Vīna gatavošanas ieteikumi + receptes5
Ābolu vīns
10 kg ābolu, 3 kg cukura, tīrkultūras raugs pēc vajadzības
Izspiež ābolu sulu un uzkarsē līdz 75C, temperatūrai. Tad sulu atdzesē līdz 18C temperatūrai un ielej vīna raudzējamā balonā. 1 litrā sulas izkausē 1 kg cukura un pielej sulai. Pieliek raugu. Balonam jābūt piepildītam līdz kaklam. Tad balonam uzliek korķi ar raudzējamo cauruli. Raudzē siltā vietā. Pēc 3 - 4 nedēļām, kad straujā rūgšana beigusies, vīnu pārlej, pieliek sulu ar izkausēto cukuru un turpina raudzēt. Trešo reizi vīnu pārlej pēc 3 – 4 nedēļām, pieliek atlikušo cukuru. Kad vīns pilnīgi norūdzis, to sapilda pudelēs, tās aizkorķē un noliek vēsumā.
Ķiršu vīns
5 kg ķiršu, 2,5 kg cukura, 4 l ūdens, tīrkultūras raugs pēc vajadzības
Vīna gatavošanai vispiemērotākie ir mazie, brūniem, skābie ķirši. Ja vīnam pievieno kauliņus (bet ne daudz, jo zilskābe, ko tie satur, ir kaitīga veselībai), vīns iegūst rūgto mandeļu piegaršu.
Ķiršiem (ar vai bez kauliņiem) uzlej vārošu ūdeni, atdzesē, pieliek raugu, pēc 24 stundām izkāš caur sietiņu un izfiltrē caur lina audumu. Salej balonā un papildina ar ūdeni līdz 10 litriem. Pieber cukuru. Balonam uzliek korķi ar raudzējamo cauruli un atstāj vīnu rūgt. Pēc 4 nedēļām rūgšana būs beigusies. Tad, izmantojot caurulīti, vīns jānolej no nogulsnēm. Vēl pēc divām nedēļām vīns būs jau pietiekami nostādināts un dzidrs, tad to pilda pudelēs.