Grāmatā, no kuras smēlos pamatideju, recepte bija atzīmēta ar grūtāko līmeni, taču man jau šķiet, ka nekas ārprātīgi sarežģīts tur nav. Tiesa, laikietilpīgs process gan. Tā kā man nav pieeja nekādiem krājumiem vai "lauku labumiem", visu nācās pirkt un kūka izmaksāja ap 20 latiem. Es ņēmu visu 1.5 reizi vairāk, jo man panna ir lielāka par to ierasto apaļo kūku formu.
Sastāvdaļas
Biskvītam (oriģināli receptē paredzēts):
375 g milti
2 tk cepamais pulveris
1/4 tk sāls
180 g šokolāde (50% kakao saturs)
180 g sviests
150 g tumšais brūnais cukurs
1 tk vaniļas ekstrakts
1 tk ruma ekstrakts
3 lielas olas
125 ml bezpiedevu jogurts
Pildījumam:
1 paciņa aprikozes
1 kg Mascarpone siers
200 ml saldais krējums
Skābs ievārījums
Glazūra:
45 g sviests
6 ēk kakao
6 ēk cukurs
7 ēk piens (vai 10% saldais krējums)
Dekors:
Augļi (vai jeb kas cits pēc sirds patikas)
Pagatavošana
Biskvīts:
Bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, sāli. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Lielā bļodā saputo sviestu, brūno cukuru, vaniļas un ruma ekstraktu līdz iegūst krēmīgu masu, pēc tam pa vienai pievieno olas, un tad lēnām un pamazām iemaisa izkausēto šokolādi. Tad masai pievieno jogurtu un iejauc miltu maisījumu. Es katru biskvīta slāni cepu atsevišķi, tāpēc mīklu sadalīju 4 vienādās daļās, jo man nav pacietība sagriezt tās kārtas atsevisķi. Katru slāni cepu kādas 15 - 20 min 180 grādos.
Pildījums:
Aprikozes noskalo, karstā ūdenī izmērcē, nosusina un sagriež mazos gabaliņos. Mascarpone un saldo krējumu saputo līdz iegūst krēmīgu masu. 1/3 atliek malā. Pārējai masai pievieno aprikozes.
Glazūra:
Sviestu, kakao un cukuru izkausē uz lēnas uguns, pievieno pienu (var arī izmantot 10% saldo krējumu).
Kūka:
Uz pirmā biskvīta klāj biezā slānī aprikožu krēmu. Liek virsū nākamo biskvīta kārtu. Uzklāj ārkārtīgi biezā kārtā skābu ievārījumu (no kļūdām mācos, tāpēc iesaku pa virsu ievārījumam ir uzklāt pusi no malā noliktā mascarpone krēma (to bez aprikozēm)). Liek nākamo biskvīta kārtu. Klāj virsū biezā kārtā aprikožu krēmu. Liek virsū pēdējo biskvīta kārtu. Kūkas sānus apziež ar atlikušo mascarpone krēmu (to bez aprikozēm), lai viss būtu līdzens. Kūku pārlej ar šokolādes glazūru un ļauj tai "sacietēt" (glazūra nebūs cieta, bet gan krēmīga). Dekorē ar augļiem vai ko citu pēc sirds patikas, šajā gadījumā dekorēju ar (saldētajiem) augļiem.
Kūkai diametrs bija 37 cm un pietika 12 cilvēkiem, lai gan visi sūdzējās par mazuma piegaršu. Ak jā, kūkai ir patīkami maiga, nevis šķebīgi salda garša.
Lai izdodas un labi garšo!