Ejot laikam ir sakrājušās dažas receptes, kuras man ļoti noder ikdienā vai svētku reizē. Šoreiz padalīšos ar kēksa recepti, ko bieži vien (gandrīz visu laiku) izmantoju arī par toršu biskvītu. Recepte ir ļoti vienkārša, neprasa ne daudz pūļu, ne resursu, ne laika :). Kā es uzzināju šo recepti tā ir viena no manām favorītreceptēm, atvainojos jau iepriekš par to, ka nav daudz bilžu par darba gaitu, pārsvarā bildēju tikai gatavo rezultātu. No šīs mīklas es arī mēģināju veidot dažādus mini kēksiņus jeb, kā tos sauc ārzemēs, mafinus. Saliekot dekorējumus, tie pazuda ļoti ātri. Tā kā man ir ļoti labi ēdāji, visi ceptie kēksi parasti pazūd ātri :D Jau iepriekš brīdinu vairumā izraisa aptaukošanos, :D bet mazliet jau visu var :D
Skābā krējums kēkss6
Vajadzīgs:
1 gl. skāba krējuma (ja ļoti biezs, tad 4 ēd.k.)
1 gl. cukura
1 t.k. cepamā pulvera
200 g kviešu miltu
2 olas
Kā piedevas var pievienot vaniļas cukuru, kakao vai rozīnes. (Jāatceras tas, ja vēlies izmantot rozīnes tās sākumā vēlams dažas minūtes "uzbriedināt" ūdenī un tad iemaisīt sākumā miltos un tad tikai mīklā, tādā veidā rozīnes nenosēdīsies kēksa apakšā, bet būs vienmērīgi izvietotas pa visu mīklu) Šai cepamajai formai, es izmantoju 1,5 vai 2x vairāk sastāvdaļu nekā minēts receptē.
Taču lūk šādai sirsniņformai es izmantoju tieši tik cik receptē ir teikts. Attēlā ir redzams kakao kēkss (miltiem pievieno 1-2 tējkarotes ar kaudzi kakao, protams, kam garšo ar vairāk kakao tie liek vairāk, bet tad vajag mazliet mazāk miltu)
Darba gaita:
1. Sakuļ olas;
2. Pakāpeniski iemaisa cukuru;
3. Pievieno skābo krējumu olu un cukura masai;
4. Miltos iemaisa cepamo pulveri un izvēlētās piedevas ;
5. Miltus pievieno pārējai mīklai, visu kārtīgi samaisa (mīklai jābūt tādai pabieza krējuma konsistencē) un pilda veidnē, kas iepriekš ieeļļota (vai izklāta ar cepamo papīru);
6. Kad mīkla ir iepildīta veidnē, tad, pamērcējot roku aukstā ūdenī, nogludina kēksa virsmu;
7. Cep 110-160°C apmēram vienu stundu, gatavību pārbauda ar koka skaliņu;
8. Ja cepamā forma ir lielāka, tad var izmantot vairākas porcijas, cepšanas temperatūra nemainās, bet palielinās cepšanas ilgums, piemēram, 2 porcijas ir jācep apmēram 2 stundas (šis laiks ir aptuvens un ļoti atkarīgs no cepeškrāsns veida un sildvirsmas, tāpēc pirmo reizi cepot kārtīgi jāpieskata).
Gatavu kēksu var apkaisīt ar pūdercukuru, vai var arī neapkaisīt, šeit ir tāda riktīga pūdercukura kārta virsū :D
Te ir gatavais vaniļas kēkss lielajā formā
Tātad te ir viens no maniem toršu variantiem tāda samērā vasarīga torte, kas pildīta ar putukrējuma un zemeņu krēmu (tātad sastāvdaļas ir skaidras :D vēl pievienoju želatīnu, jo man neturējās tas viss kopā bet bija ļoti garšīgi un tagad atkal gaidu zemeņu laiku :D) Padoms: Es biskvītu , kas ir cepts no 1,5 vai 2x lielāku produktu daudzumu griežu 2 vai 3 daļās, griešanai izmantoju gan nazi, gan zobu diegu. Sākumā iegriežu kontūras, kamēr kēkss vēl nav pilnībā atdzisis, tad ar zobu diegu pārvelku pa kontūrām un pārceļu vienu "ripu" uz cepamā papīra, un tāpat arī nākamo, beigās jāsanāk tā, lai starp katrām divām ripām būtu viens cepamais papīrs.
Šī torte tika taisīta ar veikalā nopērkamajiem krēmiem, neteikšu ka bija slikta, bet tagad krēmus taisu tikai mājās :D
Šī ir viena no treknākajām tortēm :D Krēms ir iebiezinātais piens ar sviestu, daļai krēma piejaukts arī kakao, lai krāsaināk.
Tā izskatās mazie kēksiņi, man no 2x produktu porcijām sanāca ap 50 kēksiņiem, izēšanās bija liela :D Kēksiņu mīklu pildīju dubultajās papīra formiņās, jo ar vienu bija samērā nestabili
Šeit ir parastā cukura glazūra (pūdercukurs +ūdens+ mazliet citrona) pārkaisīti ar viskautkādām "drazām" :D
Tādi izskatās gatavi kēksiņi pirms rotāšanas