local-stats-pixel fb-conv-api

Frida Kahlo69

44 6
Frīda Kālo (1907-1954) bija meksikāņu māksliniece, kuras stils apvienoja reālismu, simbolismu un sirreālismu. Viņa ieguva pasaules slavu pateicoties savām ekscentriskajām gleznām ( kopumā 143-55 pašportreti) un savdabīgajai personībai. Vislielāko popularitāti guva tieši viņas pašportreti, kuros viņa attainoja savas ciešanas.
Dzimusi spānietes un ebreja ģimenē. 6 gadu vecumā meiteni ķēra bērnu trieka, kā rezultātā Frīdas labā kāja bija tievāka par kreiso, (tāpēc viņa vienmēr valkāja garus svārkus). Bērnībā Frīda bja aktīva sportiste un laba skolniece.
1925. g. 17. sept. braucot autobusā, notika ļoti smaga avārija, dzelzs stienis caurdūra Frīdas vēderu, ietriecoties caur kreiso gūžu un izejot ārā caur maksti. Kā vēlāk Frīda pati apgalvoja: "Mani izdrāza dzelzs stienis. Tas izvēlējās mani. Trieciena spēks norāva man drēbes. Stienis man atņēma nevainību. Es kļuvu par neauglīgu kuci." Frīda negadījumā ieguva neskaitāmus ievainojumus: lauzts mugurkauls, lauztas ribas, lauzts iegurnis, 11 lūzumi labajā kājā, izmēžģīts plecs. Vēlāk viņai tika amputēta labā kāja līdz celim, jo tajā iemetās gangrēna.
Esot uz slimības gultas, Frīda sāka gleznot, viņa lietoja narkotikas sāpju noņemšanai, līdz kļuva atkarīga un slēpa tās visur kur vien iespējams.
Pēc atveseļošanās Frīda kļuva par pilna laika mākslinieci. "Es nekad nezīmēju sapņus, es zīmēju pati savu realitāti."
Frīda apprecējās ar tajā laikā ļoti slaveno mākslinieku Diego Rivera, kurš palīdzēja jaunajai māksliniecei gūt lielāku popularitāti. Lai gan Diego krāpa Frīdu ar dažādām sievietēm, ieskaitot Frīdas māsu, viņi palika kopā līdz Frīdas nāves dienai. Uz savu pēdējo izstādi māksliniece ieradās uz gultas, jo nebija vairs spējīga pārvietoties pašas spēkiem.
Viņa nomira 1954.g. 13. jūlijā no plaušu embolijas.
_________________________________________
Fragments no Keitas Breivermenas grāmatas "Es, Frīda"
"Es piedzimu lietū un nomiršu lietū. Iepazīstiet mani kā upi, kā ostu. Viņi teiks es biju palaistuve, kas lamājas kā jūrnieks. Viņi neatcerēsies manu eleganci un atturību. Viņi teiks, ka ielūkojušies man acīs un saskaitījuši simt četrdesmit sešus pelikānus, kas saulrietā viļņotā kāsī lido pār ostu."
44 6 69 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 69

