Gatavojoties latviešu gadskārtas svētkiem un brāļa vārda dienai, ar tēti saņēmāmies un uztaisījām sieru.
Kā Jāņa tēvs ar Jāņa māsu sieru sēja.44
Sastāvdaļas:
Piens (3,2%) - 2 litri (vienam sieram)
Krējums (15%) - 400 grami
Tātad - Bļodā iesit nepieciešamo olu skaitu, pievieno dilles, ķiplokus un sāli.
Olu baltumi - 6, olu dzeltenumi - 4 (mēs pielikām 5)
1 diļļu buntiņš
2-3 ķiploku daiviņas
2 ēd.k. sāls
+
Mēs vienam pievienojām - sablenderētus tomātus, pētersiļus un visādas garšvielas. Otru sieru pa klasisko taisījām - ķimeņu.
Rīt taps vēl divi - papriku un ar marmalādēm.
Visu samaisa un pievieno krējumu.
Visu kārtīgi samaisa.
Katlā ielej 2 litrus piena un karsē, līdz sāk burbuļot.
Kad piens ir uzvārījies, lēnām lej klāt iepriekš sagatavoto masu.
Kārtīgi visu samaisa.
Vāra līdz visu sarauju kunkuļos.
Kad ir pietiekami bieza masa, kas sarauta kunkuļos visu saturu lej marlē, kura pārklāta pāri dušlakam.
Kad nevajadzīgais šķidrums ir iztecējis cauri dušlakam, sieru ņem ārā, vēl nospiež nevajadzīgi šķidrumu, kurš nav iztecējis un ieliek bļodā, lai tas ieņem vajadzīgo formu.
Mēs ņēmām divas nevajadzīgas restes. Uz tām uzlikām sieru, apakšā paliekot kādu trauku, kurā satecēs vēl kāda sūkaliņa. Virsū liek otro resti un tām pa virsu kaut ko smagu. Atstāj, lai siers atdziest un sastingst. Pēc apmēram 4h (var ilgāk turēt), ņem visu nost.
Tā izskatās siers, kurš ir jau gatavs.
Pa kreisi - ķimeņu, pa labi - improvizācijas garšas.