local-stats-pixel fb-conv-api

Skandināvu mīti13

Par mūsdienu mītiem un leģendām varētu saukt komiksus ,fantāzijas un sci-fi filmas. Daudzas no tām bieži vien aizņemās šo to no senajiem mītiem. Viena no populārakajām filmu ,komiksu franšīzēm ir Matvel,kura savos komiksos,filmās,multenēs un spēlēs ļoti labprāt izmanto skandināvu mītus par Asgārdu un tās iedzivotajiem Toru,Odinu,Heimdalu utt. Šajā rakstā veiksim mazu ieskatu tajā ,kā to visu uztvēra un pasniedza oriģinālautori-skandināvi.

Sāksim ar to,ka jāuzzin ,kas ir skandināvi. Par skandināviem dēvē vikingu pēctečus vai vienkāršak sakot Dānijas,Norvēģijas,Zviedrijas,Somijas un atsevišķos gadījumos arī Islandes pārstāvjus.Jau minēju ,ka tie ir bijušie vikingi,kuru dzīve pagaja sūros, grūtos ceļojumos un apstākļos. Arī viņu nostāsti- mīti un leģendas vēsta par sūriem,stipriem un varonīgiem karotājiem. Līdz mums šie stāsti nonākuši caur vikingu grēbumiem kokos un akmeņos kā arī saglabājušies 2 galvenie rakstiskie avoti jeb poētiskā Senākā Eda un prozas Eda (jaunākā Eda) Prozas Eda ir visslavenāko mītu un leģendu apkopojums,kuru pierakstījis islandietis Snorri Sturlusons (1179-1241) Jau laikā ,kad Snorri tos pierakstīja mīti bija veci,taču pateicoties viņam tie ir saglabājušies līdz mūsdienām. Poētiskā Eda ,savukārt, sastāv no 34 dažādu autoru dzejjoumiem un savu vārdu ieguva 17. gadsimtā,kad šie dzejas darbi tika apkopoti.

Pasaules uztvere.

Skandināvi pasauli uztvēra kā 9 pasauļu apkopojumu. Alfheima bija alfu (elfu) miteklis, Vānaheima bija auglības dievu miteklis. Asgārdā mitinājās dievi karotāji un Bivrosta tilts to savienoja ar cilvēku pasauli -Midgārdu. Nidavellīra bija punduru pasaule, savukārt Jotunheimā,tieši pretēji valdnieki bija milži. Svartalheimā mitinājās melnie alfi (tumšie elfi), Niflheimā ir mūžīgā sasaluma zeme,kurā iekšā atrodās arī Hēla-mirušo valstība. Savukārt, Mūspela ir mūžīgo liesmu zeme.

Visas 9 pasaules kopā tur pasaules koks- Igdrasils. Tas tās tur kopā ar savām saknēm,bet ta galotne sniedzās pretī zvaigznēm. Vāvere Ratatoska visu mūzu skrien pa koka zariem cenšoties saglabāt naidu starp milzu ērgli,kurš dzīvo Igdrasila galotnē un pūķi Nidhjegu,kurš cenšās iznīcināt koka saknes,tās sagraužot.

Lai labāk varētu salīdzināt ar mūsdienās pasniegtajiem skandināvu dieviem,kaut vai to pašu Toru un Loki,iekļaušu atsevišķu aprakstu par dažiem no populārākajiem skandināvu mītu tēliem.

Odins. Visu dievu vadonis. Viņš ir vienacains un valda no sava troņa Hlidskjalva. Viņam ir 2 padomdevēji -kraukļi Hugins un Munins. Odins ir drosmīgs karavīrs, Frigas vīrs un vairāku dievu tēvs.

Friga. Dieviete,kura ir Odina sieva un lielākās daļas viņa bērnu māte. Viņas mīļākais dēļs ir skaistais jauneklis Baldrs. Viņa ir varenākā dieviete Asgardā.

