Katru dienu kūkas vai tortes necepsi , bet kaut ko saldu kārojas. Sen nav vārīts dzērveņu ķīselis.
Ja vēl ko izdodas sadomāt ķīselim piedevās, tad tikai gatavošanas vaina vien ir bez lielas domāšanas.
Konkrētāk viss būs bildēs un zem tām.
Katru dienu kūkas vai tortes necepsi , bet kaut ko saldu kārojas. Sen nav vārīts dzērveņu ķīselis.
Ja vēl ko izdodas sadomāt ķīselim piedevās, tad tikai gatavošanas vaina vien ir bez lielas domāšanas.
Konkrētāk viss būs bildēs un zem tām.
Ja gadījies sīkgraudains biezpiens, to iepriekš nemaļu. Man tieši tāds šoreiz ir 400gr.
Lieku bļodā, klāt pievienoju 2 ēdam karotes ar kaudzi mannas putraimu, citronu apelsīnu miziņu garšvielu, paciņu vanilīncukura un šķipsniņu sāls.
Izmaisu un nolieku, lai sabriest manna un uzsūc lieko biezpiena mitrumu.
Vēl palicis nedaudz nesaldētu lielogu dzērveņu no pašas dārza. Lieku katliņā, pārleju ar ūdeni, uzlieku katlam vāku un vāru kamēr dzērvenes sašķīst.
Tikmēr sagatavoju plāti biezpiena sacepuma cepšanai. Ieklāju cepamo papīru, pārziežu ar mīkstu sviestu un pārkaisu ar kādu rīvētu cepumu, man tas ir groziņš no iepriekšējās cepšanas.
Sašķīdušo dzērveņu ūdeni nokāšu blodā, biezumus lieku vēlreiz katliņā, apleju ar ūdeni un uzvāru atkal. Nokāšu atkal bļodā un izspaidu ar karoti pēdējo labumu no ogām.
Saldinu pēc garšas ar cukuru un pievienoju vēl ūdeni un nedaudz ķiršu sulas līdz 0,5 l tilpumam. Ja dzērveņu būtu vairāk bijis, ķiršu sulu nepievienotu. Saleju ķīseļa šķidrumu atpakaļ katliņā, uzvāru.
Vienu ēdamkaroti ar mazu kaudzīti kartupeļu miltu izjaucu pusglāzē ūdens, iejaucu katlā ar uzvārīto šķidrumu, minūti pakarsēju un ķīselis gatavs. Tas nav šķidrs, bet nav arī tik biezs, ko ēd ar pienu. Uzlieku vāku un nolieku ķīseli dzesēties.
Ieslēdzu cepeškrāsni.
Tagad biezpiena sacepumam saputoju divas olas ar 5 ēdamk. cukura un piesijāju beigās divas ēdamk. ar kaudzi miltus.
Apm. pusi no olu masas iecilāju biezpienā, izklāju vienmērīgā kārtā uz sagatavotās plāts
Atlikušo olu masu pārklāju vienmērīgā kārtā pāri. Lieku cepeškrāsnī cepties vidējā temperatūrā, ap 200 grādiem.
Taisni manā gaumē! Tagad taisa visādus brīnumus, bet nekas nav labāks par šiem senajiem vienkāršajiem ēdieniem! Atminos šādu saldo bērnībā!
Šovakar man tik ļoti derētu viens saldais!
Izlīdzējos uzsmērējor ievārījumu uz baltmaizes
Man ir vienkāršāka recepte - ja sagribas saldo, tad vienkārši jāiet ciemos pie rasika!