Cepu kliņgeri, jo spokos pēdējās dienās par kliņģeriem tik daudz sarunājāmies, ka sajutu iekāri kādu izcept. Kas no tā man iznāca, aicinu ieskatīties bildēs.
Cepu kliņgeri, jo spokos pēdējās dienās par kliņģeriem tik daudz sarunājāmies, ka sajutu iekāri kādu izcept. Kas no tā man iznāca, aicinu ieskatīties bildēs.
Uzsildu bļodā glāzi lauku piena, pievienoju tējkaroti sāls, ēdamkaroti cukura un paciņu Rīgas sausā rauga, Vēl pievienoju glāzi miltu, visu ar koka karoti samaisu un parkaisu ar miltiem.
Pārklāju ar dvieli un atstāju istabas temperatūrā uzrūgt.
Kad raugs jau ir atdzīvojies un mīklu pacēlis, to sabīdu bļodas malā un pievienoju glāzi bieza skāba lauku krējuma, 1 olu un glāzi cukura un 2 ēdamkarotes augu eļļas. Vispirms sakuļu nupat pevienotos produktus, tad sajaucu ar uzrūgušo mīklu. Pievienoju pustējkaroti kardamona un mājas citronu - apelsīnu garšvielu.
Piesijāju vēl 3 glāzes miltu un maisu joprojam ar koka karoti.
Uz mīklas uzsijāju vēl glāzi miltu un sajaucu tos ar noplaucētām rozīnēm un cidoniju sukādēm.
Tagad samīcu visu kopā ar roku. Miltus pievienoju pēc vajadzības, lai mīkla būtu gana stingra. Man izlietojās tieši 1 kg miltu. Tas atkarīgs no krējuma biezuma, olas lieluma un miltu lipekļa satura. Apsedzu atkal ar dvieli un atstāju rūgt istabas temperatūrā.
Kad mīkla uzrūgusi, to saspiežu ar karotes kātu atpakaļ bļodā.
Kad mīkla paceļas vēlreiz - tā gatava lietošanai.
Mīklu sadalu aptuveni vienādās daļās, izstiepju un saviju kā striķi, tad saviju abus gabalus kopā.
Vienkāršības labad cepšu kliņģeri apaļā formā. Vidū ielieku metalisku tukšu zirnīšu buņdžiņu, ārpusi apziestu ar sviestu, lai mīkla nepiecepas.Vēl kliņģera virsu pārkaisu ar drupatām no sviesta, miltiem un cukura. Ļauju, lai kliņģeris uzrūgst (apm. 10 min.) un lieku sakarsētā cepeškrāsnī cept. Pirmās 20 min. lielā karstumā, tad to samazinu. Vēl pēc apm. 10 minūtēm izņemu no kliņģera vidus trauciņu, jo caurums kliņģera vidū jau nofiksēts. Gatavību pārbaudu ar koka skaliņu. Man kliņģeris cepās vienu stundu.
Kliņgeris cepās uz cepampapīra. Noņemu formai malas un ļauju mazliet padzist. Pārkaisu ar pūdercukuru.