local-stats-pixel fb-conv-api

Kara laika receptes31

422 2

Dažas receptes, ko varētu pagatavot ( no vienas puses joks, bet varētu padomāt)

1.Zāles buljons

Saliek marles maisiņā natres, dilles, skābenes, lokus, sīpolus, burkānus, kāļus, vasarā svaigus, ziemā kaltētus. pavāra 15 min., pieliek sāli. Buljons būs gatavs.

2.Auzu miltu zupa.

Vakarā iemērc auzu miltus aukstā ūdenī, tad maisot pielej siltu ūdeni, vāri aptuveni 15 minūtes, ja ir pieliec krējumu, vai augļu sulu.

3.Sakņu zupa.

Vāra saknes kāļus, burkānus,pētersīli, seleriju, sīpolu, lauru lapu, nedaudz sāli. Pievienu dažus kartupeļus, ar piestiņu sagrūž. Ja nepieciešams nedaudz satumē ar miltiem, ja ir krejums, pievieno.

4.Vārīti gurķi.

Gurķus nomizo, sagriež gabaliņos, izņem sēklas, vāra sālsūdenī mīkstus. gurķus izņem, pie novārījuma pievieno samaisītus miltus ar sviestu, pievieno citronu sulu, pētersīļu lapas un olu dzeltenumu, uzsilda, pievieno gurķus, uzzvāra. Labu apetīti.

5.Štovēti kāļi.

Sagriež kāļus mazos kantainos gabaliņos, izvāra mīkstus, pievieno sāli un pienā iemaisītus miltus, var pielikt nedaudz cukuru. Vēlams ēst kopā ar siļķi, ja nav, tad jāiztiek tāpat.

6.Sparģeļi.

Notirītos sparģēļus novāra ūdenī, pievieno sāli un cukuru. (Neesmu pamēģināji, bet bada laikā laikam var ēst, ja ir cukurs).

7.Silta siļķu mērce.

Siļķes izmērcē, attīra no asakām, sakapāsacep ar sīpoliem, pievieno pienu, ar miltiem aiztumē. Varētu būt gardi.

8.Sakņu kotletes.

Saknes iemērc ūdenī un pēc tam nolej.Tad saknes novāra mīkstas, samaļ, pieliek vārītu sīpolu, olu, pierīvē zaļu kartupeli, ja nav tad miltus un sāli. Ja ir, tad nedaudz maltu gaļu, bet vēl labāk žāvētu zivi. Labu apetīti.

9.Speķa salāti.

200.gr. treknu speķi sagriež smalki, iztecina, pievieno etiķi, sāli, smalki sagrieztus lociņus, dilles un grieztus salātus, labi samaisa (izcilā). Padod ar ceptiem kartupeļiem.

10.Nātres kā ēdiens.

Jaunās nātres labi izlasa un labi nomazgā, jo viņas ir pārāk smilšainas. Uzkarsē, nokāš, sakapā smalki, sacep ar taukiem, labāk ar sviestu pievienojot miltus, pievieno pāris ēdam karotes augsta udens, tad siltu (vārītu) ūdeni, maisa.Pievieno dilles un lociņus, ja nav, tad sīpolu. Ja ir, tad var pievienot iepriekš apcetu desu sagriestu nelielos gabaliņos.. Labu apetīti.

Varbūt kādam tas noderēs, adaptētas receptes no pagājušā gadsimt pirmās desmitgades.

Labu apetīti, ja kāds izmēģinās, gaidu atsaiksmi. emotion

422 2 31 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 31

0/2000

Ne nu kara laika ne ko, riktīga latviešu nacionālā virtuve. Pie Tam tas viss ir ļoti veselīgi un arī garšīgi. Oma bērnībā ļoti bieži ar ko tādu bagātināja ikdienas maltītes. Tagad kādam paprasi vai viņam garšo piena zivju zupa un uz tevi skatīsies kā uz nenormālo.

12 0 atbildēt

Paldies par interesantām receptēm. Daļa no tām man pat pazīstamas. Siļķi piena sakņu zupā vai piena mērcē es no bērnības atceros. Siļkes toreiz bija lētas un galvenais pavalgs vasarā, bet svaigā gaļa vasarā bija reti. Problēma bija ar gaļas uzglabāšanu. Parastajos lauku pagrabos temperatūra  bija stingri plusos. Ja arī nokāva kādu bullēnu vai putnu, parasti gaļu lika spainī un ielaida pie striķa piesietu akā, tur vismaz mušas netika klāt.

Nātru zupu katru pavasari vāru vismaz reizi, jo tā skaitās vērtīga, Nātres kultivēju savā dārzā vienā vietiņā. Pavasarī vāru zupu, bet kas nozied, tām ļoti gardas mazas saldas kraukšķīgas sēkliņas.

10 0 atbildēt

 emotion 

10 0 atbildēt

 emotion  Interesanti!

Nezinu vai mēģināšu, bet varbūt kādam noder.

7 0 atbildēt
Vārīts kālis ir ļoti gards. Ziemā ideāls puķkāposta aizvietotājs. Man labāk garšo lielos gabalos vārīts kālis ar piciņu skāba krējuma, vīram labāk patīk ar sviestu un dillēm vai ar balto miltu mērci (praktiski tas pats kas tavā receptē, tikai gabalu izmērs cits).
5 0 atbildēt

 emotion 

5 0 atbildēt

Neesmu eedusi tikai vaariitus gurkjus. Paareejaas normaalas receptes, shad un tad arii manaa virtuvee. Kaalji, piemeeram, shodien.

5 0 atbildēt

uzklausas labs, tik diez vai man te sanāks kko tādu sabrūvēt emotion

5 0 atbildēt

Esmu garšojis sakņu zupu ļoti garšīga!! + tev  emotion 

5 0 atbildēt
Kara laikā grdi gan!emotion
6 1 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt

Vārīts gurķis  emotion 

4 0 atbildēt
Sparģeļi latvijā senākos laikos? Un kur balandas zupa? Tādu arī vārijuši.
4 0 atbildēt

1.Ir garšīgi!  emotion 

4 0 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt

a ko, tīri labi izklausās, vienīgi tas vārītais gurķis- nu nezinu gan. Grūtos laikos cilvēki bija ar izdomu

4 0 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt
Šitais Jurs laikam zālēdājs,vai pa jaunam-veģetāriets! Kur re cepets no mārciņas gaļas? 1907 g. "Nopērkam šķiņķi par20 kapeikām,duci pautiņus un..." Tālāk,cenzēts!
0 0 atbildēt

izskatās kavarētu šo to pamēģināt.

0 0 atbildēt