Tors. Tors ir Pērkona dievs. Pār debesīm viņs lido āžu vilktos ratos. Viņa īpašumā ir varenais kaujas veseris Mjelnirs un josta Meginjardira. Viņs mīl cilvēkus, taču ir viegli nokaitināms. Viņs ir viens no skandināvu populārākajiem un iemīļotākajiem dieviem.

Tīrs. Tīrs ir kara dievs ,kuru uzskara par ļoti godīgu un patiesu dievu,kā arī visdrošsirdīgāko no visiem skandināvu dieviem.Tīram ir tikai 1 roka. Otru viņs zaudēja mēģinot savaldīt milzu vilku Fenriru.

Baldrs. Baldrs ir gaismas dievs,skaistākais no visiem dieviem un Frigas iemīļotākais dēls.

Heds. Heds ir Baldra aklais dvīņubrālis.

Lokijs(Loki) Lokijs ir joku un blēdību dievs.Viņš ir pa pusei milzis un pa pusei dievs.Odina un Tora draugs, īstais vaininieks Baldra nāvē.Labprāt,taisa jokus,taču tie bieži ir ārkārtīgi nežēlīgi.

Hēla. Hēla ir nāves dieviete un Lokija meita. Viņas ķermeņa apkašdaļa ir kā līķim.Starp trūdošu miesu spīd arī kauli.

Freirs. Freirs ir vasaras dievs,kura ratus velk milzīgs mežakuilis.

Freija. Skaistuma dieviete,kuras ratus velk milzīgi kaķi.

Kvasīrs. SKandināvu runās viņs ir visgudrākais no dieviem.

Hēnirs. Senākajos mītos tiek atzīts par Odina brāli.

Aegirs. Jūras dievs un Ranas vīrs. Viņs pārvalda zemūdens pasauli,kur dzīvo noslīkušie jūras ceļinieki.

Rana, jūras dieviete, kura ar savu milzu tīklu cenšās jūras ceļotājus ievilkt tos dzelmē.

Heimdals. Heimdāls ir dievs,kurš sargā Bivrestu ,kas savieno dievu pasauli ar citām pasaulēm.

Ūtgārdlokijs. Mizlis,kurš Jotunheimas vienā no daļām (novadiem) Utgārdā valdnieks. Atzīts par ļoti gudru un prasmīgu milzi,savlaik izliekoties par mizli Skrimiru pārmācījis Toru.

Hreimdars. Punduru valdnieks,kuram ir 3 dēli. Otrs, Fāfnirs un Regīns. Par to,ka Odins nejauši ngalināja Otru ,ilgi turēja Odinu par ķīlnieku līdz tas nesamaksāja milzīgu izpirkuma maksu.

Fāfnirs. Jau minēju ,ka Fāfnirs ir Hreidmara dēls. Bagātības dēļ nogalināja savu tēvu un Regīnu aizsūtīja izsūtījumā. Pats pārvērtās par pūķi,lai varētu apsargāt savas bagātības.

Hirokina ir milžu sieva,kura jāj uz milzu vilka,par grožiem izmantodama odzes.

Skīrnirs. Freira uzticamais un drošsirdīgais kalps.

Ceru,ka šis nelielais ieskats skandināvu mītos patika, un palīdzēs izvērtēt cik labi to mūsdienās attēlo filmās,komiksos un multenēs.

185 0 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000
Odinam ir divas acis!
3 0 atbildēt

Nav tādas komiksu franšīzes "Matvel". emotion Pie svētajiem burundukiem, var taču izlabot uz Marvel. 

3 0 atbildēt

Šīs Odina bildes ir modificētas tirgum. Skandināvu mītos Odins ir tērpies apmentnī un platmalu cepurē .

2 0 atbildēt

odins atdeva aci, lai iegūtu viedumu.

2 0 atbildēt

autor esi pelnijis boooi vai ari parspelejies god of war un ja Marvel

0 0 atbildēt