. gadsimta vidus bija diezgan stabili noteikumi un spēles organizācija.
Ikviena komanda sastāvēja no 25 spēlētājiem, kuri uz plašā spēles laukuma tika izvietoti iepriekš noteiktā kārtībā: 15 spēlētāji pirmajā rindā, 3 otrajā, 4 trešajā un 3 aizmugurējā. Tātad pirmā spēles pamata sistēma bijusi „3 – 4 – 3 – 15”. Florenciešu futbolu spēlēja līdz 1750. gadam, un tas vienādiņ izcēlās ar asām un nesaudzīgām cīņām spēles laukumā.
No 18. gadsimta sākuma angļu skolās bumbas spēle kļuva par ļoti iecienītu sporta veidu. Precīzu noteikumu trūkums tomēr pieļāva vairākus spēles variantus, kas noveda pie biežiem strīdiem. 1863. gada 26. oktobrī Londonas traktierī „Freemason” sapulcējās septiņu galveno komandu vadītāji un vienojās par oficiāliem noteikumiem spēles regulēšanai. Tā dzima modernais futbols jeb kājbumba. Pēc dažiem gadiem, apmēram 1880. gadā, stadionos sāka parādīties klasiski izveidotas komandas atbilstoši shēmai, kura vairāku turpmāko gadu desmitu garumā bija sastopama visā pasaulē: vārtsargs, divi aizsargi, trīs pussargi un pieci uzbrucēji.
Šī shēma, paziņojot komandas sastāvu sacīkšu programmām vai avīžu ziņām, tiek lietota vēl joprojām, lai gan neviena mūsdienu komanda vairs neizvieto spēlētājus futbola laukumā pēc klasiskā izkārtojuma „2 – 3 – 5”.
Vārds „futbols”, gan simtprocentīgi būdams angļu izcelsmes, Lielbritānijā tomēr tā īsti neiedzīvojās. Anglosakšu zemēs šo spēli patiesībā nedēvēja vis par futbolu (football), bet gan par sokeru (socer), kas radies, saīsinot un izkropļojot vārdu „associacer”, kurš vispirms tika saīsināts uz „assoc” un vēlāk uz „soccer”. Septiņu komandu vadošie pārstāvji, kuri 1863. gadā sapulcējās, lai nodibinātu savu organizāciju, to gan naosauca par „Football Association”, taču izteiciens „football”, kurš jau tika lietots regbija („football rugby”) apzīmēšanai, ātri vien tika izmests no aprites, lai izslēgtu iespēju sajaukt abus sporta veidus. Futbola spēles apzīmējums galu galā reducējās uz vārdu „association”, kurš vēlāk, kā jau minēts, izmainījās. Starp citu, šī sporta veida starptautiskā federācija vēl šodien sevi sauc par Federation Internationale de Football Associations( Starptautiskā Futbola federāciju asociācija); no šejienes arī saīsinājums FIFA.

Futbola noteikumi

Futbola noteikumi apkopo dažādas spēles normas. Tie iedalās 17 grupās, kas attiecas uz :
1. Spēles laukumu
2. Bumbu
3. Spēlētāju skaitu
4. Spēlētāju ekipējumu un apģērbu
5. Tiesnesi
6. Tiesneša palīgu
7. Spēles laika ilgumu
8. Spēles sākumu
9. Bumbu spēlē un bumbu ārpus tās
10. vārtu gūšanu
11. Situāciju „būt aizmugurē”
12. pārkāpumiem un negodīgu spēli
13. Soda sitieniem
14. 11 metru soda sitieniem
15. Auta iemetieniem
16. Spēles gaitu
17. Stūra sitieniem.

P.S. > Šī raksta informācija ir kopēta, lūdzu neuzbāžaties ;)

18 8 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

neapnīk kopēt?!? ----------------------------------             tavs mīnuss     

                                                                                                 

0 0 atbildēt