Gaiss ir labākā ēdiena sastāvdaļa, kas mūs var pasargāt no liekām kalorijām. Pie šāda slēdziena ir nonākuši dietologi.
Cik gaisā ir kalorijas? Jeb - gaisīgu ēdienu diēta3
Zinātnieki eksperimentam uzaicināja cilvēkus, kuri tajā laikā nebija aktīvi kādas diētas atbalstītāji. Eksperimenta dalībnieki tika sadalīti divās grupās. Abas grupas tika pakļautas speciālam četru dienu pusdienu kursam.
Pirmajai grupai šajās pusdienās bija jāpārtiek tikai un vienīgi no kukurūzas uzkodām Cheetos, kamēr otrajai eksperimentu trusīšu grupai nācās remdēt savu izsalkumu ar līdzīga veida uzkodām, kuras atšķīrās tikai ar to, ka tajās bija lielāks gaisa saturs. Galu galā neskatoties uz to, ka otrā grupa bija uzņēmusi lielāku daudzumu uzkodu, uzņemto kaloriju vidējais rādītājs starp šiem cilvēkiem bija par 21% zemāks nekā Cheetos ēdājiem.
Vienā uncē (28.3grami) pat visgaisīgāko Cheetos ir 160 kalorijas un neviens saprātīgs ārsts jums nerekomendēs šīs uzkodas kā daļu no veselīgas diētas. Taču būtu jāņem vērā arī šis "gaisīguma" faktors.
Tomēr kāpēc cilvēki ēdot mazāk blīvu pārtiku uzņem arī mazāk kaloriju pat ja tās ir neveselīgas uzkodas? Uz šo jautājumu ir divas iespējamas atbildes. Pirmā – tā kā kuņģis ir piepildīts ne tikai ar pašu uzturvielu materiālu, bet arī gaisu, kas pats arī aizņem diezgan daudz vietas, bet nesatur kalorijas, tad rezultātā ātrāk un no mazāka daudzuma apēstās barības rodas sāta sajūta, kas izslēdz iespēju turpināt ēst. Otra iespējamība – vienkārši iztēlojieties, piemēram, vienu kilogramu liellopu gaļas un vienu kilogramu Cheetos. Protams, vizuāli kukurūzas uzkodu daudzums tīri masas ziņā ir lielāks (kā zināms, gaiss nepalielina attiecīgā pārtikas produkta svaru). Rezultātā jūs apēdīsiet mazāk nekā, ja jūs ēstu gaļu, kura gan ir vērtīgāks uzturvielu avots.
Kukurūzas uzkodas nav vienīgie pārtikas produkti, kas satur daudz gaisa. Arī citos graudaugos ir šī neredzamā sastāvdaļa. Tāpat, ja meklējam pozitīvāko risinājumu šajā pārtikas grupā, tad labāk izvēlēties graudaugu pārslas nekā, piemēram, tādu blīvu masu kā musli. Pateicoties tieši šim blīvumam jūs riskējat uzņemt trīs reizes vairāk kaloriju nekā ēdot jebkuru ar gaisu bagātu graudaugu produktu, piemēram, rīsu pārslas.
Tātad atliek secināt – jo vairāk gaisa būs produktos, ko patērējam, jo mazāka iespēja būs uzņemt liekas kalorijas.