Pastāv ļoti daudz interneta resursu ar gatavām liķieru receptēm un dažādām pagatavošanas metodēm, tāpēc aprakstīšu tikai trīs liķiera gatavošanas principus.
Liķieru gatavošana mājas apstākļos6
1. variants.
3 kg jebkura veida augļi vai ogas
2 l vodka vai cits destilāts
1 kg cukurs Izvēlētos produktus (augļus vai ogas, bez kauliņiem) sasmalciniet vai sapresējiet. Apberiet ar 500 g cukura, pievienojiet vodku un turiet slēgtā traukā vismaz 3 nedēļas. Pēc tam atlikušajiem 500 g cukura pievienojiet 1 l gatavā uzlējuma un vāriet līdz sanāks bieza sīrupveidīga masa. Sīrupu pievienojiet uzlējumam un atkārtoti turiet slēgtā traukā vismaz 2 nedēļas. Pēc tam visu izkāsiet caur sietiņu vai marlīti.
2. variants.
3 kg augļi vai ogas, bez kauliņiem
1,5 l ūdens
1 l spirts vai vodka
1,5 kg cukurs
Sākotnēji vāriet ūdeni kopā ar cukuru līdz tumīgai, sīrupveidīgai masai. Pēc tam pievienojiet augļus vai ogas. Visu sastāvu (līdzīgi kā ievārījumu) vāriet uz lēnas uguns no 2 – 3,5 stundām. Cietāki produkti (aronijas, dzērvenes, pīlādži un citi augļi) ir jāvāra apmēram 3,5 stundas. Pēc tam nedaudz atdzesējiet un visu šo sīrupu izkāsiet caur sietiņu. Pievienojiet spirtu vai citu destilātu. Sastāvu lejiet traukā, kuru var aizkorķēt. Turiet liķieri vismaz nedēļu, vai ilgāk līdz pilnībā pazūd spirta aromāts.
3. variants.
1,5 – 3 kg augļi vai ogas
1 l vodka vai cits destilāts
500 g cukurs
300 ml ūdens
Izvēlētos produktus (augļus vai ogas, bez kauliņiem) sasmalciniet (sarīvējiet ar rupjo rīvi) vai sapresējiet. Ielieciet traukā un virsū uzlejiet alkoholu. Šo sastāvu turiet slēgtā traukā, siltā vietā (regulāri pakratiet) 3 – 5 nedēļas. Pēc tam vāriet ūdeni kopā ar cukuru, līdz izveidojas sīrupveidīga masa. Sīrupu pievienojiet iepriekš caur marlīti vai sietiņu izkāstam alkoholiskajam uzlējumam. Visu labi samaisiet un paturiet vēl kādu nedēļu.
Daži ieteikumi pirms sākat gatavot liķieri mājas apstākļos.
Mājas liķieru pagatavošanai ir jābūt pēc iespējas vienkāršākai. Visiem, izņemot olu un piena produktu liķieriem, ir jāsanāk dzidriem, pretējā gadījumā jūsu liķieris ir nekvalitatīvs. Liķieru gatavošanā izmantojiet mīkstu ūdeni, sliktākajā gadījumā labi novārītu. Izmantojiet tikai ideāli svaigus un nebojātus produktus. Liķieru pagatavošanā neizmantojiet pārgatavojušos augļus un ogas. Augļus, ogas vai augus varat ielikt stikla burkā, piepildot to apmēram līdz 80%. Virsū uzlejiet vodku, brendiju, viskiju vai citu destilātu, tā, lai produkts pilnībā būtu nosegts ar šķidrumu. Lai produkta garša maksimāli pārietu alkoholā, burku nepieciešams vismaz divas reizes dienā pakratīt. Vislabāk liķieru pagatavošanā izmantot smalku cukuru. Vārot sīrupu regulāri nosmeliet putas. Daži speciālisti iesaka sīrupu uzvārīt trīs reizes. Ja sīrups ir sanācis pārāk biezs, tad pievienojiet ūdeni un vāriet atkārtoti.