Sveiki spocēni šodienas rakstā būs pamācība, kā pagatavot mandeļu pienu.
Kas būs nepieciešams?
1. 1 krūze ar mandelēm (vēlams dabīgām);
2. 2 glāzes ūdens;
3. (pēc izvlēles) mērcēšanas saldinātāji medus, cukurs, agaves sīrups, kļavu sīrups.
Trauki un iekārtas
bļoda,
sietiņš,
mērglāze( pēc izvēles var arī ar parastu glāzi)
Blenderis vai pārtikas procesors un
riekstu maiss vai marle.
Pagatavot mandeļu pienu nav nekas grūts un sarežģīts. Mandeļu spiešana pienā ir neticami vecs proces. Mūsdienās to pārsvarā izmanto klasiskajā Franču virtuvē. Bet cilvēki to darija un izmantoja vel ilgi pirms Franči to pārvērta par smalku delikatesi.
Mandeļu piens ir derīgs pāris dienas pēc pagatavošanas procesa, tapēc taisat tik daudz cik varēsiet izdzert. Iesakāms uzglabāt ledusskapī. Ja ir velme varat pienu arī vārīt un pasterizēt, lai palielinātu derīguma termiņu, bet tad jūs zaudējat svarīgos vitamīnus un uzturvielas. Tik pat labi tādu pienu varat nopirkt veikalā.
Mans lietotais koificents bija 1:2. Tas nozīmē 1 krūzi mandeļu riekstus atjauc ar 2 glāzēm ūdeni. Rezultātā ir 2% piens. Ja vēlaties biezāku pienu izmantojiet mazāk ūdens, ja plānaku tad vairāk.
1.Pirmkārt mandeles vajag iemērcēt ūdenī uz kādu vienu nakti vai divām dienām. Faktiski, jo ilgāk jūs mērcējat viņas, jo krēmīgākas būs kad taisīsiet.
2.Notecina un noskalo pupiņas no viņu mērcēšanas ūdenī, un sasmalcina tos ar svaigu ūdeni(blenderī) .
3.Filtrē ar riekstu maisu vai marli, ielejot krūzē atdala mandeļu miltus no piena.
4.Un ir gatavs paštaisīts mandeļu piens.
5.(Pēc izvēles) Mandeļu miltiem kas paliek pāri ir daudz pielietojumu. Piemēram tos var izmantot auzu pārslās, saldejumu kokteiļos vai smalkmaizītēs. Var arī uzlikt uz cepampapīra un ielikt krāsnī uz kādām 2-3 stundām. Sausus mandeļu miltus var glabāt saldētava vairākus mēnešus un izmantot kulinārijā.