Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
134

Jau no seniem laikiem maize latviešiem ir bijis ikdienā lietots produkts. To ēda katru dienu. Tagad veikalu piedāvātais maizes klāsts kļuvis tik liels, pat neaptverams un paliek grūti tajā orientēties. Neskatoties uz to, katrs sev piemērotāko ir atradis un cenšas pie tās pieturēties. Manas garšas kārpiņas diezgan labi apmierināja Limbažu pusē ceptais Alberts. Sanāca tā, ka tuvāko veikaliņu, kur to tirgoja, slēdza un esmu jaunos rupjmaizes meklējumos. Esmu jau pamēģinājusi vairākas, bet savējo rupjmaizi pagaidām neesmu atradusi. Kā pēdējo pirms nedēļas nopirku Rīgas maiznieka rudzu formas maizi, atceroties padomju laiku vienīgo gardo ķieģelīti. Neesmu es uz ēdieniem izvēlīga bet šo maizīti ar piespiešanos apēdu trīs šķēles 5 dienās. Nekādu konkrētu vainu pat nevaru tai atrast, bet tā ir tik bezgaršīga, ka labāk iztieku vispār bez maizes. Esmu tā audzināta, ka maizīti nedrīkst ārā mest. Vienīgā izeja - maizīti pārcept, tai pievienojot labas piedevas. Neviens vien padomju ķieģelītis ir pārcepts gardā saldskābmaizē, ko veikalos toreiz nevarēja nopirkt. Šoreiz tapa jauna recepte, kas sevi attaisnoja ar uzviju. Skaties bildēs.

Vakarā sagriezu... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
1.

Vakarā sagriezu negaršīgo maizīti bļodā. Aptuveni 500 gr.

Pievienoju 5graudu pārslas... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
2.

Pievienoju 5-graudu pārslas 300 gr.  

Nupat sakūlu svaigu sviestu... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
3.

Nupat sakūlu svaigu sviestu, palika 0,5 l paniņu, pievienoju tās arī.  Var lietot arī sūkalas, kefīru vai rūgušpienu.

Vēl pievienoju 2 ēdamkarotes... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
4.

Vēl pievienoju 2 ēdamkarotes cukuru un ēdamkaroti  ķimeņu sēklu. Izjaucu ar koka karoti un sapiedu blīvāk pie bļodas dibena. 

Pārkaisīju ar miltiem Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
5.

Pārkaisīju ar miltiem

Pārsedzu ar dvieli un... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
6.

Pārsedzu ar dvieli un atstāju pa nakti turpat virtuvē uz galda, lai  maizīte un pārslas sabriest. 

No rīta maizes gabaliņi tik... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
7.

No rīta maizes gabaliņi tik mīksti, ka paši izjūk bez spaidīšanas. Pievienoju mannas putraimus (apm. glāzi), mazliet sāli, vēl divas ēdamkarotes cukura un paciņu sausā rauga. Samīcu ar roku pastingru mīklu, pagaršoju - mīkla tik garda, ka tāpat vien arī var uzēst. Sāli un cukuru jāpievieno pēc savas izjūtas.  

Atkal pārkaisu ar miltiem... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
8.

Atkal pārkaisu ar miltiem, piesedzu un gaidu, kad uzrūgs. Pēc plaisām redzams, ka tas jau noticis.

Ietaukotā kēksa formā... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
9.

Ietaukotā kēksa formā ielieku ar ūdenī saslapinātām rokām lielāko mīklas daļu, lai aizpilda apm. 2/3 tilpuma, tad ļauju formā uzrūgt. 

No atlikuscaronās mīklas... Autors: rasiks Kādu maizi šodien ēdam
Autora bilde
10.

No atlikušās mīklas izveidoju pladiņas, ļauju uzrūgt un virsū uzziežu nedaudz ķiploku sviesta. (Daļai sakultā sviesta esmu pievienojusi mazliet sāli un pierīvējusi svaigu ķiploka daiviņu). Sabakstu ar koka irbulīti un lieku sakarsētā cepešķrāsnī uz 10 minūtēm. 

