Recepte
Lai veiksmīgi pagatavot sidru i ir jābūt pilnīgi tīriem traukiem un palīgierīcēm. Pēc rūpīgas trauku un palīgierīču nomazgāšanas ir jānoskalo ar karstu ūdeni. Jāņem vērā arī ūdens kvalitāte. Ūdensvada ūdens pietiekami mikrobioloģiski tīrs. Tā kā sidra rūgšana ir lēnāks process, tāpēc ir sarežģītāk sekot līdz, mēs rekomendējam izmantot hidroaizvaru un hidrometru pirmas rūgšanas procesa beigu noteikšanai, citiem vārdiem: pareizā laikā saliet pudelēs.
1. Misas sagatavošana
Izšķīdiniet cukura izvēlēto daudzumu karsta ūdenī un pievienojiet bundžas saturu. Kārtīgi samaisiet. Pārlejiet masu rūgšanas tvertnē apmēram 30 litru apjomā. Pievienojiet apmēram 18 ºС aukstu ūdeni lai dabūtu izvēlēto apjomu 16-24 litriem. Pirmā rūgšanas procesa laikā raugam ir nepieciešams skābeklis. Lai nodrošināt skābekļa piekļuvi, varat, piemēram, daļu sagatavotās misas ieliet tīrā spainī, un tad atpakaļ rūgšanas tvertnē. Atkārtojiet šo procedūru vairākas reizes. Pārbaudiet misas temperatūru, sagatavojot šādā veidā tai jābūt 22-27 ºС. Rekomendējas izmērīt misas sākotnēju blīvumu un misas salduma līmeni. Tai jābūt 1,022. Tas nozīmē alkohola saturs jūsu sidrā būs aptuveni 2,6%.
2. Rūgšana
Ielejiet misā nedaudz mazāk par litru, kuru jūs esat jau sagatavojuši, tīrā traukā. Pielieciet klāt sauso raugu. Pagaidiet kamēr raugs sāks briest, kas aizņems apmēram 1 stundu. Kad raugs sāk rūgt, parādīsies burbulīši. Izlejiet misas massu un raugu palikušajā missā.
3. Sākotnēja rūgšana
Aizveriet cieši rūgšanas tvertnes vāku, tā lai spiediens, kas izveidojas rūgšanas procesā iziet caur hidroaizvaru. Raudzējiet misu istabas temperatūrā (20-25 ºС). Katru dienu sekojiet burbulīšu tīrībai hidroaizvarā. (Ja burbulīši nav parādījušies pēc 24 stundām, paņemiet paraugu,pārbaudiet vai burbulīši parādījās pašā šķidrumā, pagaršojiet vai šķidrums nav palicis mazāk salds un pārbaudiet vai cieši aiztaisīts vāks un hidroaizvars. Rūgšanas process aizņem nedaudz vairāk par nedēļu. Jā burbulīši parādīsies lēnāk nekā iepriekš, sāciet sekot blīvumam( šķidrums paliek salds pateicoties saldinātājam , tāpēc arī nogaršojot dzērienu, nav viegli noteikt vai rūgšanas process ir beidzies. Kad blīvus pārstās samazināties (uz atzīmes 1,003 vai 3 pēc ariometra skalas), laiks sidru saliet pudelēs. Līdz šim laikam burbulīši hidroaizvarā parādīsies ar ātrumu viens burbulis 4 minūtēs.
4. Iepildīšana
Lai sidru piepildītu ar ogļskābo gāzi, ir nepieciešams pielikt klāt pudelē 5,5-6,5 g cukura uz vienu litru. Sagatavojiet cukura sīrupu atsevišķā traukā samaisot divās daļās cukuru un trījās daļās ūdens (piemēram uz 200 gr cukura 300 gr ūdens) Sakarsējiet to uz plīts visu laiku parmaisiet, kamēr viss cukurs neizkusīs. Atstājiet masu atdzist istabas temperatūrā. Sīrups ir gatavs. Nelielam rauga daudzumam ir jāiekļūst pudelē kopā ar sidru pēc pirmā rūgšanas procesa, lai ātrāk pabeigtu rūgt. Salejot pudelēs var izmantot sifona caurulīti un tīru trauku. Stipri aizveriet pudeles.
5. Rūgšanas pabeigšana un nobriešana
Atstājiet pudeles istabas temperatūrā uz vienu nedēļu. Par šo laiku sidram jābūt caurspīdīgam un jāizveidojas ogļskābes gāzes spiedienam. Nolieciet pudeles vēsā vietā. Sidrs būs gatavs lietošanai pēc dažām dienām, glabājoties ledusskapī. Ja ūdens , trauki un visas palīgierīces sidra pagatavošanai bija tīri, sidrs var glabāties vēl vairākus mēnešus ledusskapī.