local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaules gudrie. 1. daļa.1

67 1

Aristotelis.
Nē, mīļie, šeit runa nebūs par šī portāla lietotāju Aristoteli, bet pavisam vienkārši par iespējams slavenāko domātāju pasaulē. Es mēdzu teikt, ka dižie runātaji iedalāmi divās kategorijās - filozofi un fizolopi. Ja mans uzskats nav maldīgs, tad Aristotelis ir Filozofs ar lielo burtu. Pieminam viņa vārdu biežāk, nekā citus, piemēram laikabiedrus Platonu un Sokrātu. Aristotelis dzimis 384. gadā p.m.ē. Stagīras pilsētā, Egejas jūras krastā, miris 322. gadā p.m.ē.. Viņa tēvs Nīkomahs bija Maķedonijas valdnieka Aminta III galma ārsts.
Pēc tēva nāves Aristotelis dzīvoja nomaļā pilsētiņā kur nebija lielu iespēju iegūt labu izglītību, tādēļ 17.g. vecumā Aristotelis devās uz Atēnām un sāka mācīties Platona nodibinātajā akadēmijā.
Te Aristotelis  mācījās apmēram divdesmit gadu. Abu domātāju attiecībās valdīja dziļa cieņa. Platons dēvējis Aristoteli par savas skolas “prātu”, bet Aristotelis izteicis domu, ka sliktiem cilvēkiem nevajadzētu ļaut pat slavēt Platonu. Tomēr vairākos teorētiskos jautājumos, it īpaši tajos, kas skar pasaules uzskatu, abu filozofu nostāja ir jūtami atšķirīga. Netrūkst nostāstu par to, ka Platons bijis ļoti neapmierināts ar to, ka viņa skolniekam dažkārt mēdz būt citāds viedoklis. Savukārt Aristoteļa teicienu “Nikomaha ētika”, ka ideju mācību viņam radījuši tuvi ļaudis taču pienākums liek viņam dot priekšroku patiesībai, daži pētnieki interpretē kā Aristoteļa noraidošu nostāju pret Platona mācību kopumā.
Kādu laiku izcilais domātājs  dzīvojis Mitilēnā Lesbas salā, kur turpināja nodarboties ar zinātni, it īpaši ar jūras dzīvnieku pētījumiem. Pēc tam Aristotelis atkal dzīvoja Maķekonijā kur pēc valdnieka Filipa lūguma audzināja un izglītoja viņa dēlu Aleksandru.
Kad Aleksandrs karagājienos aizņemtā tēva prombūtnes laikā 16.g. vecumā sāka aktīvāk nodarboties ar valsts lietām, viņam vairs nebija laika un varbūt vēlēšanās turpināt mācības. Tādēļ Aristotelis vairākus gadus 339-336.g.p.m.ē. atkal pavadīja Stagīrā.
Aristotelis Atēnu priekšpilsētā Likija Apolona tempļa tuvumā izveidoja jaunu izglītības un pētniecības centru, kur lekcijas notika apjumtā galerijā. Te nodarbojās ar daudzām zinātņu nozarēm- loģiku, ētiku, dabas zinātnēm, vāca materiālus par polisu satversmēm un veica daudz citus pētījumu iesaistot šajā darbībā arī skolniekus.
323-322.g.p.m.ē. Atēnās sākās rīdīšanas kampaņa pret Aristoteli un citiem Maķedonijas draugiem. Aristoteli apsūdzēja necieņā pret dieviem. Tāpēc filozofs atcerēdamies Sokrāta likteni, uzskatīja par prātīgāku mainīt dzīves vietu, lai kā pats teica “lai pasargātu atēniešus no vēl viena nozieguma pret filozofiju”. Viņš pārcēlās uz Eubojas salu un tur drīz nomira (322.g.p.m.ē.). Saskaņā ar paša vēlēšanos viņš apglabāts Stagirā.
Aristotelis atstāja Atēnas steigā, nepaguvis sakārtot un sistematizēt savus rakstus acīmredzot nedomādams, ka šķiras no tiem uz visiem laikiem. Daudzi lielā domātāja sacerējumi aizgāja bojā. Saglabātos rokrakstus Aristoteļa skolnieki rūpīgi sargāja un ar lielu bijību salika kopā šos tekstus, neko tajos negrozīdami un nelabodami. Šādas rīcības dēļ nākamās paaudzes saņēma tādu mantojumu, kur līdzās gataviem, rūpīgu noslīpētiem darbiem sastopami mazāk izstrādāti lekciju teksti, melnraksti un uzmetumi, kuriem vēl nav galīgās korekcijas.

67 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt