Brūkleņu laikā lasi manā rakstā praktiskās lietas par un ap brūklenēm!
Brūkleņu laikā lasi manā rakstā praktiskās lietas par un ap brūklenēm!
Manā dārzā šogad laba brūkleņu raža, ogas lielas un no atsevišķiem ķekariem pat sauja ogu sanāk.
Kas gan var būt labāks par to, kā sēdēt turpat mājas dārzā brūklenājā un pāris stundās salasīt 8 litrus šo vērtīgo un gardo ogu?
Vakarpusē pārlasām un sašķirojām sarkanās - gatavās un bālās- negatavās atsevišķi. Sanāca 6,5+1.5 litri.
Pēc 3 dienām gatavās nav ilgāk glabājamas, tāpēc ķeros pie pārstrādes. Lielā emaljētā katlā saberu kārtās gatavās ogas ar 1,5 kg cukuru. Centrā ieleju glāzi veroša ūdens un lieku katlu uz plīts karsēt, pa laikam lēni apmaisot. Karsēju līdz apm. 80 grādiem, kamēr sāk atdalīties sula, bet ogas vēl neizšķīst.
Blakus nolieku vēl vienu - mazāku emaljētu katlu, kurā caur sietu tecinu brūkleņu sīrupu, smeļot ar zupas kausu no lielā katla. Ogas nespaidu, lai sīrups ir dzidrs. Pāris minūtēs nosmēlu 2 lit. šķidruma. Brūkleņu sīrupu tūdaļ uzkarsēju, saleju burkās un aizvākoju.
Atlikušajām ogām pieberu vēl 0,5 kg cukura un sablenderēju viendabīgā masā, lai nevar ēdot sajust miziņas. Uzkarsēju, rūpīgi maisot, lai nepievelk pie katla dibena, leju burkās karstu un aizvākoju.
Te pārpalikums degustācijai. Atdzisusi tā ir bieza želejveidīga aromātiska masa. Cukura daudzums ir katra garšas ziņā. Man sīrups ir pasalds un to gvk. izmantoju krēmam, saputojot vienādās svara daļās ar sviestu. Atšķaidot ar ūdeni, uzreiz ir gatava brūkleņu limonāde. Želeja ir paskāba un labi noder pie kartupeļu pankūkām, kuģeļa, gaļas, kūkām, vai jabkur citur.
Gatavā produkcija - kopā 5 litri. Atliek vien sagatavot un uzlīmēt šā gada etiķetes.
Šodien bālās ogas krietni apsārtušas. Pēc dažām dienām tās sablenderēšu un savārīšu ar antonovkas skābajiem āboliem.
Šodien mūsu pusē līst lietus un āboli krīt paukšķēami.
Kūciņa, no meitas vārdenes, kuru bagātina rozā krēms ar ogu sīrupu.
Uzraksti par savu pieredzi ar brūklenēm!
Mana pieredze ar brūklenēm - esmu lasijīs. Tomēr šogad nesaņēmos lasīt ogas labāk jau sēnes.