Atkal kārtējā garšīgā recepte no Jāna virtuves. Kā viņs pats izteicās, ka "nekas dikti oriģināls, toties ātri pagatavojams un ņammīgs." Nevaru nepiekrist šim apgalvojumam.
Garšīgās pusdienas.6
183
7
Ķeramies pie tunča pīrāga. Kartupeļus sagriežas ~ 1,5 cm biezās šķēlēs un izliekam uz veidnes, kas ieziesta ar sviestu vai eļļu un izkaisīta ar rīvmaizi (manā gadījumā „Lāču rīvmaize ar dillēm”). Lai arī var izmantot svaigus kartupeļus, es neriskēju (jo gatavoju pirmo reizi) un sagriezu vārītus kartupeļus. Labi vien bija, jo kā vēlāk redzēsiet, nošāvu garām ar mīklas konsistenci un svaigi kartupeļi varbūt nebūtu arī izcepušies. :)
Kartupeļiem pa virsu izklājam svaigu sīpolu gredzenus, apsālam, appiparojam, izmantojam garšvielas, kas saviem punčiem tuvāka
Reklāma
Tad liekam kārtu ar konservētām zivīm – es izmantoju tunci (protams, ka varam izmantot arī gaļu). Uz mazo veidni man izgāja divas tunča bundžas. Tikai tagad apķēros, ka esmu aizmirsis nobildēt, kā izskatās mīkla, ar kuru visu pārlejam. :D Nu nekas, varbūt pat labāk, jo ar mīklu pārcentos. Mīklai izmantojam skābo krējumu, majonēzi, miltus un nedaudz sodas. Lai arī receptē minētā proporcija bija 0,5 glāzes krējuma; 0,5 glāzes majonēzes; 1 glāze miltu, neesiet tik naivi kā es un neblieziet visu kopā uzreiz, bet pievienojiet pamazām – kā jau tas pieklājīgās virtuvēs pieņemts :D :D :D Protams, miltu bija vismaz 1/4 par daudz... Reāli mīklai jāsanāk tādai kā biezai pankūku mīklai, bet manā gadījumā sanāca pārlieku bieza, dēļ kā, mīkla nevis smuki izplūda starp pārējām sastāvdaļām, bet knapi aizspiedās līdz sīpolu slānim. :D Nospļāvos un tomēr šāvu krāsnī iekšā, cepot ~ 30 min uz 180 grādiem. :)
Liekot cepties, biju jau gatavs, ka nāksies pēc tam visu izlidināt miskastē, bet rezultātā – ņamma tomēr sanāca gana garda. Drošības labad, šodien iesmērēju to savai draudzenei, viņai arī garšoja un šķiet, ka vēl staigā. Lai gan - Liene vienmēr izbadējusies... :D :D :D Kā redzams foto, ja mīkla būtu šķidrāka, tad tā būtu vienmērīgi izlīdzinājusies starp kartupeļiem, sīpoliem un tunci un būtu ne tikai garšīgāka, bet arī simpātiskāka, bet nu O.K. – tagad vismaz pārbaudīju recepti, kuru var izmantot, ja steidzami kas ņammīgs jāpagatavo.
Sarīvējam svaigus lartupeļus un sieru uz rupjās rīves. Kartupeļiem nospiežam lieko šķidrumu, pievienojam sieru, svaigu olu un garšvielas, visu rūpīgi izmaisam. Kartupeļu un siera proporcijas 3/1. Ar sieru nepārcenšamies. Ņemot vērā, ka esmu liels siera mīļotājs, nodomāju, pie vella, pielikšu vairāk – man sanāca 2/1... nu un kāda vella pēc man vajadzēja to „pie vella”. :D
Reklāma
Iegūto masu izklājam ar eļļu ieziestās silikona formiņās, ar karoti vai pirkstu izlīdzinām gar malām un cepam 180 – 200 grādu temperatūrā ~ 20 – 30 minūtes. Sekojam, lai augšējās maliņas pārāk nepiedeg, es pārklāju ar follijas loksni. :) Kartupeļu un siera groziņi ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojami, interesanti gan pēc skata, gan garšas, bet es ieteiktu tiešām izmantot mazāk siera, jo tad, kad par daudz siera, groziņi nesanāk tik kraukšķīgi, kā arī nesanāk tas smukais kartupeļu skaidiņu rakstiņš, jo par daudz sakūst kopā. Groziņus pildam ar jebko, ko sirds kāro – ļoti garšīgi ir ar biezpiena un siļķes maisījumu. :
Ņamma gatava. :) Savus groziņus pildīju ar svaigā siera, redīsu un zaļumu masu, bet pasniedzu tos pie vīnā sautētas cūkgaļas ar dzērvenēm. Groziņi un gaļa garšoja visiem, bet par gaļu vispār biju sajūsmā, nebiju domājis, ka kaltētas dzērvenes dod tik patīkamu, bet ne pārāk uzkrītošu saldenumu. Ņam ņam.