0
134
Citi šī autora raksti:
Lasi vēl labākos rakstus:
komentāri [16]

Lai komentētu, Tev jāreģistrējas!

Reģistrēties
vai ienāc ar:
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
ezkins avatars
Medaļa Zoles recidivistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Facebook čoms
  ezkins 15.11.19 20:48
7
0

Apsveicu, Tu esi super saimniece! Un pareizi, ne tikai maiziiti, eedienu vispaar greeks mest miskastee!!!   

SAMSS avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa AutoklikerisMedaļa Zoles 3000 speles
  SAMSS 15.11.19 19:11
5
0

  

mazais muks avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Admins iesakaMedaļa Vienu jau var
  mazais muks 15.11.19 18:51  
5
0

  ! Pirmo daļu izlasiju un siekalas lidz ceļgaliem ! Talak nelasišu , baidos aizrities        

Drikst pierakstit un kadreiz provet pašam uzcept ?    

neredzams avatars
Medaļa SviestmaizeMedaļa Patīk komentārsMedaļa Vampīru klana biedrs
  neredzams 15.11.19 23:46
4
0

tā formas maize ir normāla. es pērku vai nu Rīgas vai ir vēl kādas 3 ko esmu ievērojis - viena saucas Ķieģelītis. Vēl ir viena nesagriezta, bet to tikai Salaspils apkārtnē var nopirkt

p.s. 5  dienas jau nu gan viņa nestāv. Ja saki ka 2 šķēles apēdi. Vispār jau konkrētā maize ir jāapēd līdz paredzētajam datumam - savādāk tiešam zūd garšas īpašības un sacietē. 

The Legend avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa Nedēļas hītsMedaļa Darbaholiķis
  The Legend 15.11.19 19:43
4
0

Vispār... gribētu pagaršot!

mierinjsh avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa SviestmaizeMedaļa Betmens
  mierinjsh 15.11.19 19:29  
3
0

Žēl gan, es pats sen pērku tikai viņu cepto ķieģelīti kā arī klona maizi. Vēl esmu mēģinājis Alūksnē cepto " Alta-s" rupjmaizi, garšo arī diezgan līdzīgi.

mierinjsh avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa SviestmaizeMedaļa Betmens
  mierinjsh 15.11.19 19:23  
3
0

Ja tev ir kāds,kurš brauc no Madonas, palūdz lai ieskrien Madonas maizes ceptuves veikaliņā, tur var nopirkt īstu ķieģelīti, garšo tieši tā, kā padomju laikā. Viņi cepj diezgan maz, tādēļ var nopirkt Madonā, Gulbenē dažos veikalos un iespējams kaut kur tuvākajā apkaimē.

vecais_sakārnis avatars
Medaļa Patīk komentārsMedaļa Dienas domaMedaļa Dienas doma
  vecais_sakārnis 15.11.19 18:59  
3
0
Tieši tā- ēdammantu ārā sviest nedrīgst. Ja nav garda- jāuzlabo)
197403 avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa ZeltrocisMedaļa Patīk komentārs
  197403 16.11.19 10:25
2
0

  

rasiks avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa TīģerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 16.11.19 10:01
2
0

atbildot uz neredzams komentāru " tā formas maize ir normāla. es pērku va... "

Nebija tā maize ne nocenota, ne derīguma termiņš tai beidzies.  Sen neuzglabāju pirkto maizi vairs maizes kastē, kā agrāk, jo tur tā pelēt sāk pavisam drīz. Tagad iesaka maizi uzglabāt pat saldētavā. Es to glabāju vienkārši ledusskapī. Agrāk lauku mājās rupjmaizi cepa ne biežāk kā reizi divās nedēļās. Uzglabāja klētī piesegtu ar linu audumu , tur tā ne pelēja, ne kalta. Tai nebija jāpievieno ne garšas uzlabotāji, ne biezinātāji, ne citas ķimikālijas. Man rudzu rupjmaize arī nav iedomājama bez ķimeņu piedevas. 

