Nepieciešamās sastāvdaļas:
Pamatnei:
*340g miltu
*šķipsna sāls
*80g cukurs
*150g sviests
*4-5ēd.k. auksts ūdens
Virskārtai:
*ķirši bez kauliņiem
*~100g cukurs
*1ēd.k. kartupeļu ciete
*dažas tējk. vaniļas cukurs
Pagatavošana:
Bļodā ieber miltus, sāli un cukuru. Aukstu sviestu sagriež gabaliņos, pievieno miltiem. Ar pirkstiem saberž rīvmaizei līdzīgu masu. Pakāpeniski pievieno ūdeni un mīca mīklu, līdz tā turās kopā. Mīklai jābūt cietai, bet viendabīgai. Mīklu liek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
Man tartes forma nebija pieejama, izmantoju parasto apaļo veidni ar noņemamām malām (diametrs ~26mm). Ja grib, lai pīrāgs būtu augstāks, izvēlas veidni ar mazāku diametru. Veidni ietauko ar sviestu vai eļļu. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 grādiem.
Ņem apmēram 2/3 no smilšu mīklas un izrullē apaļu, lielāku par veidnes diametru. Veidni izklāj ar mīklu, maliņas uzceļ uz augšu.
Pildījumu gatavoju “uz aci”, tāpēc precīzas sastāvdaļas grūti pateikt. Ķiršu daudzums oriģinālreceptē ir 450g, bet tas ir gaumes jautājums. Arī cukuru var likt vairāk vai mazāk, atkarībā, cik saldu vēlas pīrāgu, es pieliku 100g, pīrāgs bija viegli skābens, bet ar saldējumu garšoja ideāli.
Bļodā ieber ķiršus, cukuru, vaniļas cukuru un kartupeļu cieti. Visu samaisa un ber veidnē.
Atlikušo mīklu izrullē un sagriež garenās strēmelēs. Mīklas strēmelītes krusteniski liek virsū pīrāgam.
Pīrāgu liek cepeškrāsnī, cep apmēram 40 minūtes. No sākuma uztraucos, ka apakša varētu kārtīgi neizcepties, jo pildījums bija diezgan sulīgs, bet viss sanāca lieliski. Pasniedz ar saldējumu vai putukrējumu.