local-stats-pixel fb-conv-api

Praktiskā latviete7

320 0

Šis rudens ar savu zemo temperatūru naktīs jau oktobra mēnesī daudziem sagādājis ne vienu vien pārsteigumu. Lai gan regulārās laika prognozes savlaicīgi ziņoja par gaidāmo aukstumu, nepiegriezu pietiekamu vērību.

Lielogu dzērvenes savā dārzā Zvejniekciemā audzēju vairāk kā 15 gadus. Man ir viena dobīte, kas pati jau izpletusies līdz apm. 6 kv. metriem. Vidējā raža 3-5 litri no kv. metra. Šogad bija sagaidāma atkal rekordraža. Ja ogu ir ļoti daudz, tās nogatavojas pakāpeniski - vispirms augšējā kārtā, kur saulīte klāt tiek, tad nākošā kārtā. Attiecīgi arī pa kārtām katru gadu lasījām gatavās ogas vairākās reizēs un problēmu nebija.

Pirms pirmā šī rudens sala paguvām salasīt 11 litrus gatavu ogu. Tieši pēc nedēļas pārsteidza sals -4 grādi. Pat ziņās torīt pieminēja Zvejniekciemu ar sasniegto visu laiku aukstuma rekordu.

Iepriekšējā dienā jau biju atbraukusi un patiesi vēl 8-os no rīta termometrs pie loga rādīja -4 gradus.

Pusdienlaikā, kad saulīte zemi jau atsildīja, varēja novērtēt postījumus dārzā. Dzērvenes kā dzērvenes pēc pirmā acu uzmetiena, nedēļas laikā pēc pēdējās lasīšanas virsējā kārta paguvusi apsārtoties, bet atsevišķas lielākās ogas bija izteikti rozā krāsā un pamīkstas.

Lasām atkal visu augšējo kārtu - šoreiz 10 litri. Baltu ogu paliek vēl ļoti daudz. Kā parasts tūlīt visas kārtīgi nomazgājam aukstā ūdenī un izberam uz drēbes, lai nožūst.

Šoreiz salasītās ogas atvedu uz Rīgu, dzīvoklī jau pieslēgta centrālapkure izberu plānā kārtā ogas uz drēbes. Vispirms atlasu visas mīkstās rozā krāsas ogas un ielieku saldētavā. Līdz piektdienai man mīksto ogu saldētavā teju divi litri. Tās saldētavā kļuvušas spilgti sarkanas. Turpmākā rīcība parādīts bildēs.

320 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Tu esi vnk super! emotion emotion

6 0 atbildēt
Ak, zinu cik tas kabi garšo, jo oma man arī vāra sīrupus. Nekas nepārspēs! ☺
5 0 atbildēt

 

Vāru arī ievārījumus, sevišķi garšo brūklenes ar pūmēm, ar āboliem, ar bumbieriem, pat ar ķirbi. Tos lietoju kūkām , tortēm, drupaču maizēm un tapat vien arī. Sevišķi garšo ķiršu ievārījums. Bet nu jau no pieredzes varu teikt, ka lielogu dzērvenes pirms pārstrādes ir iepriekš jāsasaldē, tad miziņa vairs nav jūtama un sula izdalās nesalīdzināmi labāk.  

4 0 atbildēt

kad latviešiem būs turpinājums? es jau 1/2gadu gaidu!

2 0 atbildēt

Kaltētie atlikumi iznāca labi. Otrā dienā tie jau bija apkaltuši un man likās, ka gabali ir par lielu - pārdalīju katru uz pusēm un savēlu bumbiņās. Tagad bumbiņas ir pilnīgi izkaltušas, bet daļa jau apēstas. Atkārtošu.  

2 0 atbildēt