Pirms Ziemassvētkiem nopirku parasto iebiezināto un vārīto iebiezināto pienu ar kakao piedevu un jutos apbēdināta, jo nebija tā garša, ko vēl atceros no padomju laikiem. Toreiz to ražoja Rēzeknes piena kombināts. Vārījām kārbiņas ūdenī paši un iznča ļoti gards vārītais iebiezinātais piens, Tagad tos ražo vācu firmas un to garša man neptīk. Varītā iebiezinātā piena konsistence pavisam dīvaina - pabieza un atgādina kaut ko vidēju starp želeju un biezo ķīseli , verdošā ūdenī ļoti slikti šķīst. Atcerējos bērnību, kad mamma vārīja mājās konfektes gotiņa no svaiga govs piena un cukura. Izdomāju, ka jāmēģina šis variants. Tīmeklī proporcijas netradu, tāpēc nolēmu savu variantu apm. 1:1. Tālāk seko bildēs.
Lētāk un garšīgāk21
Vajadzīgs plats zems trauks, Tam nolūkam izmantoju Zepter lielo bļodu, tai ir arī pabiezs dibens kā katlam. Ielēju 1 litru svaigu nenokrejotu lauku pienu, uzkarsēju, tad pievienoju apm. 800 gr cukuru un maisīju ar koka karoti kamēr cukurs izkusa.
Gāzes liesma minimāla, lai šķidrums lēni vārās. Izrādās, ka ārā no bļodas tas nemaz neskrien. Blakus visu laiku nestāvēju, bet ik pa 10 min pārbaudīju un apmaisīju ar koka karoti.
Pēc stundas vārīšanas šķidrumam sāka veidities dzeltenīga krāsa un radās jau īpatnējā gotiņu konfektes garša. Nu vairs prom negāju, bet sāku visu laiku lēnām ar koka karoti apmaisīt.
Šķidrums kļūst tumīgāks, vāroties rodas īpatnēja skaņa, es saku - pļek,pļek...
Uzleju nedaudz uz lēzenas virsmas, lai pārbaudītu gatavības pakāpi. Negribu, lai iznāk gotiņas, tāpēc izslēdzu gāzi, jo padzisušais šķidrums neizplūst. Pievienoju paciņu vanilīna cukuru un izmaisu.
Kad nedaudz padzisis, saleju stikla burkā un pārpalikumu degustēšanai. Gards bez gala! Bļodu izskaloju ar karstu kafiju un nu jau skaidrs, ar kādu piedevu kafiju no rītiem dzeršu. Burka stāv ledusskapī ar vāku, pagājušas sešas dienas, satura konsistence nemainās, nesacukuro. Vienīgais trūkums - vienmēr, kad atveru ledusskapi un ieraugu to burku, gribas atkal kādu karotīti paņemt.
Vārīšu atkal, jo nesalīdzināmi gardāks par veikalā pirkto un vismaz 2 x lētāk. Gribas pamēģināt kāds iznāks krēms ar pašvārīto iebiezināto pienu. Krēmu bez kūkas nav kur likt - tātad jācep kūka. Ja neapnika, skaties vēl.
Cepu atkal šokolādes kūku, jo tā ir vienkārša un daudz laika nevajag. Recepte jau aprakstīta manā rakstā http://spoki.tvnet.lv/receptes/Zvaigznisu-bridis/685109. Tur cepu no 3 olām, iznāca mazliet par biezu. Šoreiz no 2 olām un pārējie produkti arī attiecīgi mazāk. Kā šokolādi izmantoju šokolādes čipsus, nopirku kologramu Gemosā un tā iznāk lētāk. Vidū iecukurotās dzērveņu pusītes un pāri želeja no ogām nolietā sīrupa.
Varētu torti uzskatīt par gatavu, bet man jāizmēģina mans iebiezinātais piens. Pirmajā reizē taisīšu ļoti maz. Divas tējkarotes iebiezinātā piena ar mazliet mazāku apjomu sviesta nedaudz atsildu un sāku putot ar to pašu tējkaroti. Ļoti ātri saputojās gaiša gaisīga masa. Lieku konditorejas maisiņā ar tievu uzgalīti un sāku no centra.
Neticami, krēms maisiņā nebeidzas, jāliek vēl pa ārmalu.
Te rezultāts. Lai labi garšo!