Rīsi. Vislabāk būtu, ja būtu īstie suši rīsi (Nu tagad ir nopērkami daudzos veikalos) . Tie izceļas ar to, ka labi līp kopā, atšķirībā no gargraudu rīsiem, pie kuriem mēs esam tik ļoti pieraduši. RIMI un Maxima ir tikai Blue Dragon suši rīsi, kas piedevām ir diezgan padārgi (~6Ls/kg). Taču tam arī ir domāts specializētais veikals, ja kādam interesē, to varu uzrakstīt privāti.
Suši Su. Reizēm to sauc arī par "Seasoning for Sushi". Tas ir rīsu etiķis (nejaukt ar parasto etiķi!) sajaukts ar sāli un cukuru. Internetā var atrast daudzas receptes, kā pašam pagatavot Suši Su no rīsu etiķa un sāls/cukura, tomēr es parasti esmu slinks, un pieturos pie jau gatavajiem maisījumiem (lai arī tie, protams, ir dārgāki).
Nori. Nori ir kaltēta un cepta ūdenszāle. Tai ir kvadrātveida forma un tā ir ļoti tumši zaļā (gandrīz melnā) krāsā. Nori pats pagatavot nevar, jo pie mums neaug pareizās ūdenszāles. Pie tam cepšanas/kaltēšanas tehnoloģija arī noteikti nav vienkārša. Nori var dabūt gatavu pakās pa 10 vai 50 lapām katrā. Nori ir ļoti jūtīgs uz mitrumu (sūklis neuzsūc ūdeni tik labi kā Nori), tāpēc to jāglabā pilnīgā sausumā. Mitrs Nori uzreiz sačokurojas un praktiski nav lietojams.
Pildījums. Šeit nu ļaujiet vaļu iztēlei. Dažas idejas - lasis, forele, avokado, siers, garneles, ikri, krabju nūjiņas, siers Philadelphia (īpaši iesaku), gurķis, u.c. Man vislabāk garšo klasiskie maki ar lasi, gurķi, avokado un Philadelphia sieru.
Sojas mērce, Vasabi un Gari. Šīs ir lietas, ar kurām parasti suši ēd kopā. Vasabi ir īpaši asi japāņu mārrutki zaļā krāsā. Tos var dabūt krēmveidā tūbiņā, vai arī pulverveidā, ko jāsajauc ar ūdeni, lai iegūtu krēmu. Gari ir marinēts ingvers. Šīs lietas, protams, arī ir gaumes jautājums.
Bambusa paklājiņš ritināšanai.
ASS nazis. Uzsvars uz ASS. Vislabāk vēlreiz uztrīt pirms lietošanas nu un trauki protams (katls, bļoda u.t.t.)
Nu un protams laba apetīte, jo kā zināms - šuši negaršo visiem!! :)
Uztaisiet paši un redzēsiet, ka tas nav nemaz tik grūti un kompānijā ir pat jautri! :)