Morss ir ļoti veselīgs un vismaz man liekas ļoti garšīgs dzēriens. Nolēmu ievietot dažas receptes. Starp citu mors ļoti labi palīdz izārstēties no klepus :)
Dzērveņu morss
Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
1 glāze dzērvenes, ½ glāze cukurs, 1l ūdens ( cukura vietā var arī izmantot medu)
Pagatavošana
Dzērveņu morsu var pagatavot pēc diviem paņēmieniem. Pirmais paņēmiens ir šāds.
Dzērvenes pārlasa, noskalo, ieliek katliņā, pārlej ar ūdeni, liek uz uguns un vāra 10 minūtes. Pēc tam noņem no uguns, ogas saspaida un novārījumu izkāš. Novārījumu vēlreiz pārlej katliņā, pieber cukuru, vāra pāris minūtes un pēc tam atdzesē.
Dzērveņu morsa otrais pagatavošanas paņēmiens ir šāds.
Dzērvenes pārlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu. Sulu ielej burkā, uzliek vāku un noliek tumšā, vēsā vietā.
Čagas pārlej ar karsu ūdeni, liek uz uguns un uzvāra. Pēc tam noņem no uguns un izkāš. Novārījumu samaisa ar iepriekš izspiesto sulu, pieliek cukuru un izmaisa.
Čagas ir apstrādātu ogu, augļu atliekas.
Melleņu morss
Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
1 glāze mellenes, ½ glāze cukurs, 1l ūdens ( cukura vietā var arī izmantot medu)
Pagatavošana
Mellenes pārlasa, noskalo, saspaida un izspiež sulu. Sulu ielej burkā, uzliek vāku un noliek vēsā vietā. Čagas pārlej ar karstu ūdeni, vāra 10 – 12 minūtes un izkāš, bet novārījumu samaisa ar iepriekš pagatavoto sulu un pieber cukuru..
Morsu pasniedz atdzesētu.
Jāņogu morss
Nepieciešamās sastāvdaļas (5 – 6 personām)
1 glāze jāņogu, ½ glāze cukurs, 1l ūdens ( cukura vietā var arī izmantot medu)
Ogas noņemt no kātiņiem, noskalot un izlasīt liekus krikumus. Katlā uzvārīt ūdeni. Jāņogas sabērt sietā, kas ir mazāks par katlu, lai varētu sietu iegremdēt verdošajā ūdenī. Ogām jābūt zem ūdens. Karsēt divas minūtes. Pēc tam ņemt koka karoti vai piestiņu uz izrīvēt jāņogas caur sietu, lai katliņā iztek sula. Piebērt cukuru un ļauj, lai dzēriens vēlreiz sasniedz vārīšanās temperatūru. Nogriezt uguni un ļaut atdzist un ievilkties uz divām stundām.
Ābolu morss
Nepieciešamās sastāvdaļas (1 l)
350g skābenu ābolu, 125 ml balta cukura, 1 l ūdens.