local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši (65)8

260 0

Lietuvas latvieši (64)

emotion

Jau vairākkart esmu sastapusi rakstus par padomju laikiem. Ja raksta paaudze, kas to nav piedzīvojusi pati, visbiežāk raksta pēc principa - viena tante teica. Uzskatu, ka mana ģimene bija no t.s. vidusslāņa, kādas bija ļoti daudzas. Mums bija izglītība, darbs, bērni un vēlme strādāt un skolot savus bērnus. Sākot ar 1963. gadu Arturs mazā dzeltenā blociņā bija sācis pierakstīt visus mūsu ieņēmumus. Izdevumus rakstīja tikai par paliekošām lietām. Nerakstīja kino, teātru biļetes un līdzīgus kultūras pasākumus. To bija ļoti daudz, gandrīz visos teātros mums bija abonementi.

Nerakstījām izdevumus pārtikai, jo tas visu lietu ļoti sarežģītu. Nekad necentāmies uz pārtiku ietaupīt. Piem. zivis bija sen apnikušas. Mencas sauca par strādnieku lašiem un tās svaigas maksāja 30 kap. par kilogramu. Arī gaļu varēja dabūt, bet mums toreiz ļoti gribējās desu vai kādu citu gaļas izstrādājumu, bet tie bija deficitpreces. Varēja dabūt labus tīras vilnas, kokvilnas, linu audumus, bet mums gribējās kādu sintētisku audumu, jo tie bija ārzemēs.

Es uz šādu rakstīšanu sākumā skatījos diezgan skeptiski, jo domāju ka Arturam pašam tas drīz apniks. Vīņam bija viena apskaužama īpašība - ja kaut ko uzsāka, tad centās novest līdz galam. Rezultātā ir rakstīti visi ģimenes ienākumi un izdevumi katru mēnesi un gada kopsavilkumi līdz 2005. gadam.

Uzsākot vasarnīcas būvniecību, atsevišķā kladē ir piefiksēti visi ar to saistītie izdevumi un ieņēmumi. Jā, arī ieņēmumi, jo nu vairs vasarās neko neīrējām un dārzā arī ļoti daudz kas uzauga. Augļu kokus un ogu krūmus iestādījām pirmajā gadā, stādus nopirka un atveda brālis no slavenā selekcionāra Upīša dārza Dobeles rajonā, jo tur mums bija savs blats - tur strādāja viens mans Lietuvas brālēns. Kā visi jauniesāceji sastādījām augļu koku daudz par daudz, vēlākos gados katru gadu bija jānoņemas ar ražas rakšanu zemē, jo nebija kur to likt.

260 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Man vecvecākiem arī joprojām ir saglabāti visi pieraksti un pat čeki. Īpaši svarīgi toreiz tas bija, ja ko būvēji. Bija jāapliecina, ka neesi nozadzis.

Mēs arī ilgu laiku pierakstījām būves izdevumus. Pirms kāda laika pārstājām, jo bieži visā darbu jūrā aizmirsās to izdarīt. Summa jau tad bija iespaidīga emotion

Citādi par padomijas laikiem gan neko labu negritu teikt. Piedzīvoju to beigas, pietiekami nelabu lietu atminos. Un pietiekami atminos labas lietas, kādas iespējas pavērās, kad tie laiki beidzās.

2 0 atbildēt

Mēs arī māju būvējot visus čekus krājām lai pierādītu, ka materiāli nav zagti, tieši juku laikos tas bija, sāku būvēt 1988 un ievācāmies 1992 gadā, māju nododot ekspluotācijā neviens vairs tos papīrus tā arī neprasīja, bet interesantākais bija fakts, ka mājasgrāmatā ierakstīja : Mājas izmaksas vērtība 30 000 rubļi = 150 Lati ! 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt