Atkal viens no latviešu iecienītiem kartupeļu ēdieniem. Vienkāršs, lēts un sātīgs. Dažreiz noņemamies pa virtuvi gatavodami sarežģītus un dārgus ēdienus tiktāļ, ka pašiemgatavotājiem vairs pat ēst negribas. Šis nebūs tas gadījums. Šoreiz pagatavosim ātri. Jāuzmanās, lai neieēdam par daudz, jo vienkāršie plācenīši ir tik garšīgi, ka nemanot salien māgā. Skatāmies soli pa solim bildēs un nospriežam vai tas šoreiz der kā recepšu raksts.
Kartupeļu plācenīši6
Pamatsastāvdaļa: divi ar mizu novārīti un no mizas atbrīvoti kartupeļi un divi nevārīti, nomizoti kartupeļi. Divas ķiploku daiviņas. No darbarīkiem, bez kā neiztikt, ir vidēja rupjuma rīve.
Kartupeļus un ķiplokus sarīvē. Pievieno tējkaroti kartupeļu cietes, sāli pēc garšas un var vēl kādas sev mīļas garšvielas. Es pievienoju mazliet maltus melnos piparus un kaltēto baziliku.
Masu samīcu. Uz lēzena šķīvja uzberu karoti kviešu miltu.
Veidoju plāceņus ar rokām un apmērcēju no abām pusēm kviešu miltos.
Lieku cept uz sakarsētas pannas saulespuķu eļļā. Var lietot arī citu cepamo eļļu, kas atrodama ledusskapī. Jācep uz vidēja karstuma, lai neapdeg, bet pagūst nevārītie kartupeļi izcepties mīksti. Gataviem plācenīšiem ir mīksts vidus, bet ļoti kraukšķīgas ārmalas. Man tie pat nedaudz atgādina pēc garšas ķartupeļu čipsus.
No kartupeļu masa iznāks vēl otrā panā trīs plāceņi. Te atkal mans kārtējais eksperiments. Man ir bļodiņā vakar sacepta cūkas maltā gaļa ar sīpoliem un garšvielām. Pēdējos plāceņus taisu ar maltās gaļas pildījumu.
Te cepas mani pildītie plāceņi. Atkal jācep uz nelielas liesmas no abām pusēm.
Profesors Danilāns aizrāda, ka visur lietojam par daudz sāli. Paklausot viņam, mēģinu to lietot pēc iespējas mazāk. Mana metode ir vienkārša - pie kartupeļu masas sāli liku paviam maz. Tad viegli pārkaisu gataviem plāceņiem. Tā var savas garšas kārpiņas piemānīt ar 2x mazāku sāls daudzumu.
Man plācenīši garšo kopā ar skābo krējumu, kam pievienotas dillītes un lociņi un arī nedaudz sāls. Vēl ir garšīgi ar brūkleņu ievārījumu un arī tāpat bez piedevām.