Baltais maizes zupas kvass
1 variants
Uz 30 L ūdens, 2 kg rudzu iesala, 1 kg mieža iesala, 8 kg rudzu miltu, pa 2 kg kviešu un griķu miltu, 1 glāze šķidra rauga.
Samaisīt rudzu un mieža iesalu, pieliet silto ūdeni un pusšķidrajā mīklā ir iebērt rudzu, kviešu un griķu milti. Jāpielej verdošs ūdens nepārstājot rūpīgi maisīt. Maisījumu ieliet mucā, pievienot ieraugu un atstāt uz 5-6 stundām. Pēc tam iznest aukstumā uz 1-2 dienām.
2 variants
Ir garšu kvalitātes atšķirības. To gatavoja Krievzemē, rūpīgi izvēloties izmantojamus produktus un ievērojot tehnoloģiju. No sakuma gatavoja ieraugu. Tam siltajā ūdenī atšķaidīja miltus, pievienoja raugu un atstāja ieraugu nobriešanai. Parasti ņēma 500 gr rudzu iesala un 250 gr mieža iesala. Šo maisījumu savienoja ar ūdeni līdz šķidrās mīklas iegūšanai. Pēc tam gatavoja miltu maisījumu, kas sastāvēja no 2 kg rudzu miltu, 500 gr griķu miltu un 500 gr kviešu miltu. Iegūtajām maisījumam nelielām porcijām pievienoja šķidru iesalu vienlaikus pielejot karstu ūdeni un maisot, lai neveidotos pinkulīši. Ūdeni ņēma 4 reiz vairāk (pēc tilpuma) nekā miltus un iesala. Iegūto mīklu pārlika citā traukā un lika siltajā vietā uz 5 stundām. Pēc tam pievienoja 7 litrus karstā ūdens, rūpīgi samaisīja, pievienoja ieraugu un piparmētras (kaltētas). Iegūto misu lika siltajā vietā uz 12 stundām rūgšanai. Izrūgušo kvasu salēja pudelēs. Glabāja aukstajās vietās.