Seni vecmāmiņu ticējumi vēsta, ka piparkūku mīkla ir jātaisa mēnesi pirms Ziemassvētkiem. Turklāt nevis vienkārši mēnesi ātrāk, bet tieši pilnmēness naktī. Tad mīkla ir jāliek uz palodzes mēness gaismā 4 nedēļas briedināties, un tikai tad jātaisa augšā
Nezinu, kā tur īsti ir ar to mēnesi un vecmāmiņas ticējumiem, bet nekur citur tik smeķīgas piparkūkas neesmu ēdis, kā pēc tādas receptes gatavotās. Varbūt pie vainas ir tas, ka vecmāmiņas recepte ir domāta čaklākiem mīklu gatavotājiem - jo iesala ekstrakta vietā (šeit jāsaka - piedod, šī raksta autor, bet iesaka ekstrakts ir sliņķu materiāls ) tiek dedzināts cukurs. Kas piedod īpašu garšu un smaržu - kā vecos laikos