local-stats-pixel fb-conv-api

Zombies14

57 2

 

Zombijs ir radījums kurš parādās grāmatās, filmās un citās kultūras iezīmēs. Parasti viņi ir augšāmcēlušies līķi, vai cilvēki kurus kontrolē kāds cits ar maģijas palīdzību. Zombiju stāsti radušies Āfrikā, tie radušies no Voodoo spiritisma kurā uzskata ka spēcīgi burvji spēj kontrolēt cilvēkus, zombiji popularitāti ieguva peteicoties Džordža A.Romeo (Geroge A.Romeo) šausmu filmai Night of the Living Dead (filma pirmo reizi iznākusi 1968.gadā).

 

Saskaņā ar Voodoo , mirušo personu var atdzīvināt Bekors (uguns burvis Voodoo ticībā) vai burvis. Zombijs paliek Bekora kontrolē jo cilvēkam savas gribas vairs nau. Vārds ”Zombi” ir arī otrs nosaukums Vodou čūskai (Lwa Daballag Wedo – kongo izcelsmes) , kā arī ir līdzīgs Kikongo vārdam nzabi, kas nozīmē “Dievs”. Pastāv  Āfrikāņu tradīcija “Zombi astral” kurā daļu cilvēka dvēseles sagrābj Bekors lai palielinātu savu spēku. Zombi astral (nozagtā dvēsele) parasti tiek glabāts pudelē, ko Bekors var pārdot klientam veiksmei, dziedināšanai. Tiek uzskatīts ka Dievs reiz ņems šīs sagūstītās dvēseles atpakaļ tapēc zombijs ir tikai laicīga  vienība. Tāpat tiek uzskatīts ka barojot zombiju ar sāli tas atgriezīsies savā kapā.

 

1937.gada pētot Haiti folkloru, Zora Neale Hurstone atklāja gadījumu kad ciemā parādījusies sieviete, un kāda ģimene apgalvojusi ka tā ir viņu radiniece Felicia Felix-Mentor, sieviete kura parādījusies ir mirusi 1907 gadā 29 gadu vecumā.Hurstone apgalvoja ka šai ģimenei tika dotas spēcīgas psihoaktīvas zāles, taču viņa nevarēja sniegt par to sīkāku informāciju. Viņa rakstīja:”Vēl jo vairāk, ja zinātne kādreiz tiks līdz Haiti un Afrikas Voodoo pamatiem, atklāsies ļoti svarīgi medicīnas noslēpumi, kuri vēl nau cilvēkiem zināmi un kuri ir krietni spēcīgāki rituālo ceremoniju dziedniecībā”

 

Vairākus gadu desmitus vēlāk Hārvardas etnobotāniķis iepazīstināja ar farmatoloijas lietu saistība ar zombijiem divās grāmatas – The Serpent and the Rainbos (1985)un Passage of Darkness : The Ethnobiology of the Haitian Zombie (1988). Davis aizceļoja uz Haiti 1982 gadā un izejot no saviem pētījumiem apgalvoja ka cilvēks var kļūt par zombiju, ja viņa organismā ievada divu pulveru sajaukumu (parasti tas notiekot caur brūci). Pirmais ir "coup de poudre" (streika pulveris) kurā ir tetrodotoxins (TTX - sastopams daudzās zivīs visbiežākā iedarbība ir elpvadceļu aizpamšana) un otrā sastāvdaļa ir ir pulveris kurš sastāv no disociatīvas narkotikas kā piemēram datura(latviskais auga nosaukums  eņģeļtaure). Kopā šie pulveri varot izraisīt nāvei līdzīgu stāvokli, kurā upuris būs pakļauts Bokoram. Davis arī pupularizēja stāstu par Clavius Narcisse kurš esot šo rituālu piekopis. Šis viņa pētījums kritizēts no slavenu augstākās klases neirologu puses kuri apgalvoja ka šīs sastāvdaļas varot izsaukt tikai bīstamus simptomus kā ķermeņa paralīzi, samaņas zudumus vai pat nāvi.

 

Kā jau augstak minēts zombiji populitāti guva 1968 gadā. Filmās zombiju tēma sāka izplatīties pēc 1970 gada, turpretim komiksos tie parādījās krietni vien vēlāk (neskatoties uz to ka pirmais komikss par zombijiem iznāca 1949 gadā, tā nosaukums bija Voodoo Hoodoo un autors Carl Barks – galvenais tēls – Bombie the Zombie) Populārākās zombiju filmas neuzskaitīšu bet šis būs links uz sarakstu ar zombiju filmām – http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_zombie_films. Zombiji arī bijuši vairākos pupulāros TV radijumos kā : X-Files, South Park, Simpsons, Supernatural.Protams Zombiji ir populāri arī spēlēs un kā vienas no pupulārākajām spēlēm var minēt : Land of the Dead : Road to Fiddler's Green (2005) ; Left 4 Dead (pirmā daļa iznāca 2008gadā) ; Resident Evil (pirmā daļa 1996gadā) – pilnais saraksts šīm spēlēm http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_zombie_video_gamest.

57 2 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

esi pacenties +!

1 0 atbildēt

labs raxts

1 0 atbildēt

padažu filmu zombijiem vnk tā rēka nakusi ir :D

0 0 atbildēt

loloemotion

0 0 atbildēt

to 1968. gada zombijfilmu Night of the Living Dead esmu redzējis emotion zombiji ir arī salīdzinoši populāri mūzikā. Vāciešiem ir tāda grupa Callejón. Spēlē (kā viņi to paši dēvē) zombiecore stilā emotion

0 0 atbildēt

Zombieland ir laba filma, kura diezgan lielā mērā maina priekšstatus par zombijiem, jo šajā filmā viņi pat skrien... emotion

0 0 atbildēt
VIP avatarsVIP

Labāk palasiet par filmu - "LA Zombie" emotion emotion emotion

0 0 atbildēt

Man bail emotion

0 0 atbildēt

nu briesams,kaada 15 padsmitaa bildeemotion

0 0 atbildēt

12. bilde Boomer emotion

Katrā ziņā gaidu Resident Evil : Afterlife emotion

0 0 atbildēt

Labs raksts ;)

0 0 atbildēt

zombieland, FTW!!

0 0 atbildēt

brainzzz

0 0 atbildēt