Pagatavot saldējumu mājās nav grūti, nav arī nepieciešamas īpašas kulinārijas iemaņas. Saldējumu var pagatavot no vienkāršiem, ikdienā lietojamiem produktiem. Nepieciešama ir tikai pacietība - pagaidīt, līdz saldējums sasals.
Mājās gatavots saldējums noteikti būs daudz veselīgāks un garšīgāks nekā veikalā pirktais. Turklāt var ļaut vaļu fantāzijai, pievienojot piedevas.
Gatavojot saldējumu vienmēr ir jaizvēlas tikai svaigi produkti. Ja pievienojam augļus, tiem ir jābūt svaigiem, gataviem un nebojātiem. Vislabāk, ja saldējuma gatavošanai ņemsim lauku pienu, krējumu un olas, bet ne vienmēr tas ir iespējams.
Saldējumam varam pievienot visdažādākās piedevas - riekstus, rozīnes, žāvētus vai svaigus augļus, ogas, kafiju, kakao, vaniļu, kokosriekstu skaidiņas liķieri, konjaku, rumu u.c.
Ja vēlamies ieturēt "slaido līniju", tad varam gatavot diētiskos saldējumus, jeb tā sauktos sorbetus. Tos gatavo samiksējot un sasaldējot augļus vai ogas. Diētisko saldējumu var gatavot arī sasaldējot svaigu augļu sulu.
Saldēšanas process
Saldējuma konsistence atkarīga ne tikai no tā sastāvdaļām, bet arī no saldēšanas procesa. Vissvarīgākais ir saldējuma maisīšanas biežums. Ir speciālas saldējuma mašīnas, kuras saldēšanas laikā nepārtraukti maisa masu, lai tai būtu pareiza konsistence. Diemžēl šīs ierīces ir dārgas, tāpēc varam iztikt arī bez tām, maisot ar rokām vai mikseri.
Saldējuma saldēšanas laikā, kura ilgst vairākas stundas, saldējuma masa ir vairākas reizes jāmaisa, īpaši tas attiecas uz saldēšanas procesa sākumu, kad ap trauka malām veidojas cieta mala. Pēc tam maisīšana ir jāatkārto, bet ne tik bieži.
Iesakām izmēģināt dažas mājas saldējuma receptes:
Jogurta saldējums
Kafijas saldējums
Augļu saldējums
Krējuma saldējums
Apelsīnu saldējums
Jogurta - ābolu saldējums
Diētiskais augļu saldējums
Vaniļas saldējums
Mājas saldējums - uztaisi pats "_2
84
9