rasiks avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa TīģerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 15.11.19 19:44
2
0

atbildot uz The Legend komentāru " Vispār... gribētu pagaršot! "

Varētu pacienāt, ja dzīvotu tuvumā

rasiks avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa TīģerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 15.11.19 18:55
2
0

atbildot uz mazais muks komentāru "   ! Pirmo daļu izlasiju un siekala... "

Iesaku visiem! Es pat šodien pusdienas netaisīju, jo ēdu tikai maizīti.

neredzams avatars
Medaļa SviestmaizeMedaļa Patīk komentārsMedaļa Vampīru klana biedrs
  neredzams 16.11.19 11:41
1
0

   tad pie vainas ir kaut kas cits, kas attiecas uz pelēšanu. Man maize stāv maizes kastē un nekad nekas tur nepelē, protams, maize tiek pirkta, lai tā tiktu notiesāta 4-5 dienu laikā un arī tad, ja sacietē to var iejaukt, piemēram, kotletēs pa miekšķējot ūdeni. 

p.s.  pie vainas lielākoties ir iepakojums, Visi šausminās cik pretīgs piens ir, kad saskābst - nepārvēršas rūgušpienā. Ieliet vajag stikla burkā kaut vai to pašu Limbažu pienu un būs rūgušpiens un varēs cept pankūkas. Talsu piens par rūgušpienu pārvērtīsies pats savā iepakojumā, bet tas ir plastmasas. 

vislabāk ir pārliet stikla burkā atstāt bez vāka un no rīta sacept pankūkās.

neredzams avatars
Medaļa SviestmaizeMedaļa Patīk komentārsMedaļa Vampīru klana biedrs
  neredzams 16.11.19 11:26
1
0

atbildot uz rasiks komentāru "tā formas maize ir normāla. es pērku vai nu Rīg... "

100% rudzus neliek tāpēc (var nopirkt 100% rudzu maizi tikai tā ir dārgāka ) tāpēc , lai saceptu rudzu maizi vajag patērēt lielāku enerģijas daudzumu līdz ar to maizes izmaksas ir lielākas. Un tad veidojas 50%  rudzi un 50%  , piemēram, kvieši kuru izcepšanai vajag mazāku enerģijas patēriņu,bet nosauc par rudzu maizi Par pārejām piedevām nezinu - nemācēšu teikt. 

p.s. (mājā ir kuršu rudzu spēka maize rudzu milti - 45.4%, kvieši, iesali kaut kādi rudzu) rudzu miltu daudzums pat tiek uzskaitīts 0.1% punktā. Tad padomā cik precīzi tiek izrēķinātas izmaksas viena kukulīša cepšanai.  Otrs ir Ķieģelītis ar ir minēts rudzi,kvieši , bet proporciju nav. Ņemot vērā enerģētisko vērtību Kuršu = 233 Kcal, Ķieģelītis =231 secinu, ka proporcija līdzīga.  Viena veikalā pie svara (Kuršu)0.390kg=0.8x$ , (Ķieģelītis) 0.5kg=0.5x$ . Kuršu maizei klāt ir iesali, bet Ķieģelītim to nav. Kuršū pēc garšas būs garšīgāka, bet vai vērtīgāka ???? 

Nelikos vēl mierā - Kuršu rudzu maizei cukuri 4.6gr Ķieģelītim 0.4gr uz 100gramiem maizes

rasiks avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa TīģerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 16.11.19 11:33
0
0

atbildot uz neredzams komentāru " 100% rudzus neliek tāpēc (var nopirkt 100% ru... "

Visam nepiekrītu. Apspriestajai maizei ir klāt divu veidu iesali. Pēdējā bildē tas izlasāms.

rasiks avatars
Medaļa Moderatora favorītsMedaļa TīģerisMedaļa Autoklikeris
  rasiks 15.11.19 19:25
0
0

atbildot uz mierinjsh komentāru " Ja tev ir kāds,kurš brauc no Madonas, p... "

Tajā pusē nav paziņu. Mans šīs dienas atklājums mani apmierina, atkārtošu vēl.