Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
175

Mūsdienās veikalos pieejamā zaļā limonāde nemaz negaršo pēc bērnības, tāpēc ir vērts mēģināt pagatavot tarhūnu saviem spēkiem. Tas ir vienkāršāk, nekā varētu šķist!

nbspGalvenā... Autors: Tim3D Tarhūns
1.

 

Galvenā nepieciešamā sastāvdaļa, protams, ir tarhūns, kas ir gluži tas pats kas estragons  - Artemisia dracunculus -  neparasta garšviela ar raksturīgu smaržu, kas līdzīga anīsam, un rūgteni kodīgu garšu. Tas ir ilggadīgs, 20-150cm garš augs un tā cits nosaukums ir "botāniskā vērmele". 

nbspEstragons ir ļoti... Autors: Tim3D Tarhūns
2.

 

Estragons ir ļoti izplatīts - tas aug Eiropā, Ziemeļamerikā, Āzijā, Indijā un pat Meksikā, taču tā dzimtene ir Vidusāzija. Estragonu var audzēt arī dārzā, jo tas ir izturīgs pret salu. Pārtikā lieto jauno augu vai lapas (svaigas un kaltētas, saberztas pulverī). Estragons veicina gremošanas sulu izdalīšanos. Iedarbojas pret sliktu dūšu un ir urīndzenošs.


nbspAtgriežoties pie... Autors: Tim3D Tarhūns
3.

 

Atgriežoties pie dzēriena gatavošanas -  jums būs vajadzīgs vecmammas dārzā savākts vai tirgū pirkts svaiga (!) estragona pušķītis.Ieliekam šos jaukos zaļos zariņus parastā keramiskā tējkannā un pārlejam ar verdošu ūdeni.


nbspAizveram ciet un ļaujam... Autors: Tim3D Tarhūns
4.

 

Aizveram ciet un ļaujam ievilkties. Siltuma saglabāšanai var apsegt tējkannu ar īpašu tējkannas sildītāju vai vienkārši ietinam dvielī.


nbspKamēr tarhūns ievelkas... Autors: Tim3D Tarhūns
5.

 

Kamēr tarhūns ievelkas, gatavojam cukura sīrupu – 5 ēdamkarotes cukura šķīdina aptuveni divos litros karstā ūdens. Kad tarhūna uzlējums jau gandrīz atdzisis, pielejam to klāt sīrupam. Pievienojam no pusītes citrona izspiesto sulu. Dzēriens paliks dzeltenīgāks (jo pat senajos padomju laikos tarhūnam lika klāt zaļo krāsvielu, bet pats par sevi tas ir dzeltenzaļš). Lietot atdzesētu.

nbspVariācijas ndash ātrs... Autors: Tim3D Tarhūns
6.

 

Variācijas – ātrs gāzēts variants – svaigos tarhūna zaļumus samalt blenderī, pieliet gāzēto minerālūdeni un cukura sīrupu, krāsa būs koši zaļa, garša – piesātināta.

nbspKā zināms citu slaveno... Autors: Tim3D Tarhūns
7.

 

Kā zināms, citu slaveno zaļo dziru – absintu – arī gatavo no vērmeles. Tāpēc gribētāji var pagatavot alkoholisko tarhūnu – estragonu pārlej ar spirtu (šņabi), atstāj uz 5-7 dienām tumšā vēsā vietā. Tad izvilkumu filtrē un apvieno ar biezo cukura sīrupu, ko vāra no 1,5 kg cukura un litra ūdens (man personīgi liekas par biezu, nu bet receptē teikts tā). Jāņem 100 ml spirta izvilkuma uz litru  sīrupa.  Atšķaidīt var ar ūdeni vai gāzēto minerālūdeni.

nbspLai labi garscarono Autors: Tim3D Tarhūns
8.

 

Lai labi garšo!


0
175
Citi šī autora raksti:
Lasi vēl labākos rakstus:
komentāri [8]

Lai komentētu, Tev jāreģistrējas!

Reģistrēties
vai ienāc ar:
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
LittleDevilLittleDevil avatars
Medaļa SpoksMedaļa Sertificēts spoksMedaļa Sviestmaize
  LittleDevilLittleDevil 16.08.11 17:25
24
0

Unes visu laiku domāju ka tarfūns satāv tikai no ķimikālijām

SPLENDID avatars
Medaļa Pilnu klēpi tulpēmMedaļa PamatskolnieksMedaļa Sviestmaize
  SPLENDID 16.08.11 16:08
9
0

mana māsa dievina tarhūnu... bet man viņš liekas pretīgs... bet vispār nezināju no kā viņu taisa tapēc tagad uzzināju un par to tev +  

Exact avatars
Medaļa MaģistrantsMedaļa BakalaursMedaļa Spoki flame
  Exact 16.08.11 16:21
3
0

Laukos man ekstragons aug :D Izaudzis jau 2m garš diez vai ka tas derēs tarhūna pagatavošanai! 

Faradejs avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa KomiķisMedaļa Dienas joks
  Faradejs 21.09.11 18:39
2
0

ME GUSTA

evucha avatars
Medaļa SviestmaizeMedaļa SpoksMedaļa Sertificēts spoks
  evucha 29.08.11 12:19
1
0

garšīgs

Spoks avatars
Medaļa SpoksMedaļa KlaunsMedaļa Spoki flame
  Spoks 16.09.12 19:52
1
0

Es visulaiku domāju, ka tarhūns ir piegāzts ar ķīmiju :D

Profesio Anālis avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa PaparazziMedaļa Žurnālists
  Profesio Anālis 16.08.11 14:35
2
3

pārāk sarežģīti, labāk nopirkt :)

bugatieris112 avatars
Medaļa Spoki flameMedaļa SpoksMedaļa Sviestmaize
  bugatieris112 16.08.11 15:27
2
17
bugatieris112 nedomā, ko raksta!
(Gribu izlasīt!)