local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns E[saraksti trešā daļa]0

Šoreiz apskatīšu kādas, apakškomandas ir attiecināmas uz saraksta veidu grupa. Kā jau iepriekšējās daļās to aprakstīju, saraksta veidā, kurš ir grupa var brīvi pievienot un noņemt elementa veinības, kā arī tās kārtot dilstošā vai augošā secībā. Vienīgais, pakļaujot sarakstu kārtošanai, jārēķinās ar to, ka saraksta elementu vienību kārtas numuri mainīsies.

Ar apakškomandu 'append', ir iespējams pievienot saraksta elementam, elementa vienību, ja to ieraksta iekavās aiz apakškomandas, elementa vienība tiks pievienota elementa pašās beigās.
Ar apakškomandu 'insert', ir iespējams pievienot saraksta elementam, elementa vienību, noteiktā vietā, ja iekavās aiz apakškomandas ieraksta numuru, kas raksturo kārtas skaitli elementā starp tā vienībām un pievienojamo elementa vienību elementam. Šī vienība elementam tiks pieveinota pirms elementa vienības, kuras kārtas skaitlis tika norādīts pirmais iekavās, tā visu elementa vienību kārtas skaitļus palielinot par viens. Es nelabprāt atsaucos uz nulli kā numuru, bet par cik nulle tiek plaši izmantota elemeta kārtas skaitļa aprakstā, pagaidām citu iespēju neredzu.
Ar apakškomandu 'extend', ir iespējams vienu sarakstu, kura vieds ir grupa, papildināt ar otru, kurš arī var nebūt grupas veida saraksts. Šis saraksts ir pievienojams aiz apakškomandas iekavās.
Apakškomanda 'pop', ļaus tev piešķirt kādam mainīgajām, elementa vienību, izņemot to no elementa. Attiecīgi pārējo elementu kārtas numuri manīsies, jo iekavās aiz apakškomanda ir norādāms elementa vienības kārtas numurs.
Apakškomanda 'remove', ļaus tev no elementa, kura vieds ir grupa, izņemt pirmo elementā sastopamo vienību, kura atbildīs aiz apakškomandas iekavās norādītajai.
Apakškomanda 'count', ļaus tev noteikt elementā sastopamo vienību skaitu, iekavās norādītajai, aiz apakškomandas.
Ar apakškomandu 'index' ir iespējams noteikt interesējošās elementa vienības novietojums pēc kārtas elementā, ja norādīsi, kārtas numurus starp kuriem šī elementa vienība jāatrod. Jāatzīmē, ja šajā posmā būs vairākas vienādas elementa vienības, tad apakškomanda ļaus iegūt vien pirmās sastopamās kārtas numuru. Aiz apakškomandas iekavās var norādīt trīs nosacijumus, kuri atdalāmi ar komatu. Pirmais ir meklājamā elementa vienība, kas ir obligāts nosacījums. Otrais nosacījums, ir kārtas numurs no kura sākt meklēt elementa vienību elementā un trešais ir kārtas numurs līdz kuram meklēt elementa vienību. Pēdējie divi nosacījumi nav obligāti vai, ja nenorādīsi kādu no tiem, attiecīgi vienība tiks meklēta sākot ar elementa pirmo un beidzamo vienību.
Apakškomanda 'reverse' apgriezīs elementa vienības otrādāk. Vai pirmā elementa vienība būs elementa pēdējā vienība un pēdējā būs elementa pirmā vienība.
Apakškomanda 'sort' sakārtos elementa vienības augošā secībā pēc to nozīmības kārtības, kuru nosaka programmēšanas rīks pitōns.

a=range(1,5)
print a
a.append(1)
print a
a.insert(1,'a')
print a
b=[2,2,2,2]
a.extend(b)
print a
c=a.pop(1)
print c
print a
a.remove(1)
print a
d=a.count(2)
print d
print a
e=a.index(2)
f=a.index(2,2,6)
print e,f
print a
a.reverse()
print a
a.sort()
print a

mēģini, vērtē, komentēemotion

3 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000