Kā tikt pie garšīga ābolrauša, kad mājās ir tikai vecs krējums, milti, cukurs un āboli? Skaties šeit!
Recepte ir ātra, ļooti vienkārša un pats galvenais - ar to īsti nekas nevar noiet greizi, ēdams būs tāpat.
Ābolrausis, kuru pat Tu vari uztaisīt8
Vislabāk pīrāgs, protams, sanāk no latviešu produktiem, bet šobrīd esmu ārzemēs, tāpēc rādu tos pašus.
Tātad, šajai recepte Tev vajadzēs -
500 g (4 glāzes) augstākā labuma kviešu miltu (bet vari izmantot arī rupjākus)
300 g (glāze, līdz pusotra) veca krējuma (nu ne jau zaļa, bet tāda rūgta un negaršīga) VAI glāzi saldā krējuma un pusglāzi kefīra (jo mīklai vajag skābumu, citādi būs cieta, negaršīga un neturēsies kopā)
Vienu līdz divus lielus ābolus (droši izvēlies skābākos un rūgtākos - tie rausī garšos vislabāk)
Cukuru ābolu apbēršanai
Kanēli (arī āboliem)
Tējkaroti (bez kaudzes) cepamā pulvera
Vislabāk galaprodukts garšo kopā ar plombīra saldējumu un karameļu mērci, bet tā nu ir Tava brīva izvēle.
Un štepseļi fonā nav obligāts elements.
Visuprims ābolus nomazgājam, nomizojam un sagriežam gabaliņos.
Tālāk ņemam lielu bļodu, beram iekšā miltus, krējumu (manā gadījumā arī kefīru), pievienojam drusku sāls un cepamo pulveri.
Drusku apmaisam ar karoti (lai gan gluži tā, ka ar rokām pa taisno krējumā), noņemam gredzenus, rokassprādzes un visu pārējo, ko negribas iecept rausī un kārtīgi mīcam mīklu, līdz tā tikai nedaudz ķīp pie rokām. Ja nepieciešams, varam pievienot vēl miltus.
Tālāk ņemam apmēram divas trešdaļas mīklas, mīklas rulli (ja tas nav pie rokas, var izmantot arī garu, taisnu glāzi vai pudeli) un rullējam līdz aptuveni šādam biezumam.
Drusciņ iesmērējam plātes apakšu ar sviestu (vai eļļu) un liekam mūsu plāceni iekšā. Kārtīgi izspaidām mīklu pa visu plāti un uztaisām maliņas.
Beram iekšā ābolus, apberam ar cukuru un kanēli.
Ieslēdzam cepeškrāsni, lai uzkarst. Paņemam atlikušo mīklu, izrullējam un sagriežam strēmelēs (ātrajā variantā vēl negriežam, liekam uz āboliem un patēlojam sērijveida slepkavu, pa taisno to sagriežot kvadrātiņos).
Apmēram šādam mūsu pīrāgam/rausim/vateva būtu jāizskatās pirms likšanas cepties. Cepam 160 - 180 grādos, pusstundu līdz četrdesmit minūtes (vispār atkarīgs no krāsns - vienkārši ņem ārā, kad cukurs izkusis, āboli izdevuši sulu un rausis ir viegli brūns).
Un šāds ir galaprodukts! Griežam un ēdam.