Labs vakars, spocēni!
Šoreiz vēlos jūs iepazīstināt ar iecienīto Itālijas suvenīru limončelo jeb alkoholisko citronu miziņu uzlējumu. Šajā rakstā mazliet pastāstīšu par pašu limončelo un, galvenais, tā recepti pagatavošanai mājas apstākļos.
Labs vakars, spocēni!
Šoreiz vēlos jūs iepazīstināt ar iecienīto Itālijas suvenīru limončelo jeb alkoholisko citronu miziņu uzlējumu. Šajā rakstā mazliet pastāstīšu par pašu limončelo un, galvenais, tā recepti pagatavošanai mājas apstākļos.
Limončelo ir klasisks didžestīvs, proti, to bauda pēc sātīgas maltītes ļoti aukstu (lej “nosaldētās” mazās glāzītēs). Šo stipro aromātisko dzērienu izmanto arī kēksos, kūkās, cepumos, kokteiļos.
Dienviditālijā limončelo pagatavošanai tiek izmantoti Sorento pussalas citroni (limoni di Sorrento), kam ir īpaši bieza un aromātiska miziņa, taču Latvijas veikalos diezin vai tādus dabūsiet, tāpēc izvēlieties pēc iespējas lielākus, svaigākus un smaržīgākus citronus. Ņemiet vien vērā, ka labākam izskatam citrusus parasti apstrādā ar sadzīves ķīmiju, tāpēc izvēlieties bioloģiskos vai pamatīgi nomazgājiet un noberziet ar suku!
Nepieciešams:
750 ml pudele
10 minūtes sagatavošanai + 2 nedēļas nogatavināšanai
Sastāvdaļas:
8 citroni
700 ml degvīna
220 g cukura
2 citronzāles stiebri
Gatavošana:
1. Norīvējiet citroniem miziņu, cenšoties izvairīties no rūgtā baltuma. Salauziet citronzāles stiebrus. Visu lieciet lielā noslēdzamā traukā un pārlejiet ar degvīnu.
2. Ielejiet kastrolī 350 ml ūdens, pievienojiet cukuru, uzvāriet un maisot turpininiet vārīt 5 minūtes. Noņemiet no uguns, atdzesējiet, pievienojiet citronmiziņu degvīna mikslim, samaisiet, nosedziet ar vāku un lieciet, lai gatavinās. Maisiet un sakratiet, cik vien bieži varat.
3. Pēc divām nedēļām limončelo nokāsiet marlē vai blīvā sietiņā.
Dzēriens nebūs tik spilgti dzeltenzaļš kā veikala produkts - drīzāk brūngani zeltains, taču garša ir lieliska!
Lietojiet dzērienu saprātīgos daudzumos!
Lai jums jauks vakars!