local-stats-pixel fb-conv-api

Piena zupe ar ranti no pautu baltumiem21

236 1

Ir piejams kādas senas Latvijā izdota recepšu grāmatas atjaunots izdevums. Ar lielu interesi to palasīju un konstatēju, ka gana smalki ēdieni jau gatavoti vecos laikos. Tā gan bijusi vairāk domāta smalkiem muižas pavāriem, nevis vienkāršai tautai. Tās arī nav paša grāmatas autora receptes, bet atlasītas no to laiku drukātām gvk. vācu grāmatām. Jūtamas franču, itāļu un vācu virtuves ietekmes ēdienu nosaukumos.

Edienu gatavošanas tehnika gan stipri atšķiras no mums pierastās, jo nebija vēl ne mikseru, ne blenderu, ne citu elektrisko ierīču to gatavošanai. Arī valoda ir atšķirīga un labi, ka pievienota veco nosaukumu skaidrojošā vārdnīca. Arī vecās drukas vietā ir jaunā, lai mums vieglāka lasīšana.

Grāmata sastāv no deviņām nodaļām. Tajās aprakstīta zupu, gaļas ēdienu, zivju ēdienu, dārzeņu, pastēšu, cepešu pagatavošana; ir arī nodaļas veltītas plašam saldo ēdienu klāstam, ietverot nodaļas par tortēm un kūkām, saldajiem ēdieniem no piena un olām, saldējumiem.

Žēl. ka ar fotografēšanu tajos laikos vēl pavāri nenodarbojās, tāpēc tās dažas ēdienu fotogrāfijas esot tikai atbilstoši piemeklētas grāmatas jaunajam izdevumam.

Pazīstu savu laisko spoku tautu un zinu, ka pašiem būs slinkums lasīt minēto grāmatu, tāpēc ilustrācijai iepriekšteiktajam, pievienošu dažas receptes. Vismaz recepšu valoda kādam liks pasmaidīt, bet varbūt kādam praktiski pamēģināt tā, kā gatavoja toreiz.

Lasām senās receptes un iztēlē baudām to garšas.

236 1 21 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 21

0/2000

Kur Tu to atradi? Ļoti interesanti, varbūt var vēl. emotion  emotion 

9 0 atbildēt
Ļoti interesanti. Nemaz nezināju ka mums tolaik bija tik daudz svešzemju garšaugu. Mēdzu skatīties raidījumus par gatavošanu. Un valstīs kur vecie cilvēki gatavo pēc senču receptēm,ir kaut kas līdzīgs.
7 0 atbildēt

 emotion 

6 0 atbildēt

Paldies, ļoti ieinteresējoši, BET

Izvilkums no šodienas "IR"a - katrai sievietei mājās ir prāva recepšu kaudzīte, un katra no šim sievietēm ir pārliecināta, ka kaut kad drīz viņa to visu pagatavos ...

5 0 atbildēt

Kāds var nepareizi saprast par tiem pautu baltumiem. Vajag brīdināt.

5 0 atbildēt
Es arī nopirku atkārtoti izdotu Minjonas pavārgrāmatu no 1921 gada! Tik interesanti kā cilvēki toreiz ēda! Tur pat ir dažādi pareiza uztura padomi,kas no mūsdienu viedokļa ir diezgan smieklīgi!Reāli gatavot no tādas gan netaisos, bet tiešām TIK interesanti!
5 0 atbildēt

 emotion 

5 0 atbildēt

Vai esi arī kaut ko no tā izmēģinājusi?

2 0 atbildēt

Mana vecāmāte kaut kur līdzīgi runāja.))

2 0 atbildēt
Ui, ku labas riktes tur aprakstītas!
2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

Kas tā par valodu? Tu rakstīt nejēdz? takā kkāds pi*pis raksti lol topic gafno aftor daun <3 

pretīgi lasīt, ka tu ķipa gribi rakstīt tekstu ar odziņu, bet sanāk ar sūdiņu 

1 7 atbildēt