0/2000
Lōģiski ka daunis! Dzirdēji ka Baiba viņu krāpj?? kaut gan ko tur.. es jau darītu tāpat! Tāds ģīmis kāds ir Zirim.. ibio peso! ar tādu uz masku balli bez maskas var iet!
1 3 atbildēt
Psc daunis tas Zirs, es viņam vakar teicu, sadzersies atkal mahaaties liidiisi, klubam visus seetas mietus izrausi loh. Nee sapleesa kreklu uz kruutiim un teica nemuuzham, Kaa tad Zinas tante paliks ar neeceetiem buļbakiem
1 3 atbildēt
No Zira viš kārtīgi dabūja emotion šamais solījās nekad viņam neecēt kartupeļus :D
1 3 atbildēt
Kādus zobis, Jāzeps pālī Ziru sajauca ar bābu. Zirs tikai vakar parādījās disenā kā tu teici. Aizveries ej prom, mēs te pirmie bijām. Ej prom ar labu!
0 2 atbildēt
Tev arī patīk Judīte????? Psc..man arī..bet ..es padodos :D es tev viņu atdodu! Bet tā jau veča uz goda! 27 gadi! dzīvsvars 98kg. Normaljnja! Zini? Jāzeps man vēl nav grābekli atdevis! kad atdos rau;su rīklē! Viš i riktīgs piders! pagājušo gad Jāņos atvilkās un man visu alu iztrekterēja! Pēčam nekas nepalika! Tas tik spaini aplaizīt vien dabūja!
0 3 atbildēt
Aizveries- tu vari izlasīt ko mēs rakstām viens otram?????????
0 3 atbildēt
Jā vot tas ir īsetns sūdģīmis. šogad atkal derētu uztaisīt viņa medības? ko saki? viņš jau kaut kāds sadists! Jāņos vistām rīklē šņabi salēja! tās dziedāja ka gaiļi ! Un tā Jāzepa māte jau arī nav gudra! Vecā freņa tirgū pardod tomātus..vai ne? zini kā viņa panāk to, ka viņai vienigajai ir sarkanākie tomāti un pie tam vēl paši pirmie? viņa šļircē iešpricē savu urīnu un tomāti 24h laikā paliek zaļi! netici - pamēģini! Man sīkais pagājušo gad - pirms uzzinājām par to urīna būšanu savu 15 kg nomizoja! un zemenes viņa ar vircu špricē! stāv zem govs ar spanni apakš un gaida!
0 3 atbildēt
Točna, es domāju privāts čats, Ir arī privāts tikai viņi kaut kā ielien mūsu sarunā!
0 3 atbildēt
Es tev Maigoni kko pateikshu atklāti, tu tikai nevienam ni ni, tak Jāzeps aizvakar sadzeeraas un aizgaaja pie Zira, ted abi izdzēra pa litram un abi gultaa atrubiijaas. Kas tur notika un kā, bet Zirs no rīta pamodās ar nolaistām biksēm Tikai tu nevienam neko nestaasti.
0 3 atbildēt
.
0 3 atbildēt
Bļa kas pa sūdiem?? Man Ziris teica ka zobus izsitis nokrītot uz trušu būdas!
0 3 atbildēt
šī ir mūsu chat istaba! pisies lohs! mēs te gribam privāti!
0 3 atbildēt
es tev zobus izliekšu uz pretējo pusi lohs tāds!
0 3 atbildēt
nu nazinu nazinu! ē bet jāsak paldies Gundegai! paldies ka vīna mums ievilka netu! tagad es netā vru sēdēt arī atrazdamies telpā kur cīnās ar brūno lāci. Vienīgi žel ka vējš ānīti saldē. Bet nu par zobiem nazinu! zinu tik to ka man Ziris teica ka izsitis zobus uzkrizdams uz trušu būdas. Man jau liekas ka Jāzeps būs izdauzījis....
0 3 atbildēt
Timofej- es tiko iepazinos ar smuku meitieti! smuku un melnmatainu! es vi;nai aizsūtīju vīstuli - hei dūdiņ! viņa man atbildēja - pis sūdu .! Gebe vārdā laikam bija! aizveries aizveries- šis internets ir mūsu un mēs te varam darīt ko gribam!
0 3 atbildēt
Bļa! Mudīte zvanīja! jāiet kūts izberzt! ja liek polšu tad jau davai. bet tā cūka tikai ar pienu cienā!
0 3 atbildēt
Vispaar nesaprotu ko tie idioti lien muusu chataa. Es nevienam netrauceeju ne pie viena nelienu bļa lieciet mums mieru atļaujiet parunaat. Shii ir privaata saruna Netrauceet!
0 3 atbildēt
maz mudiiti vecais Kazimirs ir sitis, maz zobus dauziijis. Kūts jaameezh ka Kazimirs atkal komaa gulj? Bla pastaasti kas vakar ballee veel notika, Janka staastiija ka cuuku aizgaldaa pamodies, diez ko vinsh tur dariija.
0 3 atbildēt
cūku aizgaldāā? Cūku jājejs ibio! Nav jau brīnums kapēc tai cūkai ānītis tik liels ka borku var paslēpt ! man jau Uldis stāsstija! Jā tas man arī makten kremt ka te kaut kādas ņārbas lien un lasa mūsu ziņas!!
0 3 atbildēt
Neko nezinu es negribu neko dzirdeet par cuuku jaashanu bet tas ka vinsh aizdomiigi biezhi tur pamostas ir jasna kaa diena. Joptvai shodien tak ineses, paņemshu no vecaa moskvichu un braucam pie Radziņu Ineses ci*s. Lai liek galdā kaza, pagaajushajaa gadaa neizlikaas. Atceries slimniicaa guleeja ar paarlauztaam kaajaam.
0 3 atbildēt
« 1  2  3  4 »