Priecīgas Lieldienas!
Mana Lieldienu maize nebūs ne trekna, ne pārsaldināta. Tā būs pietiekami laba, lai radītu svētku sajūtu. Pamatā visiem izstrādājumiem šoreiz rauga mīkla. Seko līdzi bildēs, ja arī tu gribi kautko vienkāršu un garšīgu.
Priecīgas Lieldienas!
Mana Lieldienu maize nebūs ne trekna, ne pārsaldināta. Tā būs pietiekami laba, lai radītu svētku sajūtu. Pamatā visiem izstrādājumiem šoreiz rauga mīkla. Seko līdzi bildēs, ja arī tu gribi kautko vienkāršu un garšīgu.
Sildu bļodā nupat atvesto lauku pienu 0,5 l. Siltam pievienoju pusi tējkarotes sāls, vienu ēdamkaroti cukura. Sauso Rīgas raugu 14gr iepakojumu kopā ar miltiem piesijāju pienam tik daudz, lai izmaisot iznāktu apmēram kā biezo pankūku mīkla.
Pārkaisu ar miltiem, pārklāju ar dvieli un nolieku uzrūgt turpat virtuves temperatūrā.
Jau mīkla uzrūgusi.
Es kā praktiska saimniece liekus traukus nesmērēju. Turpat mīklas maliņā pieleju 3 ēdamkarotes saulpuķu eļļas, divas ēdamkarotes ar kaudzi biezu skābo lauku krējumu, vienu ēdamkaroti cukura un vienu olu. Ar koka karoti sakuļu viendabīgā masā.
Sāku piesijāt miltus un cik ilgi iespējams maisu ar koka karoti, tad vienā rokā ģērbju vienreizlietojamo cimdu un turpinu mīcīt ar roku.
Milti šim daudzumam izlietojās apm. viens kilograms.
Kad mīkla pie rokas nelīp, tā gatava. Atkal pārkaisu ar miltiem, pārsedzu ar dvieli un atstāju turpat uzrūgšanai.
Kad mīkla apjomā jau paliela, sabakstu un ļauju vēlreiz uzrūgt. Tad tā gatava cepšanai.
Vispirms izcepšu divas babiņas padomju laiku formītēs, kas kārtīgi izziestas ar svaigu sviestu. Kādreiz cepu mazas babiņas zaļo zirnīšu metāla bundžiņās, bet šoreiz niekoties negribas. Bļodiņā jau gaida noplaucētas rozīnes un cidoniju gabaliņi notecinati no cukura sīrupa. Tos vispirms apviļāju miltos tad samīcu ar apm. trešo daļu mīklas.
Mīklu sadalu uz pusēm, lieku trauciņos un atstāju, lai atkal uzrūgst.
Babiņas uzrūgušas, pārziežu ar sakultu olu un lieku uzkarsētā cepeškrāsnī cept.
Sveiciens Lieldienās! Cik es esmu mēģinājusi, mans vietējais raugs nerūgst tā kā latviešu. Droši vien pēc latviešu receptēm ir pārāk daudz miltu. Nemāku nogrādēt. Taču cepu es tikai Jāņos un Ziemsvētkos. Tos groziņus es, protams, vēlētos noprovēt. Reizēm ir smieklīgi, bet dēļ viena ingredienta es vēlētos būt mājās.
Vispār jau tradicionālā kuliča recepte. Vienīgi svētku reizei eļļas vietā labāk būtu sviests.