Ko nozīmē šie „E” šifri ?
E 100 – E 182 – krāsvielas,
E 200 un vairāk – konservanti,
E 300 un vairāk – antioksidanti, kas kavē produktu skābšanu un pasargā tos no bojāšanās. Darbības ziņa tie ir līdzīgi konservantiem.
E 400 un vairāk – stabilizatori (saglabā produkta konsistenci),
E 500 un vairāk – emulgatori (saglabā produktu noteiktu struktūru, darbības ziņā līdzīgi stabilizatoriem),
E 600 un vairāk – garšas un aromāta pastiprinātāji,
E 700 – E 800 un vairāk – rezerves indeksi,
E 900 un vairāk – pret-putu līdzekļi.
Pašlaik tiek formēta jauna E 1000 grupa, kurā ietilpst glazējošie aģenti, sulu un konditorejas izstrādājumu saldinātāji, kā arī piedevas miltu un kartupeļu cietes apstrādei u.c.
Visas šīs piedevas ir atļauts lietot produktu ražošanā. Tomēr ir arī trīs aizliegtie indeksi – E 121 (sarkanā citrusu krāsviela 2), E 123 (amaranta krāsviela) un E 240 (formaldehīda konservants).
Ps,bildes tikai vizuāli papildina rakstu.