local-stats-pixel

Dzidrs vistas buljons, pakāpeniska gatavošanas recepte1

Droši vien, ka daudzi prot izvārīt vistas buljonu. Recepte ir vienkārša, labi zināma tūkstošiem gadus ilgi. Un tomēr, dažkārt uzdod jautājumus – bet kā lai to īsti izvāra? Kas ir “pirmais” buljons, “otrais” un “trešais”? Kas ir veselīgs Viņas Augstībā Vistas Buljonā un kad tas var lieti noderēt?

Vistas buljons – tas ir arī patstāvīgs ēdiens, kā arī pamatā daudzu recepšu pamatā. Piemēram, buljons ar pīrādziņiem Latvijā droši vien ir sastopams it visur, ikvienā “svinību atzīmēšanas” banketā, sākot ar kristībām un beidzot ar mirušā godināšanu. Taču franču virtuvē praktiski visas zupas sākas ar to, ka apcepti dārzeņi tiek aplieti ar buljonu.

Sastāvdaļas

Ūdens – 1,5 litri
Vistas kājas 500 grami
Burkāni – 1 gabals
Sīpols – 1 vesela galva
Lauru lapa
Sāls
Pipari

Dzidra buljona recepte

1. Kārtīgi noskalojiet gaļu. Notīriet sīpolu un burkānu.

2. Vistu ievietojiet katliņā, aplejiet ar ūdeni, uzvāriet līdz viršanas temperatūrai.

3. Noņemiet putas.

4. Pievienojiet sāli, apmēram 2 šķipsnas.

5. Lieciet katliņā dārzeņus un vāriet uz lēnas uguns aptuveni 35-40 minūtes, ņemot nost putas.

6. Izkāsiet ar sieta palīdzību.

Buljonu pasniedzot galdā, var dekorēt ar smalki sagrieztiem zaļumiem un piparu.

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar vistas buljonu

Uzkodām – biežāk uzdoto jautājumu neliels saraksts

Kāpēc vistas buljons ir veselīgs?

Vistas buljonā ir salīdzinoši maz tauku. Tas viegli pārstrādājas kuņģī.

Kas ir pirmais, otrais un trešais buljons?

Vāriet gaļu, līdz ūdens sāk vārīties, tad to nolejiet. Noskalojiet gaļu un izmazgājiet katliņu. Uzlejiet gaļai ūdeni un vāriet no jauna. Tā jūs iegūsiet otro buljonu. Lai sanāktu trešais buljons, atkārtojiet šo procedūru vēl vienu reizi.

Kam vajadzīgs otrais un trešais buljons?

Lai izvairītos no liekas koncentrācijas, buljonā var būt jums nevajadzīgas vielas. Piemēram, antibiotikas, vai arī “augšanas hormoni”. Kurš gan zina, ar ko vistas ir ēdinātas? Lai sevi pasargātu no šādiem preparātiem, tiek vārīts trešais buljons. Bērniem, parasti otrais, mazuļiem – trešais. Ja neesat droši par gaļas izcelsmi – izmantojiet otro buljonu.

Kā attaukot vistas buljonu?

Pats vienkāršākais veids – atdzesējiet to ledusskapī. Pa virsu veidojas tauku kārta. Uzmanīgi to noņemiet.

Reklāma
38 2 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 1

0/2000

Vecu vecās receptes tagad ietērpjam jaunos vārdos kā pirmais un otrais buljons. Agrāk  teica, ka pirms buljona vārīšanas gaļa jākveldina. Sevišķi svarīgi tas ir vārot buljonu no liellopu vai cūkas gaļas.  Labi, ka vecās pārbaudītās patiesības piemini un atgādini, jo daudzi to nezin.

3 0 atbildēt